Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Recenze (7 139)

plakát

Rose-Marie (1936) 

Skvělá filmová opereta podle úspěšného kusu z roku 1924 z pera Rudolfa Frimla a Herberta Stotharta. Jedná se už o druhou adaptaci (první vyšla 1928 s Joan Crawford v hlavní roli) a první zvukovou. Nečekala jsem tak kvalitní film. Operetní tradice v hollywoodském filmu není příliš známá, ačkoli se proplétá celou kariérou Jeanette MacDonaldové nebo Ernsta Lubitsche a mnohých dalších. Přesně takové filmy nabízely v MGM i Jarmile Novotné. Příběh je skvělý, oblíbená zpěvačka se vzdává kariéry, aby v kanadské divočině zachránila na vlastní pěst svého bratra, na kterého je vypsána odměna. MacDonaldová je atraktivní, výborně zpívá a je dokonce vtipná. K sobě do páru získává velmi atraktivního Mirka Dušína v jezdecké uniformě s tváří Nelsona Eddyho. Závěrečné finále kombinuje příběh naší hrdinky a hrdinky z Pucciniho opery Tosca a je báječně velkolepé. Perfektní zážitek. Škoda, že v televizi byla tato verze Rose Marie k vidění naposled v roce 1998. _____ Kolega rikitiki by se mohl podívat do filmografií Eddyho a MacDonaldové a zjistit si, že právě oni dva nikdy herci němého filmu nebyli a tudíž si ani do zvukových filmů nemohli přinést žádnou hereckou manýru tohoto druhu.

plakát

Fosse/Verdonová (2019) (seriál) 

8/8 Tentokrát si originální drama z produkce FX nijak neužívám. Je to sice zajímavé backstage téma, ale sledovat takhle dlouhou manželskou krizi je i na mě moc. Kabaret a Chicago jsou sice klasiky, ale tenhle seriál srovnatelné koule samozřejmě nemá a ani mít nemůže. A Michelle Williams je neskutečně slabá. To i Margaret Qualley ji v těch pár scénách dotahuje a převyšuje.

plakát

Periferie (2017) (divadelní záznam) 

Meziválečná Langrova dramatika je má oblíbená. Samozřejmě si oblibuji zejména ty hry, které se ještě před rokem 1938 dočkaly filmové adaptace. Ne tak bohužel Periferie. K té je cesta strnitější, přesto pokud je znovu uvedená na domovských Vinohradech, genius loci rezonuje. Téma je stále živé a nejsilnější momenty lze prožít s Petrem Rychlým a Evou Režnarovou. Střední a starší generace je v ideální formě. Ale pokud bych k nim chtěla Štěpánka a Čapkovu scénu, toužila bych po divadelní archeologii a nikoliv po živé inscenaci. Jediné, k čemu mám skutečnou výtku, je bohužel velmi slabý plakát a PR.

plakát

Rebelka (2012) 

13. celovečerní Pixar Není to úplně ono, i když základní premisa je dobrá. Lampičkáři vzali starou gaelskou legendu v převyprávění Roberta San Souciho Brave Margaret, šoupli tam něco svého a první skotská princezna byla na světě. Ale i když to má sem tam dobrý vtípek, nedaří se navodit dostatečně kouzelnou atmosféru. Ale vzpurným děvčátkům by to mohlo helfnout.

plakát

Roman Polanski: Můj život (2011) 

Velmi zajímavý dokument, intimní rozhovor dvou přátel vypráví o životě Romana Polanského a nezamlčuje nic. Procházíme si s ním vším, nechvalně proslulým varšavským ghettem, životem po válce, v rozhlase, v 50. letech na škole, sledujeme jeho první filmy... Po té přichází na scénu obrovský průlom v kariéře a samozřejmě Sharon Tate. A brzy další tragédie. Ale život šel dál, z několikanásobné oběti se stal obžalovaný. A život znovu pokračoval. A pokračuje dosud. 20. století bylo hnusné k mnoha lidem a 21. století zcela jistě nebude fér vůči nikomu.

plakát

Roman Polanski: Pravdivý příběh (2008) 

Polanského život nebyl procházka růžovou zahradou, ale tento dokument přišel moc brzy. Ta kauza pořád trvá a život tohoto režiséra byl vždycky velmi složitý, takže analýza jednoho případu nemůže stačit.

plakát

The Haunting of Sharon Tate (2019) 

To, že pouhá existence mnoha mainstreamových titulů automaticky generuje jejich porno parodie, na to už jsem si zvykla. Ale že nový Tarantino, který sám o sobě je dostatečně brutální, vygeneruje tenhle trash, to mě lehce zaskočilo. Se skutečnými událostmi masakru Sharon Tate tenhle film mnoho společného nemá, jedná o holou zbytečnost, ke které určitě není nutné se vracet.

plakát

Zathura: Vesmírné dobrodružství (2005) 

Jumanji se mi vždycky líbilo, ale na Zathuru jsem slyšela jen velmi rezervované reakce. A skutečně nevidím důvod si tohle dobrodružství nedopřát. Původní knížky Chrise Van Allsburga jsou kratičké, mají jen 32 stran a jsou to takové ty textíky, kterými nejlépe zahltíte pozornost předškoláka. Proto je skvělé sledovat, jak z tak řídkého materiálu filmaři dokáží vytvořit tak dobré celovečerní filmy. Pravda, původní Jumanji je i dobrý rodinný film, Zathura je čistě dětská, ale zároveň velmi autentická v psychologii vztahu dvou bratrů. Ty nápady ve vesmíru jsou skvělé, reakce dětí dokonalé a kupodivu do celku výborně zapadla i Kristen Stewart (jako trapná starší ségra). Jon Favreau dětem rozumí a proto mu tak skvěle dneska šlape Marvel.

plakát

Great Expectations (1999) (TV film) 

2/2 Nadějné vyhlídky patří mezi mé nejoblíbenější Dickensovy romány. Jen výjimečně odmítnu další objevenou adaptaci. A tato má své kouzlo dané samozřejmě svým obsazením. Charlotte Rampling je na Havishamovou dost mladá, ale Ioan Gruffudd je velice dobrý vzpupný Pip a Justine Waddell se též zadařilo. Pokud máte rádi BBC 90. let, směle do toho.

plakát

Yves Saint Laurent (2014) 

Příjemný životopisný film, ale nic zvláštního, krásné obrázky, které hezky plynou. Znalci života a díla Yvese Saint Laurenta jistě budou vědět víc, pro ty, kteří tolik jeho značku nectí to může být nicméně zajímavé seznámení se světem francouzské haute couture od 50. let dál. Saint Laurent se narodil ještě v Oranu, takže je velmi zajímavé vnímat i tento vliv na jeho život a módu. Jinak je to hezký melodram, emocemi prodchnutý je samozřejmě Saint Laurentův životní vztah s Pierrem Bergé. Hezké modelky a vhled do popkultury je samozřejmostí.