Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Černobílá mu sluší. Herci se pro své role asi narodili. Brečet se chce od začátku po titulky. Člověk se místy stydí za svůj živočišný druh......Jsem ještě vůbec u pozitiv?...Každopádně, patří mezi filmy, které musíte vidět. Mně se to "poštěstilo" ve 14 letech a hodně to zatřáslo s představou černobílého světa.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Pohlížím na všechny tři počiny jako na celek, tak můj komentář putuje pouze pod první dílek tohoto zázraku. Co napsat k práci, které je škatulka s audiovizuálním popiskem až příliš malá....Jak jen stačí "málo" k nirváně po pár hodinách: jen příběh dobro vs. zlo, postavy chybující, odvahu nacházející a živé do té míry, že jsou hodny několikastránkových esejí. To a mnohem mnohem víc je důvod, proč vidět, pochopit a přidat se k těm, co rozšíří svou topku filmů :-)

Ratatouille

Ratatouille (2007)

Jak jen krásně se dívá na výtvor někoho, kdo svou práci očividně miluje, užívá si ji a je ochotný strávit hodiny u věrohodnosti rozložení chlupů na srsti nebo autentičnosti vlnky na řece. A když je z těchto nadšenců poskládaný celý tým vzniká přímo vizuální droga s nabytým a originálním dějem. Po každém zhlédnutí vnímám nové úžasné věci, až ty střípky nakonec utvořily takřka každou minutu děje- kombinování jahody se sýrem, představování kuchyně, kritik píše článek, příprava palačinky, honička Paříží....kdo ví, co uvidím příště...:-)

Karamazovi

Karamazovi (2008)

Mohla bych se tady rozplývat nad impozantními hereckými výkony zaslouživšími do jednoho Českého lva, či opěvovat brilantní nápad - zasazení všeho do industriálního prostředí továrny, případně se stavět na stranu vhodných doplňků samotné hry - příběh otce/syna, baletní číslo,loutkové divadlo....To vše jsou důvody pro zařazení do kolonky CHCI VIDĚT! a někdy v budoucnu to možná I splnit. Ale proč to zhlédnout právě teď? Proč strávit dvě hodiny s hlasitě mluvenými odstavci z povinné četby? Protože právě tato parta z Dejvického divadla těmto slovům dala duši, dala jim právě tu váhu, pro kterou se i donutím v budoucnu probrodit 500 set stránkovým Dostojevským s představou střapatého Trojana na stole, jak křičí, že všechno bude dovoleno.... P.S - A ta hudba od Jana A. P. Kaczmareka - Pane Bože, ta byla úžasná! Vlastně Bůh není...anebo je? :-)

Hanebný pancharti

Hanebný pancharti (2009)

Každá sekunda, každý záběr, všechna rámování i každá věta je přesně tam, kde má být. Jeden z mála filmu, u kterého nemám absolutně co vytknout a na součet top sekvencí z této šílené jízdy by mi nestačily prsty. Závidím Tarantinovi dar na vycítění momentu pro vkládání filmových odkazů a hudby, bezchybné střídání černého humoru/komičnosti/nezbytné brutality a mnohdy jejich promíchání, ale hlavně mu závidím objevení a přátelství s panem Waltzem - nemyslím si, že je někdo ve filmové branži schopen krájet hrozivějším způsobem sousto štrúdlu :-)

Fantastický pan Lišák

Fantastický pan Lišák (2009)

Jsem neskonale vděčná, že Wes v sobě zmrazil část svého dětského JÁ a v jeho režii (s přídavkem esence filozofujícího dospěláka oživlého hlasem Clooneyho) zplodil kousek pro nás stejně postižené jedince. Ať jsem vydávána napospas jakékoliv struně umělecko - výrazových nástrojů tohoto pána, vždy naprosto rezonuje nejen s mojí momentální náladou, ale rovnou s celým srdcem. Líbí se mi bizarnost jeho práce, která mi chybí v uhlazenosti Wallaců a Gromitů nebo až příliš pestrobarevných pixarovkách.

Dogville

Dogville (2003)

Nejpravdivější film o lidech a lidské povaze, co jsem viděla, který mi jen potvrdil mé oblíbené přísloví - Čím více poznávám lidi, tím více miluji psy. Jasné místo v mé topce.