Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Nádherný příběh o naději a přátelství, který Frank Darabont zvěčnil v pro mě osobně nejlepším filmu všech dob. Bezchybná režie, bezchybní herci, zkrátka a jednoduše bezchybné úplně všechno. Od falešného obvinění, přes seznamování ve věznici, až po závěrečný, nejkrásnější emocionální zážitek.

Gran Torino

Gran Torino (2008)

Myslel jsem si, že Oscar pro Milionáře z chatrče byl naprosto zasloužený, protože jsem si řikal, že v tom samém roce už snad nemůže přijít nic, co by mě taky tak dostalo. Myslel jsem špatně! Rázem je tu Gran Torino, film, kterej mě zašlápnul ještě víc a najednou jsem totálně naštvanej, že tenhle film akademici úplně přehlídli. Gran Torino ve mě po celou délku vzbuzoval pocity, které přesahují jen obyčejný rámec toho, čemu se říká "filmová tvorba", které nedokážu popsat slovy, gesty, ani ničím jiným co by se dalo nějakým způsobem vyjádřit. Tak jsko jsou režiséři, kteří jsou géniusy filmového řemesla, tak jsou i režiséři, kteří umí zaútočit na city. V Gran Torinu útočí Clint geniálně na divákovy city a ve svých 78 letech tak ještě o třídu přeskakuje Million Dollar Baby. Shrnutím - pozice Shawshanku v mém TOP žebříčku už není tak neohrožená...

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Kdybych měl vybrat jeden film, který bych jeho kvalitou posadil na úroveň The Shawshank Redemption, byl by to právě Forrest Gump. Zemeckis si splnil svůj sen a natočil zážitek, na který se zapomenout zkrátka nedá. A výkon Toma Hankse...! Akorát je zarážející, že měl Zemeckis tu drzost, natočit si tenhle počin právě ve stejný rok, jako Shawshank a všechno mu sebrat. Sprostý!

Zelená míle

Zelená míle (1999)

I ve svém druhém filmu z vězeňského prostředí ukázal Frank Darabont, co je zač. Opět nezanedbal ani ten nejmenší detail a tudíž opět předložil dokonalý film, jehož atmosféru pocítíte na vlastní kůži. U závěru už jsem ani nedýchal a jenom nevěřícně zíral, jak mě ten chlap zase dostal.

Amadeus

Amadeus (1984)

Miloš Forman v jednom rozhovoru řekl, že pokud hercům na plátně diváci nevěří, je veškerá jeho i scénáristova snaha úplně zbytečná. Tímhle filmem ukázal, jak se to dělá, aby to bylo zbytečné co nejméně. Herci hrají prostě tak bombasticky, že ať děláte, co děláte, sežerete jim to všechno i s navijákem a s každým momentem budete jen kroutit hlavou nad nepopsatelnou genialitou tohohle filmu. Po všech stránkách dokonalý životopisný klenot, který musí chytnout za srdce i člověka, pro kterého je Wolfgang Amadeus Mozard úplně neznámé jméno. Zkrátka jeden z filmů mojí TOP 10.

Láska nebeská

Láska nebeská (2003)

Nevěřil jsem. Nevěřil, že může vzniknout film, který by mě tak obšťastnil, rozesmál, dojmul a naladil na pozitivní strunu na dlouhé hodiny dopředu. Ale je to tak. Richard Curtis dostal nápad a už mu stačilo "jenom" sehnat si scénář o několika do detailu vypracovaných romantických liniích a přes tucet anglických hereckých hvězd. Výsledek je něco naprosto úchvatného, film, díky kterému si asi každý člověk na světě uvědomil, že láska je nádherná věc a život s ní je to nejkrásnější, co může člověka potkat. Tohle není jen film, je to kouzelný předmět, který do člověka pumpuje životní energii, která je k nezaplacení. A Bill Nighy rulez!

Matrix

Matrix (1999)

Matrix na mě osobně působí jako zjevení z úplně jiného světa. Film, při kterém jsem nedýchal. Geniálně vymyšlený nápad, úchvatné triky, dokonalá atmosféra. Naprostý kult! Jenom máločeho na světě lituji tolik, jako toho, že jsem si tenhle skvost nechal ujít na plátně kina.

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

Klub rváčů není filmem jako Sedm. Není tak dokonale načančán a otevřen pro každého, kdo má rád ukázkovou, strhující filmařinu. Je to naopak asi nejosobitější snímek Davida Finchera, kteří jednoduše jedni milují a druzí jím opovrhují. A můžu říct, já se chytnul. Chytnul a nepustil naprosto geniálního filmu, který není sice tak dokonalý, jako Sedm a přece je pro mě daleko osobnějším, daleko silnějším filmovým zážitkem plným těžké deprese, neuvěřitelně vykoumaných dějových souvislotsí. A výběr Edwarda Nortona s Bradem Pittem byl možná nejvýstižnější v dějinách kinematografie. B R A V O!

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

Genialita tohoto filmu se nedá dost dobře vystihnout, stejně jako pocity po dokoukání. Vizuální stránkou na takové úrovni, že dnešní režiséři jen tiše závidí. Legenda mezi legendami.