Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Válečný

Recenze (911)

plakát

Stalingrad (2014) (seriál) 

Jeden z nejlepších dokumentů o bitvě na Volze.

plakát

Hra o trůny - Série 2 (2012) (série) 

Druhá řada za mnou. Intriky se prohlubují. Nenávist roste. Hlavní hrdinové hrají sami sobě na nervy. Vše je krásně kombinováno, ale přišlo mi, že i za celou druhou řadu jsem nedostal nic tak epického, co jsme čekal. Příběh se prostě vleče dál, nic víc. Závěr ale navnadí. White Walkers nastupují. Doufám, že třetí řada bude průlomová.

plakát

Hra o trůny - Série 1 (2011) (série) 

Games of Thrones jsem považoval za nejlepší seriál, který letos vznikne, jednak proto, že tam, kde se angažuje HBO, je to vždy pecka, a jednak proto, že se jedná o zfilmování jedné z nejlepších fantasy historických knih. A historické seriály, to je něco pro mě. Přiznám se, knihy jsem nečetl a vlastně jsem ani netušil, že to má víc dílů. Až po dodívání jsem objevil, že zřejmě jedné knize se bude věnovat jedna série seriálu. Tato první serie je spíše takové seznamování s prostřením a s jednotlivými postavami, kde se to dějově někdy moc vleče. Na druhou stranu začít se vždy nějak musí a to, co příjde v další serii by mohlo být epické. První dva tři díly mě krásně zasvětily a člověk doufal, že děj bude gradovat čím dál víc. Bohužel další díly byly z mého pohledu trochu jednotvárné, pořád se vše motalo kolem hlavních hrdinů, ale nic pořádnýho se vlastně nedělo. Až poslední dva díly dokázaly zaujmout takovým způsobem, že mě navnadily na další serii jako na žádnou jinou. Proto dávám prozatím "pouze" čtyři hvězdy, protože se přiznám, že jsem čekal trošku více. Ty se ale dost možná budou po druhé serii měnit na plný počet. Jinak ve všem ostatním seriál naprosto vyniká. Úvodní melodie a intro s náhledem na mapu je bezesporu jedním z nejlepších, které můžeme u HBO vidět a slyšet. Výprava historicky výtečná a herecké výkony nemohou v žádném případě zklamat. Každy, kdo zde hraje nějakou roli, je přesvědčivý. K intrikám patří také skvělé dialogy, kterých je tu hafo. Už aby tu byla další řada.

plakát

Hitlerovo Říšské kancléřství (2012) (TV film) 

Historie nového říšského kancléřství v padesáti minutách. Stavba, která fascinuje hodně lidí včetně mě a která ve své době měla ohromit každého, kdo do ní vstoupí. A to se Adolfovi povedlo. Velmi zajímavá historie v poválečné éře a skvělé interiérové zaběry jak kancléřství, tak bunkru.

plakát

Hitlerova armáda smrti: Das Reich (2015) (TV film) 

Das Reich, elitní jednotka, pozdeji tanková divize ozbrojených složek Waffen SS. Prošla si boji na východní frontě a po vylodění Spojenců i na západní frontě. Jednotky SS byly známy svým fanatismem, který byl spojený s nadstandartními bojovými výkony, ale i zvěrstvy páchanými na obyvatelstvu. Toto je příběh běžného života v této jednotce od června 1944 až po kapitulaci Německa. A právě v tomto období se na území Francie dopustili její příslušníci velkých a světově známých masakrů, kterým je věnována podstatná část dokumentu, který je poutavý, se spoustou neznámých dobových záběrů.

plakát

Poslední loď (2014) (seriál) 

Máme za sebou dvě série námořního počinu s produkce Michaela Baye, který mě popravdě velmi překvapil. Co se mně hodně líbilo, byl příběh. Svět postihla náhlá nákaza a přežilo jen malé procento lidí. Jako bezpečné útočiště hraje hlavní roli válečná loď US Navy a její posádka s naskilenou doktorkou je jedinou šancí pro lidstvo. Patos jak poleno, ale zde to funguje a osobně jsem hltal každý díl. Nechybí ani závěrečná gradace do největších otáček. Seriál má mnoho akčních scén, napínavý děj, patriotickou muziku a hodně postav, kterým jsem fandil. Předposlední díl druhé řady předčil všechny moje očekávání. Navíc se jedná o armádní žánr, a to já můžu. Velká natěšenost na další řadu.

plakát

Jurský svět (2015) 

Zde, u Jurského světa, musím přiznat, že jsem blockbusterový konzument první třídy, mimo jiné. Nový park má všechno, co by měl velkofilm mít. Začátek může trochu připomínat originál od Spielberga, pak se to ale rozjede do takových otáček, že člověk pomalu nevydechne. Musím přiznat, že jsem byl ze začátku trochu skeptický, ale kultu Jurského parku jsem neodolal. Film mě překvapil spoustou dobrých nápadů, jako třeba moderní dinosauří atrakce nebo závěrečný souboj velikánů. Příběhově naprosto dostačující, prolínající příběhy několika postav. Za poslední dobu mi nikdo z herců nelezl na nervy, naopak i záporné postavy byly sympatické. Emotivní bylo třeba vrácení se do pozůstatku původního parku a zprovoznění starých Jeepů. A po technické stránce je to naprostý unikát. Spousta kontrastních scén, na které je radost pohledět. Navíc 3D mi připadlo jako to povedenější. Jo, Jurský svět je dokonalý po všech stránkách.

plakát

Formula 51 (2001) 

Svižná a dokonale vtipná akční komedie, kterou táhnou především Samuel L. Jackson a Robert Carlyle. Nebýt jich, zřejmě by to nestálo za nic a asi bych o to ani nezavadil. Ovšem hlavní dvojice je tak sehraná, že se tento film stal pro mě kultovní záležitostí. Oba se neuvěřitelně trefně posílají do prdele, hláškují každou minutu a vše kolem sebe dokáží rozmetat stylově. Film je plný nespočtem scének, které utkví v paměti: vykouření funpubu Man United, stále opakující se setkání se skinheads nebo minicooper za jaguara. Film má naprosto dostačující stopáž, proto nemůže nudit. Kdo má rád anglické cool kriminálky, toto rozhodně potěší. U mě zabodovala P.O.S 51 na jedničku.

plakát

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) 

Na film roku to zřejmě nemá, ale na nejlepší akční nářez posledních let stoprocentně. Šílený Max se k nám dostal po neskutečně dlouhé době, a ač se od předchozích dílů liší ve všech ohledech, jeho comeback rozhodně stojí za vidění. Zběsilá cesta je po celé dvě hodiny opravdu zběsilá, která vás nenechá vydechnout, a když už si myslíte, že se srdeční tep trochu zklidnil, je to jen předzvěst ještě epičtější podívané. Když navíc divák uvidí celou plejádu různých automobilových skvostů, které nadokáže vymyslet ani vaše fantazie, srdce i oči jen zaplesají. Toto dělá z tohoto filmu úplnou raritu. A kdo by to řekl, že film potáhne Charlize Theron a ne Tom Hardy, na kterého jsme se všichni těšili. Tím ale nechci říct, že je pozadu. Ba naopak, příběhu dodává takovou tu chlapskou drsnou stránku. A ani hudební doprovod nemohl být vybrál lépe. Junkie XL skvěle sedí ke zběsilé jízdě pouští. Jo, novej Max se zatraceně povedl. A i když pro někoho můžou být původní filmy s Melem Gibsonem klasikou, která je nepřekonatelná, pro mě je Fury Road mnohem lepší.

plakát

Muž na laně (2015) 

Z tohoto filmu se zatím vyklubalo největší překvapení tohoto roku. Samozřejmě v tom pozitivním slova smyslu. Nevěřil jsem, co takový příběh o francouzském provazochodci, který se mimojiné prošel na laně mezi World Trade Center, může nabídnout takovou spoustu lahůdek. Jedná se o dvouhodinový snímek, který nenudí ani v jednom okamžiku. Příběh je konstruován tak, že sledujeme hlavního hrdinu od prvních krůčků na laně, doplněný skvělými dialogy mezi jednotlivými postavami. Navíc mě celkem překvapilo, jak lze zvládnout tak vážný příběh i humorně. Rozhodně to přidalo na atraktivitě a celý děj to příjemně uvolnilo. Dalším plusem je vizuální stránka. Ta se povedla na výbornou. Navíc tento film určitě doporučím ve 3D. Pohledy ze střech Dvojčat jsou neuvěřitelné. No a herci? Joseph Gordon-Levitt si v roli Philippa Petita se svým frantíkovským přízvukem klidně zaslouží Oscara. Potěší i Ben Kingsley v roli Rudyho. Suma sumárum, možná se jedná o film roku. Každopádně 3D povinnost. Viděno v rámci CSFD projekce.