Reklama

Reklama

Roman Polanski: Pravdivý příběh

  • USA Roman Polanski: Wanted and Desired

VOD (1)

Obsahy(1)

Život měl složitý, jako hrdinové jeho filmů. Známý režisér Roman Polanski dlouho fascinoval publikum svými hranými filmy Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť, Pianista i svým osobním životem. Tento snímek znovu otevírá případ, který před třemi desítkami let šokoval svět. Podrobně zkoumá Polanského odsouzení za nezákonný sexuální styk s nezletilou i chaos, který poté následoval. Tvůrci dokumentu měli k dispozici přístup k právníkům figurujícím v celé kauze, stejně jako k médiím, která o ní různým způsobem referovala, a v neposlední řadě také k oběti. Je ale i obžalobou amerického právního systému a naší omámenosti celebritami. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

ext_ 

všechny recenze uživatele

Solidně vystavěný dokument, který se soustředí na soudní proces s Polanskim. Můžeme se i o něm myslet různé věci, ale faktem je, že soud byl vyloženě fraška. Škoda, že dokument počítá s alespoň základním povědomím o Polanském, takže se nedočkáme skoro žádného data, vražda jeho ženy je zmíněna skoro jako mimochodem, o jeho filmech jen zběžně a podobně. Na druhou stranu se mu nedá upřít atmosféra, ale názor na jeho dost rozporuplnou osobu vytvořený jenom z tohoto filmu by byl asi hodně zavádějící. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

“If I had killed somebody, it wouldn’t have had so much appeal to the press, you see? But… fucking, you see, and the young girls. Judges want to fuck young girls. Juries want to fuck young girls. Everyone wants to fuck young girls!” - Roman Polanski. Samotná zúčastněná sama uznala, že už ve 13 byla sexuálně aktivní a že ji víc poznamenal spíš soud a celý ten hon na Polanského než onen akt, kdy byla omámena a pomilována do všech třech otvorů, a mezi řádky tak nějak naznačila, že asi předpokládala, že ji Polanski nebude ukazovat sbírku angličáků. https://www.youtube.com/watch?v=ks4DmdF5bh8 A teď vážně, Polanski byl svou náklonností k mladým dívkám nechvalně proslulý a matka oběti mu dceru vyloženě vecpala, aby ji nafotil. Mohla očekávat, že neskončí jen u focení. Polanski, vědom si své viny, spolupracoval a dokonce nastoupil na pozorování do vězení. Bohužel celý proces byl neustále mařen samotným soudcem, který nevěděl, co si s Polanskim počíst a jelikož Romanovi hrozilo 50 let místo původní dohody o podmínce, radši odletěl zpátky do svý rodný vlasti. Díví se mu někdo? Já ne. ()

Reklama

rockwoman 

všechny recenze uživatele

"Uměl neuvěřitelným způsobem ovládat lidi. Člověk se do něj musel zamilovat. Bylo to jako infekce,nikdo mu nedokázal odolat. Každý den vedle něj byl vzrušující. Vášnivě vždycky propadl tomu na čem pracoval."-Mia Farrow ...... "Rozhodl se že to překoná a přežije. Za pomoci svého talentu, za pomoci zábavy. Byl úžasný hostitel,jakýsi taneční mistr. Po smrti Sharon nechtěl být myslím sám. Není dobře když je člověk sám."- Faye Dunaway .....Velmi zajímavý dokument jen škoda že se v něm tak málo hovoří o Romanově dětství a dospívání protože od toho se odvíjí spousta věcí které pak dál utvářejí člověka. Roman Polanski je v mých očích kvalitní režisér a za svou práci se rozhodně nemusí stydět. Vnímám jeho osobnost i z jiné stránky. Jako dítě zažil ztrátu matky která zemřela v koncentračním táboře. Jeho otec tam byl také odvezen,ale podařilo se mu přežít . Další ránou do srdce byla vražda jeho těhotné manželky herečky Sharon Tate. Co se týče jeho prohřešku který si už nejspíše ponese až do hrobu tohle ať si soudí a kritizují jiní. .............Na jeho osobu mě zaujmula slova která zde také zazněla: "Myslím že má svou temnou stránku,smutnou stránku,skrytou. Dětství zformovalo jeho přístup k životu a ke smrti. V duši si nese odraz smrti a smutku,ale díky své energii,schopnosti pracovat a touze vytvářet mimořádné věci,dokázal zvítězit."....Něco na tom rozhodně bude........ ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Dokument pojednává o nechvalně známém případu z roku 1977, kdy Roman Polanski nadopoval a znesvětil třináctiletou dívku (shodou okolností v baráku Jacka Nicholsona), a jelikož z toho koukal lágr na dobrých x-let, prásknul do bot a už se v Americe neukázal. Dodnes tam na něj mají vydaný zatykač. Zkrátka, Polanski se stal nedobrovolně jednou ze (svých) filmových postav. ____ Dokument nahlíží na celou kauzu poměrně komplexně - tudíž potěší jak právníky (tímto zdravím Pohrobka), tak fanoušky kinematografie - a k případu samotnému se snaží dobrat přes rekonstrukci několika „mediálních realit“ režiséra. 1, Polanského život. Rodiče mu sebrala válka, přítelkyni zabil Charles Manson. 2, Polanského tvorba, přičemž odtud vzniká otázka, zda zločin nějak nepředjímala, viz znásilnění ve filmu Rosemary má děťátko; zda ďábelská tvorba neimplikuje i ďábelského režiséra. 3, Polanského napojení na exkluzivní smetánku rozvedenou ve slavném vhledu dovnitř Hollywoodu v dokumentu Easy Riders, Raging Bulls. 4, Polanského rozsouzení, protože je zřejmé, že dokument mohl zůstat buďto ambivalentní, anebo se přiklonit na tu, či onu stranu. A spíše se přiklání na stranu režiséra a odhaluje cosi shnilého v mechanismu tehdejší americké justice. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Dokument analyzujici kontroverzni pripad Romana Polanskiho, kdy udajne zdrogoval a znasilnil nevinnou nezletiletou holcicku a nasledny soudni proces, jehoz finale vyustilo v jeho definitivni utek do Francie. To, ze se zrejme jednalo o typicky holcici snahu zviditelnit se a nasledne medialni napumpovani cele kauzy z duvodu Polanskiho statusu kontroverzniho rezisera je vec jina. Pokud tento pripad znate, a celkove jste obeznameni s Polanskiho biografii, pak se toho moc noveho nedozvite, ale pripad je to podle me natolik zajimavy, ze se vyplati se na to mrknout, dokument to totiz neni vubec spatny. Nejzajimavejsi na to vsem z meho pohledu nebyla nikdy samotna soudni kauza, ale spis pozadi, hlubsi Polanskiho historie a potencialni podvedomy motiv. Zejmena jeho filmy s paranoidni a satanistickou tematikou (obzvlast Rosemary's Baby), ktere zakonite vytvari konektivitu jak se samotnym pripadem, tak i se seriovou vrazdou prisluhovacu kultu Charlese Mansona, kteri desetipalcovym nozem brutalne rozrezali Polanskiho tehotnou zenu, herecku Sharon Tate. Jeji krvi na dvere Beverly Hillskeho domu napatlali nazev PIG a inkriminovany dum si pozdeji koupil Trent Reznor, aby v nem nahral proslule praseci NIN album The Downward Spiral. Americka media tak zacala nahlas spekulovat o Polanskiho ucasti na samotnych vrazdach a spojitosti se samotnym Mansonem ciste na zaklade jeho satanistickych filmu, coz mi prislo docela ujete, nicmene pravdu se zrejme nikdy nedozvime, takze tezko rict. Co mi na dokumentu chybi jsou soucasne reakce samotneho Polanskiho, ten se sice v dokumentu objevuje, ale jen v historickych zaznamech z dane doby. Na druhou stranu se mu vubec nedivim, ze uz se v tom nechce hrabat. Misto toho jsou zde extenzivni interviews s pravniky Polanskiho pripadu, kteri z informativniho hlediska urcite maji co rict, specificky se zamerili na znacnou zaujatost a pochybne chovani soudce, ale zase to nejsou z divackeho pohledu natolik exclusivni subjekty. Dalsi zajimave uvahy, ktere dokument prinasi, je vliv celeho pripadu na Polanskiho budouci reziserskou karieru. Timto pripadem se v podstate nadobro vzdal "Hollywoodu", prestize, vysokych rozpoctu, do USA uz se nikdy nevratil a od te doby natacel pouze lowtech evropske snimky. Svym zpusobem je to skoda, protoze kdovi jakych masterpiecu by sme se po Rosemary, Chinatownu a Tenantovi jeste dockali. Jeho tvorba v nasledujicich letech zacala pomerne solidne stagnovat a kousky jako Pirates tady opravdu nema nikdo zapotrebi. V posledni dekade se ale nastesti kluk na stara kolena vzchopil a 9th Gate, nebo oskarovy Pianist ho vraci zpatky do hry. 6/10 ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama