Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Dobrodružný
  • Dokumentární

Recenze (166)

plakát

Podezření (1972) 

Tolik chytrých a zkušených herců a filmařů byly u tohoto porodu... A žádný si nevšiml, že točí totální ptákovinu, kdy naprosto všechny postavy se chovají a jednají jako úplní pitomci a hustota logických chyb v příběhu je asi tak 3 za minutu.

plakát

Vraždy ve Valhalle (2020) (seriál) 

Nechal jsem se nalákat na Island... a na nepříliš dlouhý seriál. Jenže celé se to strašlivě táhlo a z Islandu byla vidět pouze tma - není divu, když je konec listopadu, ale není mi jasné, proč si Islanďané nerozsvítí doma nebo v kanclu, zvláště, když je tam elektřina zadarmo. Příběh je přecpán zasmrádlými klišé, jak v ději, tak i v postavách. Navíc se skoro všichni jak v práci, tak i v osobním životě chovají dost nelogicky, naštěstí svědkové si i po 30 letech pamatují, jaké auto jim projelo ten den pod okny, a když je potřeba, tak hlavní hrdinka zastrčí svůj mobil pod skříň a Ragnar ukáže rodinné album. Scénář je vůbec naprostá a směšná snůška trivialit a bizarností. Naprosto mi unikl vrahův motiv, tedy pokud jsem správně pochopil, kdo byl ten sériový vrah. Navíc vrah místo aby důležitou postavu zabil hned, tak ji omámenou ale živou veze tak dlouho, až je na zabíjení pozdě. Ostatně představa sériového vraha na Islandu, kde mají jednu vraždu za 10 let je poněkud komická. Zoufalé čekání, že se v posledních dvou dílech všechno "tak nějak spojí" a já si řeknu, tak takhle to tedy bylo. Houbeles! Místo logiky nastoupila směšná akčnost, která (možná naštěstí) nebyla v té tmě skoro vidět.

plakát

Vlak (1964) 

SPOILER! Nejnapínavější přehazování výhybek v dějinách filmu!

plakát

Zmizení (2005) 

Značně nepovedená parodie na drsnou školu 40. let. Takřka bez humoru a jen s občasnými vizuálními vtípky (Maltézký sokol sedící na poštovní schránce). Je vidět, že rozpočet filmu byl pouhých 496 $, nicméně i tak to mohlo být lepší. Režisérovi se převedení "Příhod Phila Marlowa" do jeho středoškolské současnosti nepodařilo. I když naprosto nesouvislé dialogy (jednotlivé repliky všech postav je možné jakkoliv zpřeházet a srozumitelnosti filmu by to nijak neublížilo) má od Humphreye a spol. odpozorovány dobře. Filmu uškodil i casting, například kdykoliv se zjevil toporný Lukas, tak jsem čekal, kdy za ním do děje vtrhnou marťani. A to asi nebyl autorský záměr. Parodickému záměru asi chtěl pomoci i český distributor, který se v zavirovaném En-Cz PC slovníku dočetl, že Brick se má překládat jako Zmizení. Při natáčení pravděpodobně štáb a herci a společně ukradli tu devátou cihlu a pořádně si zašlehali. Jenom škoda, že tahle skutečná byla čistá, že nebyla říznutá (jako ta filmová) nekvalitním savem, moučkovým cukrem a nastrouhaným eidamem. Závěr: Ono je těžké dělat parodii z něčeho (drsná škola) co už samo o sobě je (sice hloupou, nicméně) parodií. Podobně jako tenhle ameryckej týpek dopadl neblahé paměti i Václav Marhoul s Namazaným Filipem.

plakát

Enola Holmesová (2020) 

Máme nápad! Sherlock (a Mycroft, of course!) mají mladší sestru. Hrát ji bude Millie Bobby (za to je jedna *), uděláme hezký vizuál (druhá *) a někdo napíše scénář. ... Jenže ten scénář je natolik dementní, že to až bolí. Asi ho psal unavený, mírně zfetovaný orangutan. Nad takovým matrošem se mohou ostatní přetrhnout (chudák režisér!), ale výsledek je trisní.

plakát

Brexit (2019) (TV film) 

Brexit jako osobní uspokojení vyšinutého jedince. Vítejte ve 21. století!

plakát

For All Mankind (2019) (seriál) 

nápad dobrý, provedení chabé a několik strašlivých chyb, jak technických, tak i faktických. často utahané, Takže průměr.

plakát

Jonathan Strange & Mr. Norrell (2015) (seriál) 

Tento seriál je dobrým příkladem, jak špatná kniha se projeví při filmové nebo seriálové adaptaci. Zásadní problém knihy: Nelogické jednání většiny postav a "možnosti" magie, které autorka prostě jen tak používá, aniž by vysvětlovala, proč, se vizualizací na obrazovce ještě více zdůrazní. Co je možné "vysvětlit" v knize pomocí čtenářovy imaginace, je bohužel nutné ukázat - sice efektně, ale naprosto neomylně. A to je ten problém. Do pátého dílu si divák může říkat, tak fajn, něco tajemného se tam děje, ale už je načase to začít nějak LOGICKY vysvětlovat. Ale to prostě ani v knize, ani v seriálu nenastane. Děj se valí skrze magii a její propriety k finále, a divák může jen hádat, proč dělá Stephen toto, proč král Havran potřebuje někoho oběšeného oživit, a proč tuto postavu musel elf oběsit. Jak našel Drawlight Strangeho v Benátkách...? A mnoho jiných naprosto nemagických záhad. Seríál naštěstí zachraňuje výborný vizuál, většinou výborné herecké výkony a několik scén - například výsek bitvy u Waterloo.

plakát

Králíček Jojo (2019) 

Spoiler: Pokud čekáte po první půlhodině průpalnou řachandu po celý film, tak budete velmi překvapeni a možná i vyděšeni. Nicméně u mne Waititi & kolektiv právě tímto pozvolným přelomem získal pátou hvězdičku.