Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (152)

plakát

Good bye, Lenin! (2003) 

Určitě to má něco do sebe, ale mám obrovské výhrady. Nevadí, že to není příliš humorné, nevěrohodnost ale odpouštím jen bláznivým komediím a akčním tupostem - jenže ani jedno "Lenin" rozhodně není a ani nemá být. Nápad jako takový je výborný, ale dost uboze zrealizovaný. Věrohodnosti by pomohlo, kdyby se matka opravdu zdála být tou zapálenou soudružkou... ale ona kdysi přemýšlela o emigraci, snažila se vybudovat socialismus s lidskou tváří!... tak proč to divadlo? Postava matky se mi prostě zdála totálně nepřesvědčivá a jelikož s ní film stojí a padá, ani snaživý představitel syna už to prostě nemohl zachránit. Přemýšlet nad tím ještě delší dobu, dám tomu snad jen dvě hvězdy.

plakát

Vyjednavač (1998) 

Jako akční thriller téměř dokonalé... ono téměř si neodpustím za špetku již obligátních klišé, která ale v tomto případě příliš neruší. Navíc se nejedná jen o přitroublou střílečku, takže i trochu intelektuálně náročnější divák si přijde na své.

plakát

21 gramů (2003) 

Skvělé drama. Dal bych pět hvězdiček, nebýt prvních deseti minut, které mi připomínaly první rozjezdy v autoškole. Jednotlivé útržky byly zpřeházené, což jsem pochopil, ale až příliš krátké na to, abych si mohl užívat i úplný začátek. Navíc až moc mi film připomínal jakýsi kompilát Amores perros a Magnolie. Co předvádí Del Toro, to se musí vidět!

plakát

Ztraceno v překladu (2003) 

Pět hvězdiček? Vlastně ano! Těžko se dá lépe natočit, oč tam běží. Naláda filmu nejdříve prosytí okolí, následně nestřežená ovládne i vaše nitro. Nedá se pak sklepat, aniž by člověk musel chvilku přemýšlet a zastavit se. Přitom vtrhne nenuceně a tak nějak mile. O hereckých výkonech darmo mluvit. Nesledujete totiž herce, ale příběh reálných lidí. Potěcha pro oko i pro duši; snad jen u lidí lačných po blýskavých efektech může vyvolat negativní ohlasy.

plakát

Interstate 60 (2002) 

Tak tohle je vážně paráda! Originální, zábavné a přitom i docela hluboké. Pár drobných imperfekcí (včetně výkonu představitele hlavní role) do filmu tak nějak přirozeně zapadne a vůbec neruší. Určitě nutno vidět!

plakát

Blafuj jako Beckham (2002) 

Mírně nadprůměrná komedie, která trochu překvapivě není vůbec určena fanouškům fotbalu. Pokud fotbalu až tak nerozumíte nebo dokážete velkoryse mávnout rukou nad často komickým ztvárněním rádoby fotbalových scén, pak vás tenhle film určitě neurazí.

plakát

Pán prstenů: Návrat krále (2003) 

Dost dobře nechápu, jak může někdo tuhle bombastickou podívanou poslepovanou z krvavých bitev řadit k nejlepším filmům všech dob. Ani zpracování jako takové není dokonalé - těžko jsem se například dokázal přenést přes scénu se živou pochodní, podprůměrný herecký výkon V. Mortensena či příval nazelenalého všeničícího slizu (posilu tvořenou mrtvými vojáky), který jako deus ex machina nerušil veškerou působivost bitev. Ani se mi nechce komentovat scéna jako vystřižená z hollywoodského bijáku, kdy Sam zachraňuje Froda před pádem do propasti. Trilogii od Tolkiena jsem bohužel nečetl a možná i proto se mi všechny bitvy slévaly v jednu (s menšími pauzami vlastně šestihodinovou..!?). Kromě válčení a náznaku dějové linie, která snad měla připomínat příběh o přátelství, jsem se nemohl ubránit pocitům prázdnoty a nudy, ze kterých mě tvůrci dokázali vytrhnout jen tak drastickými prostředky, jakými je kupříkladu déšť usekaných hlav. Možná patřím ke generaci, která už pomalu ztrácí schopnost ocenit sebelepší trik, protože při úrovni dnešních technologií je možné natočit i ten nejbláznivější nápad. Ve filmu hledám něco víc - něco, co pořád ještě dokáže ztvárnit jen člověk. Strach z budoucnosti ale nemám, protože předpokládám, že stále dokonalejší počítačové hry, jež svým způsobem představují aktivnější formu zábavy, brzy úplně vytlačí filmy podobných kvalit a nad pánem prstenů se budeme za pár let jen shovívavě usmívat stejně jako dnes třeba při sledování Souboje titánů.

plakát

Láska nebeská (2003) 

Dávám pět hvězdiček, přestože si uvědomuji, že pár věcí k dokonalosti chybí. Hlavně postava lovce Američanek trošku vážněji než ostatní nedostatky ohrožovala maximalní hodnocení, přesto si ale nemohu pomoci. Tenhle film se mi vážně hrozně moc líbil a dokázal mě skvěle pobavit!

plakát

Mezi námi děvčaty (2003) 

Královská zábava! Vtipné, inteligentní, svižné! Především obě excelující herečky v hlavních rolích vytváří filmu skvělou atmosféru plnou humorných scén. Trošku tuctový konec se prostě dal čekat a přiznávám, že bych si jiný (tím pádem lepší) dokázal jen stěží představit.

plakát

Pravidla vášně (2002) 

Takové nějaké nedomrlé, zpečené, nemastné, neslané a nereálné. Přesto však Pravidla dokáží vzbudit zájem (nikoli vášeň). Po titulcích však přichází kocovina - co že na tom filmu vlastně je? Sex? Težko... Snad i strejda Freud by se podivoval, že někdo dokáže připisovat sexu ještě větší váhu než on. Pod tak velkou vahou zůstávají rozdrcena nejen všechna pravidla vášně, ale hlavně realita, o romantice (ve filmu) nemluvě.