Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (1 079)

plakát

Válečná generace (2013) (seriál) 

Excelentní německá televizní minisérie, která ve třech dílech obsáhne všechny zásadní peripetie druhé světové války z německého pohledu, a ukážeje je na lidských příbězích. Stranou nezůstává polská partyzánská jednotka (Armia Krajowa - hrají opravdu Poláci), otázka Rudé armády a znásilňování žen (hrají Rusové), deportace Židů, kulturní život za dob Třetí říše (spojený s nutnou kolaborací a procházení SSáckými postelemi). Herecké obsazení se mi zpočátku zdálo slabší, ovšem během druhého a závěrečného dílu si je prostě zamilujete. Jediné důvod, proč nedávám plný počet je fakt, že základní pětičlenná kamarádská parta se spolu běhěm děje setkává více, že může náhoda připustit, stejně tak je zarážející fakt, že všichni unikají smrti (v některých situacích už nad tím prostě nejde přivřít oči) a jsou prostě nesmrtelní. Ovšem závěrečné minuty vše napraví, konec je opravdu syrový a pěkně po germánsku chladný. Ale jinak paráda - to se vám skopčáci povedlo. A poláci si nemají na co stěžovat, jejich válečný a poválečný antisemitismus je celkem známá věc. Snad žádný jiný film nevylíčil pocity jedné ztracené generace - generace mladých lidí, kteří nepoznali nic jiného, než válku, se vším dobrým a špatným, co jen to slovo může přinést.

plakát

Poslední cyklista (2014) (TV film) 

Perfektní, drama z prostředí koncentračního tábora na našem území už dlouho chybělo, a musím říct, že tohle se opravdu povedlo. Podmanivý příběh, neokoukaní herci (plus herci výtečných kvalit - po letech jsme zase mohli vidět vynikající Vančurovou) a úchvatná hudba stvořili ne sice úplně originální příběh, zato určitě koukatelný. Režisér Jiří Svoboda je typem filmaře, který se dokáže vzchopit i po nepovedených snímcích (a že těch nepovedených má stejně jako těch povedených), už teď se těším na připraveného Husa - myslím, že laťku si nahodil docela vysoko.

plakát

Muži bez křídel (1946) 

František Čáp opět dokazuje, jak perfektní režisér umí být, a to i v případě válečného filmu. Perfektně psychologicky jsou vykresleny především ženské postavy - sekretářka, která vyzvídá v táboře Němců pro Čechy (neobvykle půvabná Petrovická) a pošťačka, donášející gestapu (rovněž půvabná, později v zahraničí hrající Vrbenská). Scénář mě zaujal, má tempo, dynamiku, spád, zápletku a určitý patos filmu odpouští, protože se natáčelo ani ne rok po válce. Jediné co nechápu, je nízké hodnocení!?

plakát

Slzy, které svět nevidí (1962) (TV film) 

Werich opět v geniální podobě, Brodský se Sovákem vedle něj silně průměrní. Ovšem Šejbalová je mu na těch pár minut rovnocennou partnerkou a hereckou kolegyní - s politováním přiznávám, že je mi líto té krátké stopáže.

plakát

Medvěd (1961) (TV film) 

Co jiného se dá očekát od dvou geniálních herců, než geniální herectví. Škoda jen, že to nemělo malinko delší stopáž, aby si to člověk mohl lépe vychutnat.

plakát

Páter Vojtěch (1936) 

Příjemné drama z let třicátých - poměrně zdařilé. Štěpničkové role vesnických ženštin prostě sedí jako ušité na míru, Wanka v roli kněze rovněž přesvědčivý a Marvan podává svůj klasický výkon. Příběh nešťastně zamilovaného kněze, který musí bojovat prosti svému srdci a odolávat svodům je zasazen na český venkov (zřejmě do válečných let - viz odjezd Vojtěcha pomáhat zraněným do Afriky). Příběh je jednoduchý, možná trochu sentimentální, ovšem režie je zvládnuta dobře, takže červená knihovna ustupuje do pozadí. Kvůli porovnání bych rád shlédl němou verzi tohoto filmu z roku 1928.

plakát

O zlé a dobré vodě (1997) (TV film) 

Pohádka to není vyloženě špatná, ale je tak přímočará a jednoduchá, navíc předvídatelná, že nemohu dát vyšší hodnocení. Na Štěpánka se raději kouknu v kladné roli, a zbytek herců ničím nezaujal (snad jen Zawadská ukázala, že byla zamlada kus ženské).

plakát

Gotham (2014) (seriál) 

Viděny první dva díly.

plakát

Pouta (1961) 

Takové české noir - ovšem z prostředí kravína. Takové ty napůl budovatelské filmy rády vše házejí do černé nebo bílé, kladu či záporu. Nemůžu si pomoct, ale kdybych byl v tom 1961 v kině, vybral bych si raději ty buržoázní paničky, než soudružku Švorcovou (takže jednání hlavní postavy je mi nelogické). Akorát tehdy bylo ještě normální dát přednost životu v kravíně, před životem v luxusní vile. Kdyby se tvůrci více zaměřili na samotný noir žánr a odprostili se od schématismu, mohl z toho být docela povedený film.

plakát

Ranhojič (2013) 

Na evropské poměry výtečný historický velkofilm (navíc přišel v době, kdy už se historické filmy téměř netočí - holt filmová krize už nedovolí točit další Tróje a Alexandry). Tom Payne se sice ještě musí hodně snažit, než naplno zaujme svým herectví, ale určitá dávka charisma tam je, a to je dobrý základ. Ben Kingsley předvádí svůj klasický výkon (kupodivu ne v roli záporáka, jak ho většinou známe). Výprava je neodolatelná a přestože se film nestal trhákem bořící rekordy návštěvnosti kin, své diváky si určitě najde. V ledačems mi snímek připomíná Agoru (historický evropský film, odehrávající se také na počátku věků - prapočátky medicíny zde nahrazují otázky filosofie a vědy). Jen škoda, že mám pořád takový neutuchající pocit, že se z této látky dalo vytřískat více..