Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Hudební
  • Drama

Zajímavosti k filmům (393)

Spojenci

Spojenci (2016)

Když Marianne (Marion Cotillard) a Max (Brad Pitt) obědvají, je takové horko, že se Marianne velmi potí. Casablanca (spolu s Las Palmas, kde se natáčely některé scény) má však jedno z nejlepších podnebí na světě, které je mírné po celý rok. Neexistuje zde žádná horká vlhkost, která by člověka nutila potit se v interiéru i ve stínu, zejména na přelomu září a října, kdy se odehrávají události filmu.

Spojenci

Spojenci (2016)

Dveře do klenotnictví jsou opatřeny zámkem, který se začal používat až o několik desetiletí později.

Spojenci

Spojenci (2016)

Pánev, na které Marianne (Marion Cotillard) podává Maxovi (Brad Pitt) k snídani vajíčka, je moderní, s jasně viditelným dnem z nerezové oceli. V jejich koupelně se zase nacházejí vodovodní baterie vynalezené až v 50. letech 20. století.

Spojenci

Spojenci (2016)

Než ho Vatan (Brad Pitt) v hotelu v Casablance uškrtí, požádá německý důstojník telefonní operátorku, aby ho spojila s vichistickou policií. Francouzské Maroko mělo vlastní policii, která se francouzské vládě ve Vichy zodpovídala jen vzdáleně.

Spojenci

Spojenci (2016)

Německo nemělo v roce 1942 v Maroku okupovaném Francií velvyslance. Jejich nejvyšším diplomatem v regionu byl v letech 1941–1944 konzul ve Španělskem okupovaném městě Tanger, vzdáleném přes 300 kilometrů severovýchodně od Casablanky.

Spojenci

Spojenci (2016)

Film vyvolává dojem, že francouzské Maroko bylo v roce 1942 pod německou kontrolou. Příměří z roku 1940 stanovilo německou okupaci části francouzské metropole, ale ponechalo celou francouzskou zámořskou říši nedotčenou.

Spojenci

Spojenci (2016)

Při přepadení policejní stanice lze vidět vozidlo s registrační značkou končící číslem 76, což má označovat oddělení. Tento dvoumístný systém byl ve Francii zaveden až v roce 1950.

Spojenci

Spojenci (2016)

Jako kanadský důstojník létající u RAF by postava Brada Pitta (Max) měla nosit leteckou bundu RAF z ovčí kůže, nikoli koženou leteckou bundu USAAF.

Spojenci

Spojenci (2016)

Několik důstojníků SS má na sobě slavnou černou uniformu SS z 30. let 20. století s páskou se svastikou na levé paži, kterou navrhl Hugo Boss. Tato uniforma byla na začátku války v roce 1939 zrušena a nahradily ji uniformy v barvách polní zeleně a šedé, které byly podobné uniformě Wehrmachtu.

Spojenci

Spojenci (2016)

Během domácího večírku manželů Vatanových byly roztažené závěsy a otevřené dveře do zahrady. To by bylo v rozporu s válečnými předpisy o zatemnění.

Spojenci

Spojenci (2016)

Během druhé světové války se v Británii na okraje blatníků přidávala bílá barva, aby byla auta lépe viditelná pro ostatní účastníky silničního provozu, protože světlomety byly zakryté. Auta ve filmu takto natřená nebyla.

Spojenci

Spojenci (2016)

Jména bojovníků francouzského odboje, kteří Vatanovi (Brad Pitt) pomáhají najít Delamareho (Thierry Frémont) – Monet, Degas a Renoir – jsou převzata od významných francouzských impresionistických malířů: Claude Monet, Edgar Degas a Pierre-Auguste Renoir.

Spojenci

Spojenci (2016)

Během natáčení se rozšířily zvěsti o milostném poměru mezi Marion Cotillard (Marianne) a Bradem Pittem (Max). Nic z toho se však neukázalo jako pravdivé. Faktem však je, že Angelina Jolie krátce po skončení natáčení podala žádost o rozvod s Pittem.

Spojenci

Spojenci (2016)

Děj filmu se odehrává v letech 1942–1945. Ve scénách odehrávajících se v Londýně vidíme nálety Luftwaffe. Bombardovací nálety takového rozsahu, jaký vidíme ve filmu, se však v Londýně po květnu 1941 nekonaly.

Simpsonovi - Zvlášť strašidelní Simpsonovi

Simpsonovi - Zvlášť strašidelní Simpsonovi (1990) (epizoda)

Když si Homer ve druhém příběhu udělá hamburger, ukousne si první sousto a zahledí se na vesmírnou loď, která se vznáší na nebi, následně si kousne znovu, ale objem hamburgeru zůstane stejný.

Reklama