Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Recenze (170)

plakát

Akudama Drive (2020) (seriál) 

Víc než dvě epizody jsem nevydržel, takže nemůžu objektivně moc hodnotit. Je to sice cyberpunkové scify, ale dost zmatené a nevýrazné. Vůbec nezaujalo.

plakát

Aladin (2019) 

Když já ty Disney písničky až na výjimky opravdu ksmrti nenávidim. Myslel jsem dříve, že je to je CZ dabingem, ale ty písně mi trhají uši i v EN - takové hrozně netvárné, doslovné, plytké věty ... No a tady je jich prostě hodně. Do toho skotačí umělohmotný Smith (Glum 2001 má lepší grimasy), děj tak nějak skáče sem a tam, tygr je mrzutě upozaděný no a Naomi moc hrát teda neumí a je taky taková nějaká umělá :-\ 35%

plakát

Alice (2009) (seriál) 

Dvoudílný televizní film Alice je inspirován světem Luisa Carola a jeho Říše divů. Odvážně přepracovává Alečin svět do moderního kabátku a využívá známých postav postavených do zcela jiné roviny. A to že se mu to daří na výbornou považuji za největší klad celého filmu. Sympatická Caterina Scorsone, instruktorka karate, se právě seznámila s novým přítelem, žije se svou matkou a beznadějně pátrá po svém otci, který zmizel před deseti lety. Než se nadějeme (v 11 minutě filmu), propadne s do světa za zdrcadlem a začíná její dlouhá pouť. První co vás opravdu překvapí a ohromí je vizuální zpracování, které je na televizní film opravdu velice kvalitní. Zejména design vnitřních částí Kasína, Město rytířů nebo vysuté terasy hlavního města dokazují, že designéři ke své práci přistupovali s velkým citem pro detail. Hned další věc, která vás potěší jsou výborně vykreslené charaktery, kterým nechybí hloubka, osobitost ani vtip. Ať už je to samotná Alenka, tajemný sympaťák Jack, steampunkový hrdina Kloboučník (který má nejspíš kybernetickou paži), Dodo - vůdce jedné frakce hnutí odporu, který je zaslepený touhou po svržení režimu a nezastaví se před ničím, Carpenter, hlavní chemik a vědec, Bílý rytíř trpící lehkou senilitou nebo výborný Šílený Březňák - kybernetický zabiják, který má místo hlavy keramickou misku na sušenky v podobě bílého králíka :-). Přestože se nacházíme ve stejném světě v jakém se odehrávala původní Alenka od Carola, uběhlo v něm 150 let - rudá královna je opět na trůně a společnost White Rabbit extrahuje z unesených pozemšťanů instantní emoce skrz kasíno. Alenka pátrá po svém uneseném příteli, který jí těsně před tím daroval prsten. Na její cestě jí pomáhá právě Kloboučník a bílý rytíř. Zápletka jako taková je vystavena poměrně dobře, nechybí jí napětí ani logika. Bohužel však není zase tolik originální a používá (zejména v druhé části snímku) otřepaných klišé. Vlastně celý druhý díl je o hodně slabší než ten první - zdlouhavě vysvětluje skutečnou pravdu, která se hned několikrát překroutí, snaží se hlouběji vykreslit charaktery a minulost hlavních postav a první půlhodina je vyloženě nezáživná. Je tam až moc plánů v plánech jiných plánů, které se možná hodí pro světy Franka Herberta, ale ne tak úplně sem. Nejtrapnější je, že jak příběch eskaluje ke svému závěru, nakonec se obrací snad uplně všechny charaktery, dokonce i ty u kterých to nemá prakticky žádný smysl (král atd.). Příliš mnoho projevených charakterových klišé (otec, který si na nic nevzpomíná a stojí na straně nepřítele, rytíř, který je vlastně zbabělec, milý, který je tajný agent a vše dělal z vypočítavosti atd.). Pak už divák jen čeká na další nevyhnutelná klišé nápravy a absolutní happy-end, kde se vše v dobré obrátí, rytíř najde odvahu, otec si vzpomene a ... a pohádky byl konec. Ta první opravdu povedená a originální část člověka navnadí, bohužel druhá polovina je scénaristicky o dost slabší a kvalita jde sestupně dolů. Bohužel. 6/10

plakát

Ambulance (2022) 

Přepínání mezi akční komedií a kriminálním dramatem tady vůbec nefunguje a ty vážnější části upadají až do patosu. Samostatná akce se sanitkou mě bavila, ale ty charektery jsem rád vůbec neměl. Jeden z horších Bayovích kousků.

plakát

Ant-Man a Wasp: Quantumania (2023) 

Tak já nevím, co si publikum žádá. Za mě to byl komiksový film od Marvelu jak má být - barevný, nápaditý, vtipní a bez přehnaných dramat a klišé. K tomu sympatičtí hrdinové, spousta zajímavých potvor a potvůrek a výborný záporák. A navíc MODOK. Nechápu co od toho lidi čekají a co jim na tom nevoní. Bavil jsem se a rád si to někdy zopakuju. 80%

plakát

Archiv (2020) 

To se zase jednou potvrzuje ta hrozná individualita lidí - kdybych se měl rozhodovat na co kouknout a na co ne podle průměrného hodnocení, uniklo by mi spousta filmů, které konkrétně ten můj mozek uspokojují takzvaně na 100%. Archive je brutalistní emocionální konverzační a obrazové sci-fy s perfektním vizuálem a dokonalou hudbou. Když říkám konverzační, mohlo by se zdát, že to bude tak trochu nuda, ale opak je pravdou - bez jediné akční scény je film nadupaný napětím a až do konce se vám bude tajit dech. Přestože byl samotný námět přenosu vědomí a nesmrtelnosti ve formě uchování "duše" v umělém těle již zpracovaný v různých variacích mnohokrát, tímhle konkrétním způsobem jsem ho ještě nikde neviděl ani nečetl. Je to vlastně dost psychologický horor, když si uvědomíte už asi v první třetině, kdo je vlastně George Amora a o co mu jde. Až na pár minut jde o kompozici jednoho až dvou herců na odlehlém místě mezi sněhem pokrytými lesy v supermoderní základně, jejíž účel není vlastně až do konce tak úplně jasný. Střídání atmosférických záběrů z divoké krajiny a brutalistní architektury základny, záběry na futuristická vozidla spolu s úchvatným zvukem a hudbou, vytváří koncert pro vaše oči i uši a vztahy mezi hlavními postavami jsou zase vytříbenou inteligentní pastvou pro vaši mysl. Otázky a myšlenky které z celého konceptu vycházejí, vás mohou ohromit, zhnusit a ve své podstatě i dost vyděsit. Je tam taky konec, který je hodně zvláštní - ale šokující a tedy splňuje svůj účel. Netuším, jestli by bez něho film nevyzněl krapet lépe, ale to ať si už každý přebere sám. Já jsem byl naprosto nadšený a těším se na opakované shlédnutí. Zase - jako u všeho v tomto světě, musí vám to prostě sednout, pokud do sebe kolečka u vás nezapadnou, může to být ohromná nuda. V mém případě zapadla a zamiloval jsem se. Nemohu než doporučit. 95%.

plakát

Aria (2001) 

To, že je něco hodně divné, ošklivé a bizarní, ještě neznamená, že to musí být cool, umělecké a parádní. Navíc zápledka jako taková neměla vůbec žádný originální nápad - námořník ošustí divoženku, opustí, vrátí se, ukradne jí dítě. Konec. Loutky jsou (asi záměrně) hodně odpudivé. Nic to ve mě nezanechalo. Hvězdičku za snahu a hvězdičku za hudbu (která ale určitě není původní).

plakát

Artemis Fowl (2020) 

Knihy jsem nečetl, takže nemohu soudit originál, hodnotím film - a ten nedopadl dobře. Hlavní problém mám s hrozně nesympatickými herci a jejich postavy. Obézní méďa, který mluví jako Liam Neeson nebo ještě lépe Batman, který je ještě k hrůze všech pokouší vtipkovat... Jako Batman tu mluví i Judi Dench, brutální a nejdrsnější generálka elfí říše. Ta na druhou stranu hraje poměrně dobře, ale zvláštní cringe pocity ve mě ta babička v uniformě stejně vyvolávala. Geniální klučina, který je neskutečně plochý a jeho namachrované proslovy, při kterých na něj ve zpomaleném modu najíždí kamera jsou už opravdu na zakrytí očí. Namachrované proslovy obecně v kontrastu s hlasem a tím co se děje na obraze jsou trapné až to bolí. Enviroment, lodě a elfí město jsou udělané dobře, alespoň na tom je vidět Disney - na druhou stranu od Disneyho bych čekal větší a barevnější jízdu - chápu, že to má být začátek a do podsvětí se podíváme příště, ale čpí z toho lacinost na sto kilometrů. Poměrně zajímavá záporačka, která vězní naprosto znuděného a katastrofálního Colina Farrella (jeho supertáta mu jako role vůbec nesedí). O krtko-obro-trpaslíko-batmanovi, který žere a kadí hlínu - se nebudu vůbec vyjadřovat... Tohle mohlo být daleko, daleko lepší. Disney měl určitou úroveň, tímhle jde dost dolů.

plakát

Arthur a Maltazardova pomsta (2009) 

Jako rozjezdovka pro třetí díl to nebylo vůbec špatné. Osobně moc nechápu zdejší hodnocení, ale jak jsem zjistil, to nechápu u většiny filmů na tomhle serveru. Výpravně slabší, přesto napínavá a kvalitní digitální podívaná zejména pro ty menší z nás. Netrpí však, narozdíl od většiny moderních pohádek, naprostou schematičností a závěr mi jednoduše vyrazil dech. A musím říct, že se na třetí díl dost těším. U filmu jsem se i párkrát zasmál (krysa ve větráku jednoznačně vede :-)), nenudil jsem se a až na nesnesitelné chování Arthurova otce, mě na filmu nic neurazilo. Jo, vlastně jedna věc jo - a to, že se tu dětem podsouvá jedna naprosto nesmyslná a elementární informace - totiž, když vás včela bodne, nepřežije to ... :-). To mě docela zarazilo, ale jinak - nadprůměr. A já to rozhodně beru jako dobrou startovku epické a výpravné trojky.

plakát

Babylon A.D. (2008) 

Babylon AD je férové akční sci-fy, které si podle mě (narozdíl od většiny zde komentujících) na nic víc nehraje. Zápletka se točí kolem přepravi jedné zvláštní dívky bývalím žoldákem Tooropem (Vin Diesel) z Mongolska do New Yorku. Postupem času se do hry zamíchá skupina kterou za Aurorou vyslal její otec a druhou skupinou, vyslanou její matkou. Ačkoli se všechno tak nějak otírá o základy víry a politiky, nijak hlouběji je nerozvíjí a zvláštní schopnosti dívky jsou nakonec poměrně logicky vysvětleny (v rámci žánru sci-fy). Akční scény jsou výživné, několik pěkných speciálních efektů, ale ve svém jádru je Babylon AD spíše komornější akční podívanou než klasickým hollywoodským blockbusterem. Chemie mezi kurýrem a dívkou funguje dobře a všechny emoce jim bez problémů věříte. Nikdo nepřehrává a film nikdy nezabředne do žádného patosu nebo přehaných charakterových klišé. Na druhou stranu ale nejde o nic, z čeho by si divák sedl na zadek a nikdy na to nezapomněl. Příjemné akční sfi-fy u kterého nemusíte příliš přemýšlet a které vás rozhodně neurazí. Pěkných 6.5/10