Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Recenze (160)

plakát

Londýnský gangster (2010) 

Ničím zajímavá a (ničím) originální gangsterka, která chce být zatraceně stylová asi jako pecky od Ritchieho, jenže s takhle plytkým, ohraným, průměrným a milionkrát viděným (samozřejmě v daleko lepších zpracováních) příběhem to prostě nejde. Celou stopáž jsem se přemlouval k 4* kvuli mým oblíbencům Colinovi a Knightley, ale ne, nejde to, je to zatraceně šedivej průměr bez nápadů. A nepomohl k tomu ani všudypřítomnej britskej přízvuk, kterej miluju. Samozřejmě Colin je opět frajer a je radost ho sledovat každou vteřinu, stejně tak Keiru, ač ta tady zas tak vidět nebyla, jak jsem očekával. Anyways, když si budu chtít kdykoliv pustit nějakou gangsterku znova, rozhodně nesáhnu po tomhle.3* a radši to rychle ukončíme.

plakát

Kokuhaku (2010) 

Občas možná lehce přitažený za vlasy, (minimálně pro západního diváka) očividně za účelem co nejvíc šokovat, překvapit. Forma za obsahem ale vůbec nezaostává a je taktéž hnaná do extrému - časté zpomalovačky (řek bych tak 50% filmu minimálně, plyne zpomaleně) krásných záběrů, doprovázeny téměř nepřetržitým hudebním podbarvením (což mi ale už občas trochu vadilo, hlavně při písních s anglickým textem, to mi prostě do japonskýho filmu nesedí). Snímek na vás prostě od začátku chrlí bravurně promyšlenej příběh plnej mnohdy dechberoucích zvratů, doprovázenej neústálými vizuálními vytříbenostmi. Jako, je to super, ale na těch 5* mi tam prostě něco chybí, možná za to trochu může i ta extrémnost příběhu, každopádně jde ale o hodně povedený japonsko (jak jinak :) ) a určitě stojí za zkouknutí. Jo a málem bych zapoměl na menší varování - jde o docela depresivní snímek, takže doporučuju zvolit správnou náladu na zkouknutí :).

plakát

Králova řeč (2010) 

Hmmm tak takovou pecku jsem teda nečekal. Nejenom, že Colin Firth, Geoffrey Rush a Helena Bonham Carter tady excelují (ba jsou přímo geniální), kamera je úchvatná, a dobová atmosféra vykreslená na výbornou, ale když přijde na "tu hlavní" řeč (jež působí dvojím účinkem - vzhledem k filmu i obsahově) za doprovodu Beethovenovy 7. symfonie a na člověku nezůstane oko suché, tak prostě nelze jinak než za 5*! Netřeba o tom dál diskutovat.

plakát

Primal (2010) 

Bože, tohle byla hrůza neskutečná! Dialogy naprosto otřesný, rádoby cool kamera, příběh už jednodušší asi ani být nemůže, a scénář plnej nehorázných hovadin! Nemá cenu k téhle ptákovině psát víc, jednak je to ztráta času, a zadruhé už to krásně shrnul topi. Já bych k tomu jenom ještě přidal scénu "draw straws" aka "tahání stébel", to už jsem se skoro začal smát nahlas :). 1* jenom za to celkem ucházející gore, ale možná to časem v odpadu stejně skončí. Nikdy víc tuhle srágoru...

plakát

Rubber (2010) 

Parodie/satira/whatever na produkci Hollywoodu, o tom to celý je :). Což mě docela zaskočilo, protože já čekal něco jako klasickej slasher se záporákem v podobě pneumatiky :). On to vlastně slasher je, ale totálně ujetej, kde nic nemá svůj důvod :), a kde neexistují žádná pravidla. Naštěstí mě to ale zaskočilo tim lepším způsobem, protože to je docela prdel :)....horší je, že je to občas i nuda, proto ne za plnej počet, ale prostě - super nápad, super kamera, super dialogy, super hudba, takže proč ne? "In the excellent chainsaw massacre by Tobe Hooper, why don`t we ever see the characters go to the bathroom, or wash their hands like people doing in real life? Absolutely no reason" :) Jo, mě se to líbilo.

plakát

Amer (2009) 

Vizuální lahůdka, to bez debat. Když už ne v kině, tak alespoň v HD na velké plazmě, jinak to nemá smysl. Hodně mi připomělo nedávno viděnou Argentovku - Suspiria, ovšem ta zapůsobila ještě víc, hlavně díky dokonalému hudebnímu doprovodu. Ten totiž u Amer skoro chybí, a převážnou část audio stopy tvoří různé zvuky viz koment by panjosef. Pár hudebních čísel tady sice je, ale spíše ve chvílích "oddechových". Závěrečnej song je ovšem boží! Každopádně nechci uplně srovnávat s již zmíněnou Suspirií, inspirace je sice očividná, ale Amer je trošku někde jinde. Je to čistá pocitovka, art bez jakýhokoliv děje, nic není vysvětleno, šílenost, která se nedá pobrat. Každej obraz, každá scéna, každej zvuk má jedinej účel - silně zapůsobit a vyvolat pocity. Kdo nenaskočí na tuhle notu, bude asi zklamán. Já dávám zatim krásné 4*, protože tyhle tak trochu samoúčelné artové záležitosti (v tomto případě naštěstí geniálně vizuálně vytříbené a nenudící) mě zas až tak nenaplňují, abych byl uplně odvařenej. Aspoň trochu toho děje nebo vysvětlení bych uvítal, pak bych s 5* neváhal. Ovšem tohle je čerstvé zhodnocení, čerstvý zážitek, dokoukal jsem teprve před chvílí. Je totiž dost možné, že se mi to ještě rozleží, a pokud nepřehodnotím výš během následujících dní, pak možná ještě po druhém zkouknutí (což bude dozajista z blučka).

plakát

Duše (2009) 

Trošku hororovější hudba ke konci by bodla víc, ale i tak mrazivě děsivé!

plakát

Lovec trolů (2010) 

Škoda pár nelogičností a nedořešených záležitostí, který trochu kazí dojem uvěřitelnosti, jinak je to hodně povedenej a hlavně zajímavej kousek. Všechno, co jsem zatim věděl o trolech, bylo z fantasy her, kde jsem z nich měl vždycky respekt, a těšil jsem se na každý setkáni s nima, takže jsem se i náležitě těšil na setkání filmový. A nebyl jsem vůbec zklamán, což vždy potěší. A ikdyž jsou ti trolové uplně jiní, než jak jsem je doposud znal, jejich vzhled mě potěšil. CGI je až na pár výjimek zvládnutý perfektně (na rozpočet pouhý 3 miliony dolarů! ), zvukově je to taky výborný, takže všechny "hunting" noční scény jsou docela nářez. Napětím (ne strachem, o tom ten film imho není, spíš jsem to prožíval jak ti tři mládežníci resp. dva, ten třetí byl určitě posranej hned jak padlo slovo křesťan :) ) jsem chvílema i nedýchal (zvlášť celá pasáž v jeskyni byla výtečná :) ). No a ve dne vám pak snímek nabídne poměrně slušnou dávku záběrů norské přírody, což je nádhera. Snad nemusím říkat, že HD je v tomhle případě neodmyslitelný. Takže u mě naprostá spokojenost, a doladit trochu ten scénář/příběh, neváhal bych i s plnou palbou.

plakát

Nude Nuns with Big Guns (2010) 

Autorova záliba v grindhousu a inspirace Rodriguezem a Tarantinem je očividná, avšak chybí mu ten správnej, stylovej um. Vzít tuhle látku pod křídla Rodriguez, tak věřim, že z toho udělá druhou "mačetu". Přitom Guzmanův předchozí film nebyl vůbec špatnej, ačkoliv vzpomínám, že v jistých chvílích to byla taky trošku nuda, ale tyhle jeptišky jsou prostě nuda od začátku do konce. Ještě k tomu je to docela hrozně zahraný, a hlavní záporák vůbec nemá to správně zlounský charisma. Hlavní hudební motiv, kterej se tady nejčastěji opakuje, je samozřejmě hlavní hudební motiv (maximálně jenom lehce pozměněnej) z Rodriguezovy Planety Teror, takže tady rejža originalitou taky zrovna nehýří. Aspoň, že těma kozama tady nešetřili :)