Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Western
  • Akční

Recenze (644)

plakát

Břetislav a Jitka (1974) (TV film) 

Dialogy jsou poněkud moderní na dobu, v níž se příběh odehrává, ale komu to v tak povedeném televizním filmu vadí? Nevím, co bych kvitoval nejvíc, zda právě ony dialogy, nebo poměrně "velkorysou" výpravu, nebo vynikající herecké obsazení a přesné výkony, nebo to, jak se Břetislav hlásí ke své (a mé) Moravě. Asi vše dohromady.

plakát

Americké dopisy (2015) (TV film) 

Já jsem velmi spokojen, už dlouho jsem nedal filmu České televize plný počet hvězdiček. Čekal jsem nějakou ušlechtilou nudu a dočkal jsem se velmi zajímavé podívané. Odpůrcům filmu pouze připomínám, že se nejedná o dokumentární film, takže každý ví, že není možné vše řečené brát vážně. Svou distanc autoři dostatečně projevili tím, že do titulků napsali, že existence dopisů není doložena. Jedná se tedy o jejich fantazii: takhle nějak to být mohlo, ale také nemuselo. Mimořádně šťastně byli zvoleni herci, kteří také své role velmi zdařile zahráli. Pro mne to byl skutečně koncert (což je označení, které se k filmu o Antonínu Dvořákovi i hodí). A třešničkou na dortu byl J. V. Sládek. Opravdu jsem se už dlouho u České televize takto dobře nebavil.

plakát

Svatý rok (1976) 

Absolutně pohodový film. Divák se nijak moc hlasitě nezasměje, zato se celou dobu příjemně usmívá. Zábava na vysoké úrovni.

plakát

S čerty nejsou žerty (1984) 

Povedená pohádka, která je zřejmě naší pohádkou nejhumornější. Tento humor jsem ale ocenil až jako dospělý. O to víc jsem se ale smál.

plakát

Jak ukrást Venuši (1966) 

Tuto příjemnou komedii s neodolatelnou Audrey Hepburnovou jsem už viděl mnohokrát, ale teď poprvé s původním dabingem z roku 1973. Už dříve jsem zastával názor, že jsou filmy, u nichž český dabing umocňuje jejich kvalitu. Toto je jeden z nich.

plakát

Osamělá holubice (1989) (seriál) 

Seriál je věrnou adaptací vynikající knihy a je tedy také vynikající. Tutovka, ke které se dá vracet.

plakát

Válka o fazolové pole (1988) 

Tradičně precizní režie, bezchybný casting, krásná kamera, výborná hudba, zkrátka vše výborné. Navíc je to velmi vtipný a hřejivý film.

plakát

Den Šakala (1973) 

Opravdu velmi dobrý thriller. Jeden z těch filmů, kdy divák možná neví, komu držet palce. Na konci jsem ale měl pochybnosti, protože odhalení Šakala se událo pouze díky scénáristově vůli. Ne na základě logického vyšetřování jako se to dělo celou dobu předtím. Lebel se potlouká po náměstí a mezi stovkami policistů se obrátí zrovna na toho jediného, který si mohl všimnout něčeho podezřelého. Proč? Přesto nechám plné hodnocení, protože následující "pointa" s Šakalovou identitou byla vynikající.

plakát

Hatfieldovi a McCoyovi (2012) (seriál) 

Deprese, beznaděj. Tak krutý film už jsem dlouho neviděl, možná nikdy. Kdo čeká skutečný western, byť drsný a řekněme třeba realistický, jako třeba původně já, ten bude asi trochu zaskočen. Tady scénárista nemohl příběhy svých postav vést nějakou pro diváka schůdnější cestou, tady máme co do činění se skutečnými osudy skutečných lidí té doby. Mnohdy to byla naprostá hovada a podle toho to také vypadalo. Je to pro otrlejší diváky.

plakát

Záchvěv strachu (1984) 

Podívejme, co ten Soukup dovede. Výborný film, u kterého je navíc s podivem, že vůbec vznikl. Je to výrazně jinotajný příběh odkazující přes 50. léta 19. století na období normalizace, v době vzniku filmu tedy neradostnou současnost. Moc se mi to líbilo. 90%