Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Pohádka
  • Horor

Recenze (252)

plakát

Byli jednou dva písaři (1972) (seriál) 

Skvělá klasika...pořádná dávka originality, vtipu a roztomilé ztřeštěnosti. Ideální na uspání do postele. Pánové si hrají na vzdělance a všeuměly, ale vždy z toho vyjde totální hovadina:-). Ale to jejich nadšení pro věc prostě miluju.

plakát

Bible - Starý zákon: Josef (1995) (TV film) 

Dokonalé ztvárnění silného biblického příběhu, v závěru druhé části jsme plakali jako želvy:-). Asi každý zná Josefův život, ale není na škodu si někdy připomenout, jak léčivá je síla odpuštění a inspirovat se tímto výjimečným mužem, který dokázal odpustit velkou křivdu, proti níž jsou naše ublížení většinou malicherná.

plakát

Hrabě Drakula (1970) (TV film) 

Hrabě Drakula a stejnojmenná předloha Brama Stokera patří už nějaký ten rok k mým velkým srdcovkám. Tak kniha ve mně vyvolávala příjemné mrazení a mírné pocity strachu, měla atmosféru, napětí a šmrnc. To samé vždycky očekávám od filmového zpracování Drákuly, bohužel ve většině případů filmy nedosahují knize ani po kotníky. Český Hrabě Drákula z roku 1970 je takovým kompromisem - je obdivuhodné, že i my jsme měli odvahu se do zfilmování této látky pustit a nutno říct, že výsledek není úplně nejhorší, zvlášť Ilja Racek jako Drákula film pozvedává. Často se ale bohužel člověk nemůže ubránit shovívavému pousmání, některé scény a postavy jsou vyloženě směšné, což by určitě divák neměl pociťovat. Snímek je poměrně zjednodušený, jako nejlepší hodnotím asi první část filmu, cestu Jonathana Harkera do Transylvánských Karpat a jeho "rekreaci" na Drákulově zámku, další část je už poměrně zrychlená, což jí úbírá na tajemnosti a napětí. Moc si přeji, aby se někdo v dnešní době a s dnešními možnostmi pustil do natočení Drakuly podle klasické předlohy, ctil knihu na 99% a využil všechny výhody, které nám moderní filmový svět nabízí. Udělal by mi obrovskou radost.

plakát

Americké dopisy (2015) (TV film) 

Bezesporu zajímavě ztvárněná postava Antonína Dvořáka byla nejsilnější stránkou snímku - Hynek Čermák dokázal skladatele zahrát perfektně a dodal mu potřebné charisma, až se ani nedivím, že ho obě sestry ve filmu chtěly:-). Jinak ale trošku ploché, je to jen příběh o citovém životě této významné persony, zasazený do hezkého prostředí - osobnost Antonína Dvořáka by si určitě zasloužila hlubší sondu. Avšak za charisma Hynka Čermáka, za výborné herecké výkony a za překrásné tóny Novosvětské, která se mi nějak zapsala do duše, dávám silné tři hvězdičky.

plakát

Bestián: Kupředu, zpátky jen krok! (1999) 

Po dnešním dodívání jsem se vrátila ke svému starému hodnocení a přidala jsem jednu hvězdičku. Je to totiž skoro tak geniální jako Černá Zmije, jen se musí divák odprostit od ne moc šťastného dabingu, jehož původní podobu má člověk tak zarytou pod kůží z Black Adder, že tato působí trochu rušivě. A také od toho, že známé postavy trochu zestárly a přibyly jim nějaká ta kila a nějaké ty vrásky navíc. Jinak cestování v čase napříč všemi epochami je perfektní, zlikvidování Nelsona šokující, rána pěstí Shakespearovi zahanbující (to si chudák nezasloužil) a teorie o vyhynutí dinosaurů odzbrojující:-). Konec byl královsky dobrý. Pořád si jen kladu otázku - proč se jen Černé Zmije nenatočilo víc? Tisíckrát ohrané dvdéčko už začíná protestovat:-).

plakát

Rozpuštěný a vypuštěný (1984) 

K tomuto filmu mě přilákal Vrcnní, prchni! a doufala jsem, že se bude jednat o něco podobného. Snažím si trošku doplnit vzdělání v oblasti české kinematografie minulého století a daří se mi objevovat úžasné klenoty. Film Rozpuštěný a vypuštěný mi však nějak do vkusu nehraje - ano, je v něm pár míst, kde se dá pousmát, ale jinak - na mě příliš unylé, rozvláčné, nemělo to tu správnou jiskru. Ale věřím, že pro hodně diváků tato komedie kouzlo má, soudě i podle zdejšího hodnocení. Jen já jsem ho neuměla nějak najít...

plakát

Vrchní, prchni! (1980) 

Vlastně mě tento film vždycky nějak míjel a až teď jsem ho viděla poprvé. O hodně jsem se ochudila, protože mi přijde po všech stránkách dokonalý. Geniálně promyšlené, geniálně zahrané a já se několikrát smála, až se za břicho popadala. Když vidím takové komedie, jsem na českou kinematografii hrdá. Škoda jen, že v současnosti už tento žánr tolik točit neumíme...

plakát

Romance z temnot (1986) 

Půvabné a docela dojemné dílko, které vzniklo rok po mém narození. Možno zhlédnout v archivu ČT.

plakát

Zmizelá (2014) 

"Na co myslíš? Jak se cítíš? Co jsme si to udělali?" Dokonalé manželství. Krásná, inteligentní, po všech stránkách perfektní žena a neméně perfektní muž. Úžasná žena a muž se zjevným přebytkem testosteronu, kterému tato žena ke štěstí nestačí. Problémové manželství. Oběť a štváč. Nebo štváč a oběť? Jak to vlastně celé je? Jaký obraz vytváří americká média? Kdo se provinil a co je ve hře? A kdo si zachrání to nejcennější co má - život? Otázky podobného typu se člověku honí hlavou po celou dobu stopáže - moc se mi líbila atmosféra, která byla víc než napjatá, podpořená zneklidňující hudbou a výbornými hereckými výkony (zvlášť Rosamund Pike perlila). Strašně jsem se těšila na konec, který mě trošku zklamal - očekávala jsem ještě něco víc překvapivého. Zmizelou ale přesto hodnotím jako jeden z mých nejlepších filmových zážitků za poslední rok.