Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (1 643)

plakát

Havěť (2023) 

Když jsem odcházel z kina, vzpomněl jsem si na Matrix. Nekecám. Ten pocit, když čekáš celej život na jeden konkrétní film... a on nakonec přijde! Navíc v takhle neodolatelné kombinaci Arachnofobie a Rec 2. Co že tu máme? Tak třeba špinavou atmosféru zaplivaného činžáku plného tmavých koutů, bandu upištěných výrostků/ zlodějů, co mezi sebou řeší problémy, i policejní jednotku, která nepustí nikoho z baráku ven. Rozdíl je jen v enemácích. A tady se sluší dodat, že Vermines vážně nejsou film pro arachnofobiky, protože jakmile se zhruba ve 40. minutě šlápne pořádně na plyn, tak je to místy fakt peklo. Pavouci jsou zprvu v botách, větracích šachtách a odpadech, pak už lezou z psů a tělních otvorů, až se z toho i Bloody párkrát nervózně zavrtěl v sedačce :) Škoda, že to režisér poslal trochu do sci-fi. Ta rychlost, jakou se jeden pavouk rozmnoží a jeho potomstvo naroste, citelně narušuje trochu víc "uvěřit", zásahová jednotka se chová jako banda kokotů a navíc tomu v závěru trochu spadne řetěz. Dokonce je tu celá desetiminutovka, kdy se neukáže jediná chlupatá potvora! Takže objektivně spíš za 4 hvězdy, ale vzhledem k faktu, že Arachnofobii beru jako mainstreamovou hororovou komedii, nebál bych se Vermines označit jako zatím nejlepší čistokrevný pavoučí horor.

plakát

BANGER. (2022) 

"Naše blbý děvky, všechny bych je pochcal / Lidi z naší smečky, všechny bych je pochcal / Tvojí mámu, tvojí ségru, tvýho fotra, všechny do jednoho by jsem z nich já pochcal..." Několik filmů o drogách už u nás vzniklo, žádný z nich to ale neudělal takhle dravým a progresivním stylem, jako právě Banger.. Zpočátku černohumorná satira o dvou kamarádech (dealer a nonstop feťák) se zhruba v polovině filmu překlopí do těžkotonážní tragédie, která si příliš nezadá s tou z kultovního snímku Requiem za sen. Sedlák si svou pozornost umí získat, a to hlavně popkulturními odkazy a efektními vsuvkami (důchodcovská bota, AZ-kvíz nebo Jak pejsek s kočičkou vařily dort), největší trefou do černého se ale ukázala šťastná ruka při castingu. Bendig si toho Českého lva rozhodně zasloužil a Mišíkova proměna z módního slizáka na dealera a rádoby rapera je prostě fantastická. Takže klobouk dolů a já si jdu posvítit na Sedlákův Domestik.

plakát

Pekelná díra (2022) 

Atmosférická bomba, hlasitě tikající hned od prvních minut stopáže a odpočítávající vám zbývající čas do pekelného závěru. Poláci si natočili vlastní verzi kultovního Jména růže, absenci hvězdného Conneryho nebo štědřejšího rozpočtu při tom šikovně ukrývají do přítmí, vlezlé mlhy a především do plesnivých zdí zatuchlého kláštera. Plus nějakých těch prasárniček. Za mě osobně asi největší překvapení letošního roku. 90%

plakát

X (2022) 

Sláva! Po dlouhé době konečně HOROR! Dneska slavím, takže teprve zítra tu vystříkám smysluplnější komentář. Každopádně zdejší hodnocení opět brutal underrated.

plakát

Volání divočiny (2020) 

Kašlat na to, že je tu veškerá zvířena plně digitální. Buck je široko daleko ten nejsympatičtější psí hrdina, takže jako pravověrný pejskař jsem mu (se slzou v oku) držel pěsti, aby skrz svůj neveselý osud konečně našel štěstí a sebe sama.

plakát

Halloween (2018) 

Starý dobrý Michael se vrátil, aby oslavil svůj nejoblíbenější svátek, jak to umí jenom on. Krvavě a zábavně. Že scénář silně pomrkává na nás, fandy původního filmu, to snad už psát nemusim. Pro nás by měl být nejdůležitější fakt, že tu konečně máme Halloween, který je co do atmosféry velmi blízko prvním dvěma dílům. Tvůrci neosekali stopáž na 80 minut, jak se bohužel stalo u H20, ale snaží se šponovat napětí do dnes už nevídaných výšin - závěrečná hra na schovávanou budiž zdárným příkladem. Začátek je malinko pomalejší, ale po havárce autobusu to už jede téměř bez zaškobrtnutí. No a pokud taky patříte mezi nemocné, co v každém slasheru počítají bodycount, vězte, že díky 17 killům si toto pokračování dělí zlatou příčku spolu se čtvrtým dílem. Takže verdikt? Jednoduchý. Za mě osobně jeden z nejlepších slasherů nového milénia.

plakát

Borg/McEnroe (2017) 

Pro fanoušky "bílého" sportu rozhodně povinnost, protože lepší film z tenisového prostředí uvidí jen těžko. Slavné wimbledonské finále z roku 1980, v němž se tehdy utkali dva největší rivalové, kteří nemohli být charakterově víc odlišnější. Snímek je sice hlavně o chladně působícím Borgovi, než o neřízené střele McEnroeovi, ale je fajn poznat, že i slavný "Ice Borg" měl své vlastní démony. Každopádně ono očekávané finále dvou emočně vyšťavených soupeřů je zde podáno opravdu jako skvělé drama a do sedačky musí přikovat i diváky, kteří znají tuto část tenisové historie.

plakát

Smrtonosná zbraň 2 (1989) 

Zkoušel to Arnie v Rudym horku, zkoušel to i Sly v Tango & Cash. Nikdo z nich je však s takovym úspěchem nenapodobil. Murtaugh s Riggsem jsou očividně jenom jedni. Nejlepší policejní dvojice chrlí nejlepší hlášky v nejlepší Smrtonosný zbrani. Ano, je to tak. Zatimco jednička nás spíš seznamovala, pokračování už posílá tuhle dvojku do nemilosrdnýho kolotoče akce-hlášky-akce-hlášky, aby nás v závěru spokojeně "odnegrovalo". Plus poprvý v sérii se tu objevuje ukecanej kulomet Joe Pesci, prcgumovník, bomba na hajzlu a bradavky Patsy Kensit. Jo a nesmim zapomenout na nejhnusnější (rozuměj nejlepší) záporáky. Tohle už nemůže bejt lepší! Prostě kult, kterej spolehlivě funguje i po dvacátý.

plakát

Blok 99 (2017) 

Opravdu hodně silná, depresivní a násilná one man show podívaná, která nepřekvapuje jen množstvím explicitních scén, ale i parádním výkonem Vince Vaughna. Ve svojí podstatě grindhouse, co se vám v závěru může dokonce zhnusit, ale zaručuju vám, že na něj jen tak nezapomenete. (100%)

plakát

Profesionál (1981) 

Drsný africký vězení ho nezlomí, francouzská vláda si s nim neumí poradit, nejdrsnější detektiv v Paříži je na něj taky krátkej a všem ženskejm v blízkosti vlhne spodek. Zkrátka klasickej Belmondo v jedný ze svých nejslavnějších rolí. Neni to sice příliš akční, spíš je to kriminálka s chytrym příběhem, parádnim castingem (Hossein jako hajzl je neodolatelnej), několika bitkama, fajn hláškama ("Jestli se vám zdá z tý skříně trochu pomačkanej, můžu vám ho vyžehlit") a dokonce jednim párem pěknejch koziček. Tady tomu filmu prostě a jednoduše nic nechybí. Anebo je taky možný, že už stárnu a mně stačí málo, nebo co :)