Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Celovečerní film Rozpuštěný a vypuštěný natočil v roce 1984 režisér Ladislav Smoljak podle divadelní hry Vražda v salónním coupé. Osobně si nemyslím, že by to oba představitelé hlavních rolí zahráli tak špatně, jak to na první pohled vypadá, spíše byly jejich postavy napsány dost nelíbivě, ale typologicky se podle mě do svých rolí hodili a své si odvedli. Netřeba zapomínat, že je zde také zastiňují jiná herecká esa té doby ve vedlejších rolích (například Hrušínský, Abrhám, Svěrák, Čepek nebo Vlastimil Brodský). Rozpuštěný a vypuštěný pro mě vždycky byl a asi i zůstane dobrým filmem - tak na ty 3 hvězdy. Solidní děj obohacují občas vtipné momenty, jako nápisy na plakátech, ty pak ale zase střídají ty přestřelené, jako voda v botách a podobně. I přesto, že se jedná o dobře zvládnutý odpočinkový film, jen tak po něm nesáhnu a když si chci pustit českou komedii, zvolím raději jinou. 60% ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Vtipů na skutečně hlasité zasmání je tady sice relativně málo, o to výrazněji ale film zapůsobí jako celek... toporně odehrané, ale přitom s geniálním komediálním timingem, nápadem a lehkostí tak klasickými pro cimrmanovskou skvadru... a ono ani o ty výbuchy smíchu ve výsledku není nouze. Chudák švec. ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Humor S&S miluji a filmová tvorba pana Svěráka se mi líbí. Přesto u Rozpuštěného a vypuštěného se nesměji tolik, jako u klasických her. Film je praktickým vyňatkem hry Vražda v salónním coupé. Máme tu inspektora Trachtu, který vyšetřuje zmizení továrníka Bierhanzela. Jen s tím, že vyměnili coupé za Prahu. Humor se mi líbí, ale nejlepší hlášky jsou převzaty právě z originálu, tudíž je znám a mám je zažité. Zajisté potěší i přítomnost cimrmanologů (Hraběta, Kašpar, Weigel, Svěrák, Vondruška, Rumlena a Brukner). Přestože mě film bavil, tak dávám přednost jeho originálu. Příjemně se na něj kouká a je to přeci jen dílo mých oblíbených českých autorů. Pro neznalce samotné hry vřele doporučuji, bude se u toho smát mnohem více. (60 %) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Piatimi alebo štyrmi hviezdičkami by som tento film mohol hodnotiť iba v prípade, že by som bol nekritickým obdivovateľom diela Smoljaka a Svěráka. Troma hviezdičkami ho hodnotím, ako ich kritický obdivovateľ. Film je rozvláčny, pri výbere ústrednej dvojice nemal režisér šťastnú ruku a tých niekoľko pripomenutí lepších diel S+S na viac, ako na tri hviezdičky nestačilo. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Pokud s odstupem času velkoryse přehlédnu topornost Brodského Hlaváčka (Bruknerova vrozená naivita to zkrátka není) a připočtu si dálkové řízení vozidla kulovnicí ("Já to řídím prvně"), všudypřítomné kachny ("Co to tady máte všude za ptáky?"), uzrávání podezřelých ("Šiju klobouky z pašovaného filcu"), rozdvojení Trachty s Václavem či deduktivní práci v křesle ("Jestli vás nějak rušíme, tak my odejdeme" - "My už pracujeme" - "Dobře si synek vybral"), tak dopadlo přenesení divadelní hry na filmové plátno k mé naprosté spokojenosti. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Filmovalo se v Praze. Filmové nádraží je vlakové nádraží Praha-Dejvice, kde "služební bouda" dodnes stojí, a to naproti hlavní nádražní budově. (rakovnik)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama