Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Recenze (170)

plakát

Benny a Joon (1993) 

Feel good snímek se skvělým Johhny Deppem, pocta Charliemu Chaplinovy a velká romantika, která ale není nikterak trapná a umělá. Pokud se chcete cítit dobře, nelze než doporučit.

plakát

Oheň a led (1983) 

Fantasy filmů je jako šafránu (nebo jsou to absolutní C-čka). Animovaných fantasy filmů je ještě méně. Ale rotoskopicky animovaný dark fantasy film, kterému dělal art mistr Frank Frazetta, je jenom jeden. Je to unikát. Příběh je klasický jako nejklasičtější fantasy, ale neskutečná animace, která musela být na svou dobu nesmírně pracná a skvělá akce, dělá z tohohle snímku něco víc. I proto dávám plný počet, protože si Oheň a led rozhodně zaslouží vaši pozornost.

plakát

Archiv (2020) 

To se zase jednou potvrzuje ta hrozná individualita lidí - kdybych se měl rozhodovat na co kouknout a na co ne podle průměrného hodnocení, uniklo by mi spousta filmů, které konkrétně ten můj mozek uspokojují takzvaně na 100%. Archive je brutalistní emocionální konverzační a obrazové sci-fy s perfektním vizuálem a dokonalou hudbou. Když říkám konverzační, mohlo by se zdát, že to bude tak trochu nuda, ale opak je pravdou - bez jediné akční scény je film nadupaný napětím a až do konce se vám bude tajit dech. Přestože byl samotný námět přenosu vědomí a nesmrtelnosti ve formě uchování "duše" v umělém těle již zpracovaný v různých variacích mnohokrát, tímhle konkrétním způsobem jsem ho ještě nikde neviděl ani nečetl. Je to vlastně dost psychologický horor, když si uvědomíte už asi v první třetině, kdo je vlastně George Amora a o co mu jde. Až na pár minut jde o kompozici jednoho až dvou herců na odlehlém místě mezi sněhem pokrytými lesy v supermoderní základně, jejíž účel není vlastně až do konce tak úplně jasný. Střídání atmosférických záběrů z divoké krajiny a brutalistní architektury základny, záběry na futuristická vozidla spolu s úchvatným zvukem a hudbou, vytváří koncert pro vaše oči i uši a vztahy mezi hlavními postavami jsou zase vytříbenou inteligentní pastvou pro vaši mysl. Otázky a myšlenky které z celého konceptu vycházejí, vás mohou ohromit, zhnusit a ve své podstatě i dost vyděsit. Je tam taky konec, který je hodně zvláštní - ale šokující a tedy splňuje svůj účel. Netuším, jestli by bez něho film nevyzněl krapet lépe, ale to ať si už každý přebere sám. Já jsem byl naprosto nadšený a těším se na opakované shlédnutí. Zase - jako u všeho v tomto světě, musí vám to prostě sednout, pokud do sebe kolečka u vás nezapadnou, může to být ohromná nuda. V mém případě zapadla a zamiloval jsem se. Nemohu než doporučit. 95%.

plakát

Sebevražedný oddíl (2021) 

Nekompromisní šílená komixová nádhera. Asi tak bych jednou větou popsal nejnovější počin ze stáje DC, který konečně vykročil správnou cestou a vystoupil ze stínu přemoudřelých rádoby dramatických a při tom zásadně nelogických paskvilů, které měl z větší části na starosti král zpomalených záběrů a extrémně lidských příběhů, Zack Snyder. Aby se odlehčili po vzoru zábavných i když ne uplně originálních Marvelovek dali tentokrát otěže osvědčenému řemeslníkovi Jamesu Gannovi a pro jistotu mu nechali úplně volnou ruku. Některé scény tak balancují pro mnohé na hraně bizarnosti a je dost dobře možné, že některým divákům už to přijde "až moc." Jenže zvlášť pro komixovou předlohu platí, že tam, kde většina jiných bizarností končí, tam Sebevražedný oddíl začíná. Takže nadávat na to, že je tenhle barevný a záměrně přehnaný sebeparodující snímek už trochu moc šílený, není úplně na místě. Místo toho doporučuji vychlazenou sklenku vína, přiblblý úsměv na tváři a nechat se pohltit tou zábavnou groteskou se spoustou zábavných, originálních, černohumorných vtipů, zamilovat se do skvěle vykreslených vyšinutých superhrdinů a vychutnat si skvělou choreografii akčních scén. Je jen hrozná škoda, že re imaginace Sebevražedného oddílu v tržbách díky své pochroumané pověsti díky předchozímu dílu těžce ztroskotal. I proto, že si to nezaslouží a proto, že rozhodně film zařadím mezi ty filmy, které si čas od času hrozně rád zopakuju, dávám filmu možná lehce přehnaných 95%! Ale já si nemůžu pomoct. Bavil jsem se královsky.

plakát

Vlkochodci (2020) 

Nemám k tomu moc co napsat, je to nádherná irská fantasy pohádka s úžasným vizuálem a hudbou, která sedí jako... vlk do lesa. Když pak zazní Aurora, až se mi zaleskla v oku slza. Pro všechny malé i velké, kteří nezapomněli jak být malými...

plakát

Love, Death & Robots - Tajná válka (2019) (epizoda) 

To nejlepší na konec? Možná ne nejlepší, ale rozhodně nejlepší pseudo-realistické CGI, skvělá akce, roztomilé potvůrky a dost silně emotivní a dramatický závěr. Apropo, nemá tohle něco společného s Metro 2033? Každopádně taky bych si zahrál hru z tohoto universa :-).

plakát

Love, Death & Robots - Na Sonnie si nepřijdete (2019) (epizoda) 

Ano, tohle chceme! Sexy CGI dospělý vymazlený příšery. Sem s nima. A rovnou do arény. Tuny masa, který mají váhu. Sem tam něco upadne. A nakonec trochu té lásky. 15 minut spokojenosti.

plakát

The Invitation (2015) 

Tak tohle je ovšem něco jiného. Pro mě jeden z největších filmových zážitků a překvapení vůbec. Umocněný tím, že jsem o filmu nevěděl zhola nic, jen, že se asi nejedná o komedii. Na tomhle kousku je ze všeho nejvíc sexy scénář, který je prudce inteligentní, uvěřitelný a naprosto omamující. A samotný závěr... Jen u minima filmů se mi stává, že zpochybňuji svůj vlastní úsudek, sám si říkám, jestli nejsem třeba trochu paranoidní. Všechno do sebe zapadlo naprosto perfektně a vlastně mi dalo ještě něco trochu navíc. Karyn Kusama je nyní v mém hledáčku.

plakát

Sebevražedný oddíl: Rozpoutané peklo (2018) 

Jak už psal zelda82, je až neuvěřitelné jak orginální a neotřelé dokážou být animáky od DC (potažmo WB) a nezáživně plitké 100x dražší hrané adaptace jim nesahají po příběhové stránce ani po kotníky. Hell to Pay, který se točí kolem jedené vypečené karty je nekompromisní, krvavý a dospělý animák. Víc takových!