Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Sci-Fi

Recenze (16)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

A TAKHLE se dělá pořádný, epický film. Zcela vážně patří mezi nejlepší filmy všech dob. Je to jako Matrix 1 s více než 20ti letým technologickým pokrokem a daleko silnějším příběhem. Je to jako Pán Prstenů bez zbytečně protahované masové akce a nepotřebném soustředění na individuální akci. NENÍ to jako nová Star Wars trilogie protože se vyhýbá emocionálním, ale mělkým postavám a naplno využívá potenciál svého univerza. A je to vše, čím Avatar není ve smyslu vyprávění příběhu, atmosféry, dialogů a přitom s ním drží krok po stránce CGI. Je to absolutně velkolepý film, vyladěný v detailech od záběrů po zvuky a podepřený úžasným světem s relevantními tématy jako jsou válka o suroviny, politika a manipulace lidí skrze náboženství...

plakát

X-Men: Apokalypsa (2016) 

Je to jako třetí díl starého Batmana. Všichni co mají rádi tenhle styl to chtějí vidět a v kontextu dnešní doby to je asi tak stejně dobrý film. Podívejte se na to, pokud máte rádi X-meny nebo komixy obecně a nebudete litovat, ale že byste přišli o vzpomínku, která vás potěší ještě za 20 let, to zas ne... Tři hvězdy pro normály... plus jedna za to, že jsem komixák.

plakát

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (2016) 

Nádherně atmosféricky zmáknutý film, který si nebudu chtít pustit na pozadí nějaké činnosti jako podkres, ale budu se chtít opravdu dívat. Tim Burton po několika klopýtnutích a držkopádu či dvou dokázal, že to stále umí. Oceňuji že ve filmu je mnohé co není vidět na první kukanec a přesto, že za hodně vděčí své kvalitní předloze, převádí jí na plátno stylem který vtáhne. Tohle není jen film na jedno zkouknutí do kina, ale i do Vaší videotéky.

plakát

Kung Fu Panda 3 (2016) 

Takže třetí díl a pořád to baví?! Bíločerný Po, přišel na scénu kdy my, Krista přeživší, odchovaní na filmech o Shaolinu, Karate Kid a jiných bojovkách, bereme své ratolesti před stříbrné plátno aby svýma lačnýma dětskýma očima hltali to, co my jsme milovali, ale v kreslené a legrační formě. Kdo nikdy nezkoušel udělat rozštěp mezi židlema nepochopí, ale příběhy o disciplíně, vnitřní síle a dobru, které nemilosrdně zkope všechny bídáky, aby skrze zkoušení osudem posunulo své bytí o úroveň výš stále táhnou. Navíc takhle legrační nebyl ani Jackie Chan. KFP je natolik dobrý ve všech třech dílech, že si zaslouží filmmaratony s dětmi i bez dětí.

plakát

Popelka (2015) 

Vizuálně rozpustilá klasická pohádka. Kouzelně naivní od detailů, přes herectví až po efekty. Jen snad Helena Bonham-Carter v roli dobré víly kmotřičky s hůlkou... Heleno promiň, ale nejsi Jedi, ale Sith... šílená Bellatrix Lestrange je pro Tebe fakt lepší role s hůlkou.

plakát

Hledá se Dory (2016) 

Tři a půl hvězdy. Narovinu, tohle není můj styl animáků. Trpí sequelovskou okoukaností. Legrační film o rybkách není tak silné téma aby se dalo opakovat s takovým úspěchem jako když to bylo originální. Navíc trpí tím, že kolem něj plachtily filmy jako Tajný Život Mazlíčků, kde si snad každý najde spřízněné zvíře. Nebylo to špatné, ale je to spíš pro ty děti než pro dospělé. Prosím, nedělat další film s touto tématikou. Když se nepřestane v nejlepším, tak aspoň v tom co není špatné... :-)

plakát

Warcraft: První střet (2016) 

Nene. Tohle není hodnotné fantasy... respektive je to to nejkonzumnější fantasy které lze spáchat. Řemeslně sice velmi dobře odvedené, herecky se nedá říct, že by to byl nějaký úděs, ale ať mi všichni prominou, ale zařadit to v průměrném hodnocení do stejné úrovně jako Maleficent a Harry Pottery... sorry jako... Dve hvezdy za kvalitu filmu z hlediska příběhu samotného, atmosféry a vtažení do děje. Jedna hvězda navíc za skutečně povedené CGI a stylové držení se předlohy. Takže Warcraftáři a příznivci tohoto stylu fantasy ať si klidně přidají hvězdu čtvrtou.

plakát

Duch ve stroji (2017) 

Hodnotit filmy podle toho jestli je to blockbuster nebo podle "oomph" faktoru je strašně zavádějící, nicméně poslední dobou mám pocit, že se to děje stále častěji. Svědectvím budiž například tento film a Star Trek (2009). Na Ghost in the Shell jsem šel s opatrností a skepsí někoho kdo má základní povědomí o předloze. Bál jsem se, že z toho udělají další Holywoodský blockbuster, že se vydají ve stylu Marvelu do říše akčních scén, které plní nové filmy v touze naplnit přání těch diváků, kteří jdou po tom, co je zrovna"in". Ano, jsem jeden z těch, pro které je atmosféra o mnoho důležitější než exploze a bitky. Mám rád když mě film nechá vychutnat a nasát vizuál a vyvolá ve mě odpovídající pocit a odmění mě když můj pohled nesetrvává pouze na hlavním hrdinovi. Líbí se mi detaily jako když Scarlett skutečně chodí nepřirozeně jako robot, když je její výraz sice dřevěný, ale zcela odpovídající kyborgovi. Mám rád když film obsahuje sice hlubokou, ale klidně i neoriginální myšlenku na kterou mi ve svém kontextu nabídne někdy zábavný a někdy i překvapivý úhel pohledu. A tohle všechno Ghost in the Shell má. Nejsou v něm uřvaní superhrdinové. Akční scény jsou nastavené tak aby pobavily ale nenudily délkou a nevyplňovaly něco co má být o příběhu. A hlavně, hlavně... ten film je takový jaký má být. Myslím, že o mnoho lépe se do hrané podoby převést nedal. A to je v dnešní době deviza ohromně vzácná. Vzpomeňme na paskvily Petera Jacksona, které nezachrání ani epika bitevních scén ani snaha některých herců (kterou oceňuji). Ale scénář pokazil předlohu - tečka. Ghost in the Shell mě navnadil abych se do předlohy ponořil pořádně.

plakát

Rogue One: Star Wars Story (2016) 

Po precteni nekolika recenzi nebyla má očekávání veliká. Po shlédnutí filmu nechápu lidi co mu dávají méně než 4 hvězdy. Neříkám, že by některé věci nemohly být z hlediska uměleckého lepší, ale to už by nebyly Star Wars. Ten patos k tomu patří. Zápletky stavěné na rodových liniích, tvrdohlavé trvání na nadějích, boj proti nesmírné přesile, náhody zapadající do sebe tak aby pomohly těm hodným... To vše tam je. Ale hlavní je to, co je tam navíc - spousta úúúžasných odkazů na různé příběhy z univerza, hry a podobně, nesmírně mě potěšily CGI obličeje Tarkina a Leiy, Vaderovo sólo. Ten film mě nechal znovu prožít některé z úžasných pocitů mého mládí... Ale tím to nekončí. Film ukazuje povstalce, tak jak se žádný předchozí neodvážil, jako každou jinou organizaci bojující o moc. Jako idealisty, kteří se neštítí vražd, sabotáží a dalších nelibůstek mocenských bojů. Strhl ten bělostný závoj který epizody IV, V a VI přehodily přes Alianci. Ano, jsou tam některé nedotažené myšlenky, nelogické kombinace, ale nešť, to je v každém filmu. Říkám Vám, že tenhle film je o světelné roky lepší než episody I, II a III. Je o dost lepší než episoda VII. A světe div se - ten "vtipnej droid" je zase vtipnej! Není tam žádný Jar Jar ani malá kulatá věc snažící se jít ve stopách R2-D2. Co se ale nepovedlo je hudba. Je opravdu... meh... Úvod je trošku děsivě rozkouskovaný, ale po prvních 10ti minutách se to spraví. Někoho může vyděsit ten podivný Jedi, co vlastně neni Jedi, ale opět - síla ke Star Wars patří a plnohodnotného rytíře Jedi tam fakt dát nemohli. Odedneška se budu modlit aby další epizody natočili ve stejném duchu, ať už to budou spin-offy nebo hlavní linie. A moje tajné přání - aby Disney mělo koule a ve stejném duchu přetočili episody I, II a III. May the Force be with us all!

plakát

Star Wars: Klonové války (2008) (seriál) 

Je to dobrý, fakt. :-) Postupně se seriál stává temnějším a hlavní hrdinové zjišťují, že ač jsou animovaní, hraní na vojáčky v klonových válkách není taková sranda, ale hlavně, že nic není černobílé. Výlety do hlubší mytologie vesmíru a síly, nebo do lokálních šamanismů jsou poutavé a příběhy dokreslují spoustu věcí ve filmech nevyřčených a světe div se, dokonce i epizody I, II a III začínají působit dojmem, že to, co se v nich odehrává není tak úplně bez příčiny jak to vypadalo na plátně.