Reklama

Reklama

Hra o trůny - Série 1

(série)
USA / Velká Británie, 2011, 8 h 57 min (Minutáž: 50–59 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Sean Bean, Lena Headey, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Nikolaj Coster-Waldau, Michelle Fairley, Mark Addy, Iain Glen, Ron Donachie, Rory McCann, Jason Momoa (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Kontinent, kde léta trvají desítky roků a zimy se mohou protáhnout na celý lidský život, začínají sužovat nepokoje. Všech Sedm království Západozemí - pletichářský jih, divoké východní krajiny i ledový sever ohraničený starobylou Zdí, která chrání království před pronikáním temnoty - je zmítáno bojem dvou mocných rodů na život a na smrt o nadvládu nad celou říší. Zemí otřásá zrada, chtíč, intriky a nadpřirozené síly. Krvavý boj o Železný trůn, post nejvyššího vládce Sedmi království, bude mít nepředvídatelné a dalekosáhlé důsledky... Výpravný seriál HBO Hra o trůny, podle bestsellerové fantasy ságy Píseň ohně a ledu od George R. R. Martina, zachycuje soupeření o moc mezi králi a královnami, rytíři a odpadlíky, lháři a šlechtici. Na počátku požádá král Robert Baratheon, jehož žena Cersei pochází z rodu bohatých a bezohledných Lannisterů, lorda Eddarda Starka, aby přijel na jih a pomohl mu spravovat království poté, co záhadně skonal jeho pobočník. Zároveň trůn z východu ohrožuje dospívající princezna Daenerys s bratrem Viserysem, jejichž rod Targaryenů vládl Západozemí mnoho let předtím, než byl krvavě sesazen. A proslýchá se také, že se dějí podivné věci na hranicích, severně od Zdi, kam odjíždí Jon Snow, Nedův nemanželský syn, aby se stal členem bratrstva, jenž je zavázáno přísahou království chránit. (HBO Europe)

(více)

Recenze (94)

animaxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hned pro začátek bych rád řekl, že udělat z Písně ledu a ohně vysokorozpočtový seriál a ne film byl skvělý nápad. Pilotní díl divákovi představí vše důležité a hned poté děj posouvá neustále dál a dál ve všech čtyřech příběhových linkách, které tu sledujeme. Je tu úžasně vybudovaný svět, skvěle napsané a zahrané postavy a dnes již ikonická hudba. První série se zaměřuje především na intriky, díky kterým je děj napínavý a nikdy si nejste jisti, co se stane dál. Spoléhá se také na surovou brutalitu, čímž dosahuje efektu vcelku reálného středověku. Téměř rovnoměrně jsem si tu oblíbil jak kladné, tak záporné postavy. I když většina postav tu samozřejmě není jen černobílá, spíš mají své důvody proč dělají jak dobré, tak špatné skutky. Fantasy prvek tu je především v podobě hrozby Bílých chodců za Zdí, ale to se týká prozatím opravdu jen menšiny příběhu. První série Hry o trůny představuje skvělý start, který ale naštěstí v žádném případě nevyčerpává všechny esa z rukávu. ()

gogos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Málokterý seriál stál takové peníze a vysloužil si takovou výpravu. A zrovna v tomto případě je to zatraceně dobře. Dokonale propracovaný příběh (předloha musí být úžasná - musím sehnat a načíst) se spoustou zajímavých a skvělezahraných charakterů doprovází skvělé efekty, na seriál hodně vydařené animace, výborné choreografie akčních scén a také skvělá hudba či povedený střih. Jednotlivé epizody jsou vyvážené a člověka doslova vtáhnou do svého světa. A i když se nekoná dokonalá pompézní adaptace, jako třeba v případě Pána prstenů (Khal Drogo měl v knize na 40 000 vojáků...), seriálu to rozhodně na kvalitě neubírá. Jasných 5* ()

Reklama

dANo 

všechny recenze uživatele

Zo zvedavosti som sa rozhodol, že si pozriem 1. sériu, aby som mohol objektívne kritizovať, resp. polemizovať s fanúšikmi a je pravda, že to neľutujem. Ale na druhej strane ma to nepresvedčilo, aby som pokračoval. Takže niekde je asi chyba. Uvidíme, či sa ešte niekedy rozhodnem pokračovať, ale odrádza ma množstvo sérií a ten postupný telenovelový charakter seriálu. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku postav přibývá a přibývá raketovým tempem, vypráví se o historii a postavách, které tam ani nejsou a člověka to nutí bedlivě poslouchat, aby mu to vše dalo smysl. Postavy jsou velice sympatické a už od prvních minutách je jasné, kdo je hodný a kdo zlý a v případě tradice Seana Beana, kdo zemře. První řada skvělá, plechtichaření, politika a pikle jsou na každém rohu a nebezpečí číhá všude a při tom to nejlepší teprve přijde, super. Takhle začíná kult a kdo má rád historické fantasy, pro toho je Hra o trůny povinnost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria má krásny vizuál, jednotlivé prostredia sú výrazne odlišné a prestrihávanie medzi nimi má ten správny rytmus. Dá sa však skonštatovať, že celá séria bola založená na dialógoch a budovaní napätia medzi nimi, pričom sa občas išlo až na doraz, viď smrť niektorých dôležitých hlavných postáv. V podstate má ale divák dojem, že tu ani nie sú vedľajšie postavy, ale všetky sú hlavné, čo považujem za veľký scenáristický aj režijný úspech. Asi si neviem predstaviť, kto by mohol tento seriál zabaliť po prvej sérii, ja som na tú ďalšiu napnutý ako struna. ()

Galerie (490)

Zajímavosti (31)

  • Scéna, v ktorej sa všetci v Zimohrade zhromaždia, aby privítali Roberta Baratheona (Mark Addy), je jedinou scénou v seriáli, kde môžeme vidieť rodinu Starkovcov celú pohromade. (martin1m2)
  • Původní verze pilotního dílu, v níž hráli řadu postav jiný herci, nebyla nikdy odvysílána, ani zveřejněna. (fabecc1222)
  • Táto epizóda spôsobila aj jeden kuriózny škandál. V jednej scéne je možné medzi hlavami napichnutými na hradbách vidieť jednu, ktorá profilom nápadne pripomína Georgea Busha. Tvorcovia seriálu Benioff a Weiss uviedli, že im rozhodne nešlo o vyjadrenie politického stanoviska, a že na podobnosť umelej hlavy s bývalým americkým prezidentom boli upozornení až po dotočení inkriminovanej scény. HBO sa Bushovi ospravedlnilo. (Macejko)

Reklama

Reklama