Reklama

Reklama

X-Men: Apokalypsa

  • USA X-Men: Apocalypse (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Od počátku civilizace byl uctíván jako bůh. Apocalypse, první a nejsilnější z mutantů marvelovského světa X-Menů načerpal sílu ostatních mutantů a stal se tak nesmrtelným a neporazitelným. Probudil se po tisíci letech a je rozčarovaný ze světa, který nachází. Rekrutuje tým mutantů včetně zklamaného Magneta (Michael Fassbender) s cílem očistit lidstvo a nastolit nový světový řád, kterému chce vládnout. Osud Země tak visí na vlásku. Raven (Jennifer Lawrencová) s pomocí profesora X (James McAvoy) stane v čele týmu mladých X-Menů, aby společně zastavili svého největšího nepřítele a zachránili lidstvo před úplným zánikem. (CinemArt)

(více)

Videa (28)

Trailer 3

Recenze (959)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Dvě hodiny silně nepřekvapivého schématu - nový hajzl, který je mocnější než kterýkoliv předtím, je samozřejmě porazitelný pouze tehdy, když všichni zanechají sváru a spojí se proti němu. Do toho hodně křečovitý pokus o nové Magnetovo trauma a kolosální trikové scény destrukce, jež krom oné kolosálnosti nenabízí prakticky nic, co by stálo o prostor v paměti. Docela zábavné je sledovat herecké obsazení - zatímco McAvoy s Fassbenderem jsou herecké jistoty, díky nimž mě vůbec nezajímalo, nakolik si korespondují se svými staršími verzemi, u Jennifer Lawrence a Sophie Turner nastává zádrhel. První jmenovaná dobře vypadá, skvěle hraje a po právu se o ní mluví jako o budoucí Meryl Streep, jen má tu smůlu, že proti smyslné superčubce paní Rebeky vypadá jak patnáctiletá záškolačka na útěku. Něco podobného platí v bledě modrém (rudém) pro Sophii Turner jakožto Jean Grey, u níž je to ovšem spíše o zvyku a jež má tu výhodu, že hraje ústřední roli v nejepičtějším momentu celého filmu (SPOILER - ano, Phoenix se po deseti letech opět probouzí, tentokrát na správné straně a je to velmi, VELMI působivé - přesně tak, jak si může dychtivý fanoušek téhle bandy přát). Vlastně nemůžu říct, že bych byl s poskytnutým zážitkem nespokojen - kolosální rozpočet je vidět v každém záběru, nuda moc nehrozí, vizuál vykouzlil nejednoho wallpaper adepta a před závěrečným kočkováním jsou v příběhu dva výrazné highlighty (Quicksilverovo repete ve škole mutantů a nečekaně brutální krasojízda jedné populární postavy během návštěvy staré známé přehrady). Podtrženo a sečteno, celá série: X-Men 7/10, X-Men 2 8/10, X-Men 3 5/10, První třída 6/10, Budoucí minulost 9/10, Apokalypsa 7/10 ()

Psema 

všechny recenze uživatele

S chutí natočený loveletter komiksovým fanouškům od režiséra, kterému 15 let nadávali za to, že z X-Menů odstranil jejich komiksovost a rodinnou pospolitost, která ustoupila Wolverinově exhibici. V X-Men: Apocalypse se konečně vrací 70s a 90s kostýmy, vyloženě se citují celé pasáže z předlohy (geniální pocta Weapon X od Windsor-Smithe od designu po celý koncept scény) a na scénu nastupuje odhodlaný diktátorský záporák, který se na rozdíl od slabošského Xaviera nebojí razantních řešení a v podstatě ho skrze ďábelské svádění motivované touhou po absolutní moci a kontrole (motivacemi, které s ním sdílí jeho zfanatizovaní nohsledi) donutí přejít do ježíšovského módu a konečně převzít zodpovědnost, kterou na sebe brát nechce, a proto záměrně přehlíží potenciální hrozby. Film si nevybírá snadnou cestu, když na začátku pracuje se čtyřmi separovanými liniemi, které je nutné postupně splést. Překvapivě to ale šlape jako origin sebevědomí a smysl hledajících mlaďochů (Scott x Jean, Scott x Alex, Nightcrawler), u nichž retrospektivně funguje naše znalost postav z původní trilogie. A zároveň jako emocionální zakončení "First Class", když se variují a vyvíjejí motivy a vztahy rozprostřené První třídou a Budoucí minulostí (Mystique x Charles x Beast, Magneto x Charles, Moira x Charles). Ano, málo toho na jeden film není, ale právě díky předchozí trilogii, potažmo posledním dvěma filmům to jako celek dokáže fungovat, neboť se předpokládá, že divák nejde na šestý díl frančízy takzvaně "na blind". Je paradoxní, že předchozí dva díly X-Men vlastně nejsou vůbec "X-Men". První třída představuje jen testovací, nezkušený tým. Budoucí minulost nachází X-Meny rozprášené a nefunkční. Až závěr Apocalypse přináší ve finální scéně (první trénink v Danger Room... samozřejmě se Sentinely) příslib, týmu, který z velké části známe z úplně prvních Singerových X-Menů. Singer tak uzavírá nejen druhou trilogii, ale vesměs i celou sérii tak, že se lze vydat doslova kamkoli. Ideálně směrem potenciálních spin-offů. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Povážlivě dlouho mě kurzor myši kmitá nad hodnocením dvou hvězdiček. To se mě ještě nestalo u X-Menů! Fantastická First Class je dávno zapomenuta. Máme tady obrovské nafouknuté blockbusterové NIC, které si budu pamatovat opět hlavně díky Quicksilverově skvělé scéně s eskortováním školáků. Zbytek nabízí jen TRAPNÉHO záporáka, minimum Wolverina a zcela zbytečnou zápletku. Bryan Singer sérii pohřbil nevídaným stylem a diváka unudil. Mladé verze mutantů (Cyclops, Storm, Nightcrawler,...) na mě moc nefungují. Příště prosím méně postav, pořádného záporáka a hlavně notně zkrátit délku za předpokladu že sérii nebude mít na svědomí Vaughn ani netočit. 50% ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Opět jsme z největších hlubin vyhrabali supersilného (byť lehce autistického) záporáka, opět někomu umřela rodina, aby se mohl bezhlavě mstít, ale opět na konci všichni zázračně přišli k rozumu... Jinými slovy příběh je zbytečná, nezajímavá, recyklovaná vata, která k tématu X-Men v podstatě nemá, co říct. Digitální triky jsou fajn, ale způsob jakým z nás tentokrát i samotný Bryan Singer (hanba mu) udělal blbce mi tento předlouhý filmový zážitek dost zhnusil. Bodík navíc za kozy Olivie Munn. 4/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

V mojí hlavě jsem si vybudoval scénář, ve kterém byla Budoucí minulost nesoudržný mišmaš proto, aby mohl Singer vynulovat všechny ty dějové linie a zdvojené postavy a nabídnout v Apokalypse pořádnou podívanou. A trailery se mně líbily. Bohužel jsem se šeredně pletl a tvůrci jen opakují ty samé chyby a tu samou nijakost, nedefinovanost, nedostatečné interakce postav, tezovitost. Nevyrovnané efekty a hrdinů tolik, že by to přišlo přeplácané i lidem v DC. Pro mě nepochopitelné selhání vzhledem k tomu, že Singer by měl být velmi dobrý režisér. Proč ale najednou točí, jako by netušil, jak zařídit, aby jedna scéna navazoval na druhou? Nerozumím tomu. Jeho Supermana budu vždycky obhajovat, ale u Apokalypse se při dnešní komiksové konkurenci není o čem bavit. 2 a 1/2 ()

Galerie (115)

Zajímavosti (47)

  • Výroba a autorizovaná distribúcia filmu podporili viac ako 15 000 pracovných miest. (Laslo)
  • Scéna s Quicksilverom (Evan Peters), který v superrýchlosti zachraňuje obyvateľov školy, je odkazom na obdobnú scénu v animovanom seriáli Futurama (od r. 1999) - v epizóde Tři sta babek (2003). (Piri)
  • Angel (Ben Hardy) poslouchá při verbování Apokalypsou (Oscar Isaac) Metallicu, skladbu "Four Horsemen" ("Čtyři jezdci"), což odkazuje právě na čtyři pobočníky Apokalypsy, kteří jsou ve světě Marvelu známí jako Čtyři jezdci Apokalypsy. Zde jsou to postavy Magneta (Michael Fassbender), Psylocke (Olivia Munn), Archangela a Storm (Alexandra Shipp). (Ratemus)

Související novinky

Noví X-Meni se odsouvají na příští rok

Noví X-Meni se odsouvají na příští rok

27.03.2018

V roce 2018 měly jít do kin tři marvelovky od 20th Century Fox - Deadpool 2, Noví mutanti a X-Men: Dark Phoenix. Nebojte se, s Deadpoolem se nic neděje a dorazí už 17. května. Zbylé dva filmy ale… (více)

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

Bohemian Rhapsody má nového režiséra

09.12.2017

Bryan Singer se po comicsárně X-Men: Apokalypsa vrhnul na životopis Freddieho Mercuryho. Produkce nebyla z nejklidnějších, jelikož se na place hádal s představitelem hlavní role Ramim Malekem, nikoho… (více)

X-Meni vs. Jessica Chastain

X-Meni vs. Jessica Chastain

15.06.2017

Simonu Kinbergovi, dlouholetému producentovi a scenáristovi x-menovské série, se splnil velký sen. Po mnoha letech se totiž probil do režisérské sesle a dohlédne na X-Men: Dark Phoenix, přímé… (více)

X-Meni fasují nové mutantky

X-Meni fasují nové mutantky

12.05.2017

V červnu 2018 má premiéru druhý Deadpool a v listopadu 2018 se dočkáme pokračování hlavní x-menovské série, jež bude mít podtitul Dark Phoenix. Je to všechno? Kdepak. Už v dubnu 2018 jde totiž do kin… (více)

Reklama

Reklama