Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Dokumentární

Recenze (133)

plakát

Sherlock (2010) (seriál) 

Když jsem poprvé slyšela o tom, že se BBC chystá stvořit seriál o Sherlocku Holmesovi zasazený do současného Londýna, moje pocity byly hodně smíšené. Že se toho chopili Britové a ne Američané, to bylo snad jediné, co mě trochu uklidňovalo. Stejně jsem si ale pilotní díl pouštěla se silným despektem. Ale pak...! Nevím, kde se představitel Sherlocka, Benedict Cumberbatch, schovával celý můj život, ale tak brilantního a charismatického herce musel vybrat sám Bůh. Rozhodně jsem si takhle Sherlocka nikdy nepředstavovala, o to víc jsem mu propadla. Martin Freeman aka Watson má takový vtipně utrápený výraz, ale role mu sedí a oba dva hl. aktéři tvoří opravdu sehranou dvojici. První díl mě naprosto odrovnal - děj má spád, nepokulhává, vše perfektně sedí, sice člověk párkrát zapomíná, že se fakt jedná o Sherlocka Holmese, ale mně osobně to vůbec nevadilo. Naprosto mě rozbily hlášky - námatkou - Andersone, mlčte, snižujete IQ celé čtvrti. Jsem v šoku, podívejte, mám deku... Buďte zticha! Nic jsem neřekl. Přemýšlel jste, a to ruší. Holmes v podání Cumberbatche je asociál, trochu psychouš, ale když začne skákat a jásat, že sériové vrahy miluje, nemůžete nic než se smát, trochu děsit a zároveň hltat každé jeho slovo. Vtipná mi připadala taky vsuvka s otázkou homosexuální orientace, vzhledem k tomu, že mě samotnou, přiznám se (jsem asi trochu úchyl), během čtení detektivek hodněkrát napadla... všechny tři díly jsou jednoduše brilantní, poslední s Moriartym je sice trochu osudový, ale pořád tam je naděje, takže doufám, modlím se, přeji si další díly... mezitím si seženu Sherlocka v originále s tím úžasným britským akcentem. Edit po shlédnutí druhé řady: FU*K MEEEE!! Chci třetí řadu! *fangirl scream* Ten konec... oh my Moriarty. I'm sherlocked as hell O_o.

plakát

Temný rytíř (2008) 

Christian Bale v roli Batmana byl fajn (i když ten jeho hlas, to možná trochu přehnal), ale měl tu smůlu, že jeho protivníka hrál Heath Ledger, který ho dle mého totálně zastínil. Batmana jakožto temného hrdinu mám ráda, ale Ledger dodal postavě Jokera tak třeskuté a hmatatelné charisma, že se nemůžu divit tomu, že nezvládl obrovské pohroužení se do role a stala se jeho poslední; na druhou stranu, líp ze světa odejít nemohl. Jeho gesta, ten smích, pomlaskávání, něco tak nechutného a zároveň fascinujícího se jen tak nevidí. Můžete jen sedět s pootevřenou pusou. Ale nebudu tady pět ódy jen na Heatha, Aaron Eckhart v roli Harveyho dvou tváří se taky vyznamenal ( i když na té masce mi přišlo trochu zvláštní, jaktože nepřišel o oko...). A samozřejmě vyzdvihnu i soundtrack pod taktovkou Hanse Zimmera (co jiného od něj čekat než skvěle odvedenou práci, že) a o tricích ani nemluvím. Ch. Nolan prostě umí, zase jednou to dokázal...

plakát

Střihoruký Edward (1990) 

O Johnnym není třeba diskutovat, naprosto brilantní výkon jako vždycky. Co se mi moc líbilo, je samozřejmě hudba a taky nádherný kontrast růžového plastického městečka a slepičích obyvatelek ve svítivých kostýmcích s ponurým sídlem vynálezce a melancholickým, bledým a v tom barevném sousedství ztraceným Edwardem. Nemám páru, jak někdo přišel na vytvoření postavičky, která má nůžky místo rukou, každopádně nápad je to originální a zahrát si s tímto člověkem kámen, nůžky, papír, musí být vážně psina... krásná Winona Ryder a ponurý, ale mile dojemný konec dotváří tohle (pro mě) pětihvězdičkové dílo.

plakát

Madagaskar (2005) 

Už za brněnským přízvukem mluvící dvojku Jelimán + Maurice a tučňáky musim dát 4* ;), ale protože to má na tak skvělý film relativně nízké hodnocení, zvýším to na 5, vy suchaři.

plakát

Fantomas (1964) 

Fantomase můžu vidět pokaždé a bavím se pořád stejně. S Fantomasem, ač je to chladnokrevný zloduch, prostě musíte sympatizovat nebo ho alespoň obdivovat. de Funés a Marais předvádějí životní výkony. A samozřejě musím vyzdvihnout perfektní český dabing! de Funése si bez hlasu Filipovského nedokáže představit snad nikdo a Moravec ztrvárnil Fantomasův smích NAPROSTO brilantně... ha, ha, ha.

plakát

Vrchní, prchni! (1980) 

Legendární komedie se skvělým Abrhámem a nesmrtelnými hláškami.

plakát

Death Note - Zápisník smrti (2006) (seriál) 

Když nepočítám Pokémony, Digimony a další hity mého mládí, nikdy jsem nenašla anime, které by mě déle chytlo a na které bych se opravdu dívala ráda a se zaujetím. Až Death Note. Tenhle seriál má všechno. Skvělou animaci, námět, dějové zvraty, napětí, openingy (ano, oba mají něco do sebe)... a charaktery - génius L je perfektní a Ryuk mě bůhvíproč strašně děsí, ale já se děsím ráda, takže... svým způsobem mě taky děsila Misa, i když byla nehorázně otravná, mezi všemi těmi vyrovnanými génii byla logickým oživením. Ale když scénáristé jsou docela neúprosní a po smrti eL jsem si říkala, jestli má vůbec ještě cenu seriál dál sledovat. Mělo. V druhé půlce jsem si našla oblíbence - mafiánské blonďaté alter ego Willyho Wonky - Mella *-* a nezklamal mě ani konec. I když jsem Lightovi zpočátku fandila, postupem času bylo jasné, že absolutně ztratil soudnost a evidentní, že prohraje. Že zemře rukou - no, spíš hnátou - Ryuka je jasný a smysluplný konec. Líbilo se mi taky, že umřel na schodech - na polovině cesty - což zjevně mělo symbolizovat to, že po smrti nepřijde ani do nebe, ani do pekla... na DN jsem slýchala pět ódy od většiny lidí z mého okolí a nezklamalo mě. Možná jediná věc - VŠECHNY fajn postavy (ano, i můj nejoblíbenější týpek z Yotsuby Namikawa) zemřely a jedině Near, geniální a chladnokrevně a racionálně uvažující, ale mně přesto ohromně nesympatický, přežije.

plakát

Courage the Cowardly Dog (1999) (seriál) 

Stupid dog! You make me look bad. Tenhle seriál zbožňuju a mohla bych se na něj dívat furt. Úžasná směsice černého humoru, divných zrůd a skvělé animace. Jako téměř dospělé mi to přijde o dost divnější a "schízoidnější" než jako dítěti, ale tím líp! Moje nejoblíbenější záporná postava je stejně kocour Katz z prvního dílu. I wish you hadn't done that. A ještě ta hudba k tomu... proč tak skvělý seriál už CN nevysílá, to mi mozek nebere.

plakát

Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) 

Perfektní film. Všudypřítomný černý humor, úžasná hudba, loutky a herci, kteří se na dabingu postaviček opravdu vyřádili. Mrtvá nevěsta je můj nejoblíbenější snímek od Burtona vůbec, i přes (pro mě) dost depresivní konec tvářící se jako happyend - chudák Emily... vždycky mám z toho filmu chmurné myšlenky, že po smrti nás bohužel nečekají žádné pařby do rána s kostlivci v hostinci, kde obsluhuje beztělý číšník s francouzským přízvukem... ale kdybych potkala takového hocha jako Viktor, tak ho beru všema deseti, i kdyby byl mrtvola! :) Nikdo neumí podat morbidní témata a prostředí záhrobí tak kouzelně jako Burton...