Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (143)

plakát

Americká krása (1999) 

Kdybych si měl vybrat tři nejoblíbenější filmy tak tenhle tam jednoznačně bude. Dokonalost v každém okamžiku, každá postava prožívá svůj vlastní příběh a všechny tyhle dílčí příběhy jsou perfektě propracované, vysoce originální a všechny mají svoji pointu. Jako celek to nepůsobí příliš reálně a přesto je to silná a psychologická sonda do americké kultury, tak úžasně zpracovaná, že to nekomu může přijít třeba jen jako komedie a to je další z plusu tohohle veledíla, na to jak je americká krása ve své podstatě vážná a zneklidňující, tak během sledování se dá solidně zasmát, samozřejmě ke konci vtipné okamžiky museli stranou. Tomuhle snímku se podařilo to o co se většina dost marně snaží a to spojit zábavný a silně divácký film s myšlenkovou hloubkou a vyzrálostí. 100% a nikdy jinak.

plakát

Amores perros - Láska je kurva (2000) 

Sem asi divný, ale nejvíce se mi líbí notně kritizována druhá část. Film jako celek se mi také velice líbil, sice ne tak jako 21 gramů, ale víc jak většina podobných filmů. V poslední době se mi ty hispánské snímky celkově nejak začínají líbit a bude zajímavé sledovat kam bude směřovat jejich vývoj.

plakát

Armageddon (1998) 

Najít si cestu k Armageddonu mi trvalo cca 10 let, pořád je to sice jen na tři hvězdy, ale furt lepší než ta jedna původně.

plakát

Avatar (2009) 

(Vše zde napsané platí pouze pro 3D kino projekci). Klišé, klišé, klišé k tomu trošku absolutní předvídatelnosti, značně hloupá zápletka a děj. A co jako? Je někde psáno, že aby film byl výborný, musí být za každou cenu originální a pokud možno mít značnou hloubku? Tohle je stejný případ jako Bay a jeho robohračky, tyhle filmy nejsou točené proto, aby na plátně rozehrály příběh hodný Hamleta a ani proto, aby nás nutili pokládat si filozofické otázky o smyslu života. Tenhle snímek má vyvolávat emoce, má diváka zabořit do sedadla a nechat mu spadnout čelist a aby na konci, když zatlačí oči zpět do důlků si řekl: To byl kurva zážitek!!! Cameron to ví, já a naštěstí spousta dalších to ví taky. Těch co se jim film nelíbí, těch je mi upřímně líto, protože když někoho nebaví a nedokáže si užít snímek jako Avatar tak přichází o hodně. Ovšem nutno bohužel dodat, pevně věřím tomu, že budoucnost tenhle snímek potopí...

plakát

Avengers (2012) 

Extrémně zábavná a vtipná jednohubka, u které oceňuju, že Whedon ukočíroval prakticky sedm hrdinů, aniž by se mu film rozpadl pod rukama. Vyloženě mi tu ovšem vadí: 1. PG –13, ale stejně snaha o to, aby na to mohli i šestileté děti (skrze absolutní nenásilnost), epické bitvy prakticky bez obětí (ukázaných), nesmrtelní hrdinové (ti smrtelní pro jistotu bokem, aby se jim nic nestalo). Spolu s použitým vizuálem to na mě působí jako pohádka. Umím si představit, že ten film poběží na Disney Channel mezi Hannou Montanou a High School Musical... 2. Ten film je všechno, jenom ne epický, celý konflikt působí čistě lokálně a tak nějak: Meh, další invaze z vesmíru? Však poslední byla minulý čtvrtek... Whedonovi se prostě nedaří navodit atmosféru zásadního konfliktu o osud celé planety. 3. Captain America, ta postava je prostě příšerná. 4. Natahovaná a zbytečná druhá třetina filmu (Helicarrier), rozhádat hrdiny a pak je stmelit hrdinskou smrtí Coulsona...Jediné, co jsem si pak říkal bylo: Proč?? 5. Prakticky všechno, co napsal Shadwell (souboj Thora s Ironmanem byl strašně WTF?!). Mít Avengers jiné hodnocení, asi bych se to ani neobtěžoval psát, sám za sebe jsem se rozhodoval 4* nebo 5*, ale čekal bych, že jinak tu budou někde na úrovni Transformers 1.

plakát

Babovřesky (2013) odpad!

Vidím, že Babovřesky rozdělily lid do dvou nesmiřitelných táborů. Odpůrci plivou jed na film a příznivci plivou jed na odpůrce. Označení “pseudointelektuál” a “rádoby znalec” neberou v komentářích konce a na možnost “nelíbí se mi to, protože je to strašný film” se nehraje. Konkrétně mě zaujaly dvě specifické skupiny, první hodnotí film podle traileru, což je zvěrstvo větší než samotný film a druhá se ohání plným kinem bavících se lidí (návštěvnost je tím nejpodružnějším měřítkem kvality, víme?). Já osobně jsem z táboru Flagelant (viz. google), cíleně sleduju filmy tak špatné, až je to zábava. Bohužel po Labyrintu a Posledním výkřiku jsem se potřetí v řadě spálil. Babovřesky nejsou tak špatné až je to zábava, jsou pouze špatné. Což by samo o sobě nebylo na odpad, ale co opravdu nerozdýchám je místní humor. Kino přeplněné staršími ročníky, které vyrůstaly na filmech podle Hrabala, na televizních estrádách s osobnostmi jako Šimek, Sobota, Menšík, Grossmann... A těmhle lidem přijde ta fekální sračka vtipná? Já můžu jakýkoliv humor, ať už černý, morbidní, nekorektní, rasistický, parodický, inteligentní i přiblblý, ale film postavený na tom, že je hlavní postava nějaký Šukal a sérií rozmanitých úderů na varle... To prostě ne. Osobnosti české komedie rotují v hrobě.

plakát

Bastardi 3 (2012) odpad!

Tak co teda? Je to rasisticky hnus nebo šokující snímek podle skutečných událostí? Nevím a…je mi to jedno. Ano, subjektivně jsou některé scény na hranici rasismu, na druhou stranu je realita mnohdy i mnohem drsnější, než je zde ukázáno (to ví každý, kdo bydlí nebo bydlel v „problémové“ čtvrti). Je mi ukradené, co chce film říct, já ho viděl a budu hodnotit jako film a ne jako výzvu společnosti, aby otevřela oči a jako film je to opět sračka (vypůjčil bych si slova Kamila Fily: „Můžeme klidně souhlasit s tím, co se nám tvůrci snaží říct, ale nemůžeme jejich film považovat za dobrý jen proto, že se snažili něco říct“). Řemeslně nejlepší (ano, jsem natolik masochista, že jsem viděl všechny), ale pořád příšerný díl. Magnusek není režisér a proto tenhle film něco jako režii kompletně postrádá. Podle mě nažene nic netušící herce na scénu, rozpřáhne ruce a po mocném zvolání „hejbejte se“ začnou žhavit kamery. Nemá páru o výstavbě filmu, gradaci, celkově o tom jak vyprávět příběh a lepší zvuk nahrává i můj mobil. Kamera (na googlu asi lze najít „kameramanem snadno a rychle“), scénář (spíš spontánní improvizace), herci (vypadají, že je to nebaví)…prakticky vše by se dalo odsoudit. Nemůžu si odpustit být tak kritický, protože mezitím co se ostatní hádají skrz ideologickou rovinu filmu, já s hrůzou sleduju, co je dnes považováno za standard české kinematografie, co je populárním hitem (plne kino) a za co se po mně chce 150kč…Je mi nevolno.

plakát

Batman a Robin (1997) odpad!

Je mnoho horších filmů o tom nepochybuji. Přesto si nemůžu pomoct a tenhle film obsadil první místo mého žebříčku nejsmradlavějšího odpadu. Celé slavné obsazení zde sehrává své nejhorší role v životě a kdybych měl konkrétněji, tak Arnold a Clooney - no to jsem málem brečel smíchy z těch dvou. Přeplácané, bez náznaku atmosféry a jako bonus přiteplený robin a zbytečná batgirl nebo kdo to vlastně je. Bože jaká chorá mysl tuhle zrůdnost mohla pustit mezi lidi.

plakát

Batman začíná (2005) 

Batman Begins jsem si nechával na konec, abych se na něm pořádně vyřádil:) Vůbec první Nolanův film, který budu prakticky jen kritizovat, takže tvrdě do něj: Vůbec nejhorší Nolanův film, jehož obliba je mi poměrně záhadou. Otřesná choreografie v soubojích - kamera v soubojích - nudný a nevýrazný Scarecrow, který se vlastně nezmůže vůbec na nic - pekelně nezajímavý příběh - zběsilá psychoanalýza Batmana - Katie Holmes - Gotham na půl cesty mezi absolutně fantaskním a absolutně reálným, je paradoxně nejodpudivější - vůbec celkový vizuál prvního dílu mému oku nelahodí - způsob jakým má být Gotham zničen (Zde si neodpustím pubertální LOL)...Jinak jako jo, než se Batman stal Batmanem, tak to bylo docela fajn. Takový Nolanův pokusný králík, kde poznal kudy by měl směřovat, ale že vše okolo je špatně a do dalšího dílu bude potřeba razantních změn....DIKYBOHU!!

plakát

Bitevní loď (2012) 

Muzejní USS Missouri driftující pomocí kotvy, teleportující se pózující veteráni, beznohý černoch v pěstním souboji s Master Cheifem, kuřecí burrito....Film v podstatě nabízí dvě možnosti: 1. Buďte otravný hnidopich zabývající se logikou a reálností, berte ten film vážně a sázejte odpad 2. Berte film jako nadsázku, občas až na hranici parodie a máte vyhráno. Zvolil jsem si tu druhou možnost a jsem epicky spokojen. Bitevní loď opět potvrzuje, že velký akční Blockbuster musí být přehnaný a plný humoru (Avengers, první skládací autíčka) nebo naopak civilní a vážný (Nolan), jinak je pro mě nekoukatelný. Logiku ten film nemá, smysl pomalu nedává, motivace Master Chiefu je neprozrazena, proč někdy útočí někdy ne, skenování a flashback mi taky nikdo nevysvětlil, ale je mi to jedno, protože co se zábavnosti týče... Bitevní loď letos vede! Její neúspěch mě na rozdíl od Johna Cartera velmi mrzí.