Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (36)

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Peníze jsou peníze a Jacksonovi rozhodně nesmrdí. Neexistuje jediný rozumný důvod, proč Hobita nastavovat do tří dílů. Někdo tu psal, že zoufalé natahování a přetrikovanost filmu je nepochopení Jacksonovy podstaty. Možná ano, bohužel v obou dosavadních hobitích filmech jsme svědky smutného nepochopení knižní předlohy. To, co skvěle fungovalo u pána prstenů - vážné téma, drama, nekonečné souboje a honičky - se bohužel k Hobitovi příliš nehodí. Knižní předloha je primárně pohádkou, veselým a hravým příběhem, který Tolkien napsal pro své děti a nikdy nepředpokládal jeho vydání. Jackson se v rozhovorech sice může udusit chválou Tolkienova díla, na plátno však přenáší jen své ego a schopnosti grafiků. Není také možné přehlédnout nekonzistentnost dosavadních dvou natočených dílů. Zatímco první díl byl téměř doslovným přepisem knížky se vším dobrým i zlým, druhý díl je mnohem "inovativnější" a přidává spoustu nesmyslných zápletek a charakterů, přičemž to, co dělalo hobita hobitem - chytrost a vtip - zdvořile vynechává. Jak lze tedy stručně charakterizovat druhý díl filmového Hobita? Nekonečné souboje pospojovány nespočetným množstvím šípů přiletivších odnikud a zachraňujících hlavní hrdiny od jisté smrti. To vše v krásné krajině a cool efektovém hávu. K popcornu stačí. Vlastně to není tak špatný film. Jenom je zoufale zapomenutelný.

plakát

Gravitace (2013) 

Nejsem velkým fanouškem 3D filmů. Avatar považuji za velice zdařilé technologické demo, u všech ostatních 3D snímků, které jsem měl tu čest vidět, jsem v třetím rozměru neviděl žádný přínos. Dosud. Gravitace je jiná. Gravitace je velkolepá. Gravitace je úchvatná. Film, který by bez třetího rozměru byl doslova plytký. S ním však aspiruje na nejlepší filmový zážitek roku.

plakát

Pátrání po Sugar Manovi (2012) 

Velice příjemný snímek dokazující, že velké a neuvěřitelné věci se opravdu dějí. A taky že se dají ještě hodně zveličit šikovně natočeným filmem. Autoři nám zapomněli říci, že Rodriguez odehrál v letech 1979 a 1981 dvě turné po Austrálii a vydal tam živák. Cold Fact. V tomto kontextu se zdá naprosto nemožné, aby se nikdy nedověděl o tom, že je (nebo alespoň nějakou dobu byl a teď opět bude) v Austrálii celebritou. Možná nepodstatný detail, každopádně trochu nezapadající do legendy, kterou se filmařům podařilo vytvořit. Samozřejmě, vůbec nic to nemění na tom, že jeho hudba je výborná a nedoceněná a v žádném případě to nemůže mírnit nadšení jeho fanoušků z JARu, o kterém tento film vypráví především.

plakát

Temný rytíř povstal (2012) 

Pryč je vše, co dělalo Batmana zábavným. V prvním Batmanovi jsme se radovali z toho, že Bruce zachránil odkaz svého otce, sledovali jsme vývoj jeho vybavení, byli jsme "u toho", když začínala legenda. V Temném rytíři jsme tajili dech, kdykoli se na scéně objevil vynikající Joker, nad jehož rozmary jsme si hrůzou zakrývali obličej. Co nám zbylo ve třetím díle? Nejdelší stopáž, nevýrazné postavy, plytký děj lámaný přes koleno každou půlhodinu?

plakát

Špatná výchova (2004) 

Ne, ne a ještě jednou ne. Nevím, kterou hlavu pomazanou napadlo pustit nám tohle v autobuse, ale jsem si jistý, že v tom nebylo nic, co bych chtěl vidět znova. Možná vhodné jako propagační film lokální Gay Pride, ale nevidím důvodu, proč bych takovou slátaninu měl sledovat já.

plakát

Divoké vlny (2007) 

Na Surf's Up není vůbec zajímavý obsah. Po prvních pěti minutách víte, jak se to bude vyvíjet a jak to skončí, a scénárista si opravdu žádné překvapení nepřipravil. Ale ta forma! Natočit animák ve stylu sportovních show se vším, co k tomu patří, to na mě prostě fungovalo. Rozhovory se zúčastněnými, přebrepty, opakované záběry, všechno tam je a všechno je překvapivě velice vtipné. A k tomu vynikající soundtrack, který šlape jak hodinky a nenechá člověka vydechnout ani při klidnějších pasážích. Sám nevím, jestli je 5 adekvátní hodnocení, ale nemůžu si pomoct, 4 je málo.

plakát

Rozchod Nadera a Simin (2011) 

Předpokládám, že mezi námi filmovými nadšenci není mnoho z těch, kteří by v Íránu opravdu byli a dokázali posoudit, zda-li tento film alespoň vzdáleně reflektuje současnou íránskou společnost. V každém případě si však troufám tvrdit, že pokud se v Íránu budou točit filmy jako tenhle, blýská se na lepší časy. Výborné psychologické drama, jehož hlavní výpovědí je svědectví o důležitosti úcty, naslouchání a umění kompromisu mezi manžely, je věc velmi přínosná, ať už je natočeno kdekoli. Ovšem to, že bylo natočeno zrovna v Íránu, považuji za malý zázrak. Když je navíc natočeno takhle strhujícím a inteligentním způsobem, považoval bych za velkou křivdu, kdyby Oscara dostal někdo jiný. Nepochybně jeden z nejlepších filmů, které jsem v poslední době viděl (a pravděpodobně i z těch, které v blízké době uvidím).

plakát

Twin Peaks: ohni se mnou pojď (1992) 

Tento film nebyl kasovním propadákem pro nic za nic. Velmi slabý a nechutný odvar z originální Twin Peaks série. Pro ty, co Twin Peaks neznají, nemá smysl na tohle koukat - nic z toho nepochopí a navíc si zkazí obraz o seriálu. Pro lidi, co Twin Peaks znají, nemá smysl na tohle koukat - nic nového se nedoví, akorát zbyde hořkost nad tím, proč tohle muselo vzniknout. Co bylo v seriálu zahaleno krásnou rouškou tajemna, se teď natřásá oděno v obskurní hnusotě a přitom nedává odpověď na žádnou z otázek, které byly v seriálu vyřčeny. Zbytečný, zbytečný film. Vůbec nevím, proč mu tu jednu hvězdičku dávám. Asi ze sentimentu, protože jinak mám Twin Peaks opravdu rád ...

plakát

Městečko Twin Peaks (1990) (seriál) 

Svět Davida Lynche funguje podle naprosto pokřivených pravidel. Je to nesmyslné, hloupé, trapné, a přesto naprosto neodolatelné. Na rozdíl od místní většiny musím říct, že ačkoli se mi první série líbíla, za vrchol považuji až zápletku odhalující podstatu Black Lodge ve finále druhé řady. Až ve druhé řadě se totiž plně projeví absurdita a grotesknost celého obyvatelstva Twin Peaks. I přes některá zbytečná prodlužovadla (Ben Horne jako generál ve válce severu proti jihu, James a Evelyn, ... ), která jsem měl skoro tendence přeskakovat, díky hlavní příběhové linii nemohu hodnotit jinak než za plný počet. The owls are not what they seem...