Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

TV spot
Československo, 1980, 85 min

Scénář:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přál si někdo platit? Fantom restaurací vám vždy vyhoví! Knihkupec Dalibor Vrána (J. Abrhám) nemá lehké živobytí. Líbí se ženám a ty se zas líbí jemu, a protože je mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku spolknou alimenty. Svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit originálním způsobem, který mu přihraje náhoda. Stane se falešným číšníkem, nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Využívá pracovní liknavosti vrchních a ochotně inkasuje netrpělivé hosty. Sám je překvapen, jak mu jednoduchý trik vynáší. Jenže – tak dlouho se chodí se džbánem… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (730)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepsi film Josefa Abrhama a jeden z nej od Smoljaka a zaroven jedna z nejlepsich ceskejch komedii. Film ma dobrej napad a dokaze porad prichazet s necim originalnim, je tu neskutecny mnozstvi hlasek, pribeh hezky odsejpa a je to fakt skvela zabava. Akorat zaverecnej beh cisniku byl mozna krapet prehnanej, ale jinak je film bezchybnej. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

"Pravej přední bliká, pravej zadní bliká, levej přední bliká, levej zadní bliká, světla svítí, stěrače stírají, ostřikovače stříkají, klaksón troubí!" Pan Pařízek umí vykonat kontrolu vozidla před jízdou velmi svědomitě. Navíc jsou mu sousedské vztahy jsou mu nade vše ("Tak jsme vymalovali - Tak sláva - Jak jste nás vytopili, tak jsme vymalovali") a jeho amatérský detektivní instinkt ho brzy navede na stopu falešného vrchního ("Vypadá jako Vrána, ale je to Králík"), který dokáže kvapem, často i levněji, vyinkasovat návštěvníky restaurace. Netuší, že Ing. Králík je alter ego knihkupce Vrány, který vozí svůj hadraplán do čistírny a neustále sráží četby chtivé zákazníky hláškami ("Chtěla bych milostný román - Přečíst nebo prožít?" či "Co chcete? - Pohlavní choroby - Nemáme, nevedeme!"). Svěrák si se scénářem tradičně vyhrál, nechal perlit i ústa ostatních, ale ty nejlepší kousky si opět nechal pro sebe. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Nedám plný počet, protože některé scény mi přijdou jako výplň a nejsou náležitě rozvinuty nebo dořečeny, nic to však nemění na tom, že jde o excelentní komedii, která funguje i po letech, člověk se na ni rád dívá (a to nejen kvůli erotickým představám hlavního hrdiny, z toho primárně Dády Patrasové ve vaně) a spousta hlášek se používá dodneška. Abrhám zahrál skvěle, ale i ostatní jsou zde skvělí. Do toho navíc pohled do restaurací a jídelen 80. let, kouzlo nostalgie. :-) ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Asi nejznámější film dvojice Svěrák - Smoljak. Tyhle dvě jména prostě zaručují skvělou zábavu a Vrchní rozhodně není výjimkou. Abrhám je jako vždy spolehlivý, všechny postavy klasicky perfektně odpozorované z života (ještě jedna poklona panu Svěrákovi za scénář) a relativně banální námět je díky krátké stopáži a právě specifickému humoru tvůrců bez problémů stravitelný. Přesto považuju za vrchol S + S jiný, v mnoha ohledech podobný film - Kulový blesk. Mimochodem, přišlo vám taky, že je to vlastně dost smutný příběh? "Severní vítr je krutý..." 80% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Svěrák ešte nemal syna zrelého na režírovanie a tak nemohol scenár zveriť lepšej osobe, než je Smoljak. Veľmi netradičná komédia z prostredia všetkým dobré známeho, s príhodami a situáciami, ktoré sú určite dobre známe hlavne osobám môjho pohlavia. Neskutočne svieži vietor rozfúkali tvorcovia a herci. Trošku pomalší rozjazd, ale potom príde Abrhám na svojej papierovej trojkolke bezkonkurenčne prvý. 90%. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (93)

  • Dalibor Vrána (Josef Abrhám) cestou na třídní sraz zastaví v motorestu a kupuje víno. Tato pasáž se natáčela ve známém podniku U čtyř kamenů, zbudovaného v roce 1972 na bývalé křižovatce cest Stará Boleslav-Tuřice a Hlavenec-Podbrahy, později na trase dálnice D10. Motorest byl od konce 90. let nefunkční a byl zbořen. Na jeho místě byla v roce 2013 postavena dřevěná koliba. Bohužel 18. listopadu 2017 kvůli špatnému posudku spalinové cesty komínu koliba vyhořela včetně vybavení – vzniklá škoda byla odhadnuta na 23 420 000 Kč. O tři roky později byl obviněn z nedbalosti konkrétní člověk. (Zdroj: ČSFD)
  • Malou roli hosta motorestu si zahrál i tehdejší zástupce vedoucího výroby tohoto filmu Václav Eisenhamer. Jedná se o prvního „obraného“ hosta Vrány (Josef Abrhám). (sator)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama