Reklama

Reklama

Volba povolání může člověka přivést do různých míst, třeba i do malebného belgického městečka. Po nepodařené akci v Londýně jsou zabijáci Ray a Ken „uklizeni“ svým šéfem Harrym na pár týdnů do Brugg, aby si trochu zchladili hlavy. A tak se z těchto dvou svérázných Irů ve městě gotické architektury a vodních kanálů stanou turisté. Ray, který se nemůže vzpamatovat z krveprolití v Londýně, Bruggy nesnáší, ale Ken je z jejich středověké krásy unesený. Čím déle čekají na Harryho telefonát, tím bizarnější setkání zažívají. Když jim šéf konečně zavolá, jejich dovolená se změní v boj o přežití... Britský dramatik Martin McDonagh pojal svůj autorský celovečerní debut jako gangsterku plnou černého humoru a absurdity. Vytvořil stylovou a politicky nekorektní podívanou, úchvatně balancující mezi tragikou a komedií. Ve scénáři jsou patrné divadelní vlivy, zejména v proměnách postav, které si i přes svoji pokřivenou morálku získávají sympatie. Komornímu ladění snímku odpovídá atmosféra města, jehož genius loci má pro jeho vyznění stěžejní význam. Zvláštní ponurá atmosféra linoucí se z každého kouta jeho uliček a kanálů přidává nepředvídatelnému ději nádech tajemnosti. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 649)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

McDonagh nabízí v celovečerním debutu přesně to, co by divák znalý jeho krátkometrážního snímku (popřípadě i u nás často hraných divadelních her) čekal. Je to cynické, vtipné a umí to v záplavě výstředností a hlášek i něco sdělit. Zápory v pravém slova smyslu tu tak sice nejsou, ale autorovy divadelní hry mi přijdou přeci jen lepší (hlavně teda Pan Polštář v Činoheráku, o Osiřelém západu raději vůbec nemluvě). Tam se tragika s komikou potkává důsledněji. Tohle je "pouze" taková blbina; zábavná a skvělá, ale na McDonagha je třeba mít jen t nejvyšší nároky. Vím(e), že jim umí dostát. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Vždyť je to kurva pohádkový město, nebo snad ne? Jak to může někoho nebavit? To mi teda kurva řekni jak všechny ty kanály a mosty a dlážděný uličky a kostely a všechny ty kurva pohádkový věci, můžou někoho kurva nebavit!..... Veľmi vydarené !!! Jedna z najlepších gangsteriek čo som videl. Plná humoru, emócií, drzosti, parádne napísaných dialógov, dobrých hercov s výraznými charaktermi a celkovo príjemným KULTovým feelingom. Prirástlo mi to k srdcu a síce som tomu pôvodne dal 4*, po každom pozretí sa bavím kráľovsky. Prečo teda tomu nedať kurva 5*? Mením hodnotenie. Mladší brat Pulp Fiction..... Bruggy jsou prdel světa ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Život není sakra spravedlivej. A nebo naopak je, a to mu my, nedokonalí lidé, nedokážem odpustit. - Jak jsem později zjistila, toto je jeden z těch filmů, na které se dívám ne proto, abych se dívala, ale abych přemýšlela. Něco se ve mně při tomto setkání pohlo, asi venkovan, poeta či znechucený trpaslík. To máte za Johna Lennona, parchanti. - Dodatek: Speciálního bludišťáka Carteru Burwellovi za hudbu, respektive její gradaci a vynikající finální vypalovačku. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Můžu potvrdit, že v Brugách je krásně - mostíky, kanálky, podloubíčka, římsičky .. prostě pohádka. Zapasovat do ní černou komedii s nápaditou story, ironickým jazykem a čestnými zabijáky svědčí o smyslu pro srandičky, co přejdou. V kompletu s herci, kteří pochopili nouhau tohodle podniku, se urodilo něco, co jsem shledala velmi zábavným. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $7,800,824Tržby Celosvetovo $33,084,467Tržby za predaj DVD v USA $3,525,704 //počet predaných kusov 194,268║ Tento film natočil neznámy režisér Martin McDonagh, práve on si aj napísal scenár, kde sa dejom zameriava na dvojicu Írov, pracujúcich v neobvyklom obore a to ako nájomný vrahovia. Týchto dvoch nešťastníkov Raya a Kena stvárnili herci Colin Farrell a Brendan Gleeson a svojim postavám dali viac rozvážnu tvár ako skôr tu klasicky drsnú a neúprosnú, aká u takýchto tipov úloh býva zvykom. A asi aj preto, o to viac dokážeme s nimi prežívať ich trápenia a ich vnútorná charizma zakorenená v postavách nás dokáže lepšie vtiahňuť do deja, čím im z určitej časti začneme fandiť aj na úkor ich krvavého zamestnania. Práve spoznaným ich charakterov im budeme priať aby svoje neduhy voči spoločnosti a šéfovi Harrymu (Ralph Fiennes) ustáli a nejakým zázrakom ich priateľstvo vydržalo. Aj keď na vonkajšok pôsobia v určitých prípadoch ako protiklady, vo svojej vnútornej podstate sa jedná o psychicky vyrovnaných ľudí sužujúcich akýkoľvek nezvyklí problém, ktorý sa pokúšajú vždy riešiť svojsky. __ „V tomto filme sledujeme rozohranú partiu, ktorá sa každou ďalšou scénou môže úplne zvrtnúť a spustiť niečo ako krvavé peklo.“__ Na začiatku rozohraného príbehu môžeme len zhruba tušiť, čo sa z toho nakoniec vykľuje, lebo film svojou originalitou predčí akékoľvek očakávania a nechá nás len prekvapivo sledovať dej plný zvratov. Základom pre stavbu silného deja, sa stáva práve prvá polovica, kde sa položia základné kamene príbehu a na nich sa vybuduje prešmičková osnova, gradujúca vo svojej sile celú druhú polovicu, až do samého konca. Kde bude poukázané na to že každý jeden jedinec robí chyby a je len na ňom či si ich dokáže aj pripustiť a dodržať tak svoje životné zásady. Na celej ploche filmu zažijeme rôzne dejové polohy, tak ako prídu tie veselé i smutné, dočkáme sa i tých najbrutálnejších aké si len vieme predstaviť. Samozrejme všetko je v prijateľnom množstve, takže nejaká samoúčelnosť scén nehrozí. Taktiež si tento film vôbec nedáva servítok pred ústa a dávkuje hromadu nadávok. __K tomuto filmu už len treba dodať, že na takú bohatú rôznorodosť deju to všetko funguje až ukážkovo kompaktne a nič tam nepôsobí rušivo a akákoľvek scéna má aj svoje opodstatnenie pre celkový dej a celistvosť príbehu. Film by si jednoznačne zaslúžil aj nejaké tie ocenenia, minimálne tie čo sa udeľujú v Anglicku (Bafta) a to za réžiu, scenár, kameru či hereckých kategóriách, lebo takéto skvosty sa až tak často z Európskej produkcie nevidia, tobôž v kinách. /videl v kine: 100%/ ()

Galerie (46)

Zajímavosti (46)

  • Většina interierových scén se také natáčela přímo v Bruggách. (don corleone)
  • Hotel, ve kterém jsou ubytované hlavní postavy, je tentýž, ve kterém bydlel Martin McDonagh během své první návštěvy města. (don corleone)

Související novinky

Co chystá režisér V Bruggách?

Co chystá režisér V Bruggách?

16.06.2021

Britský režisér Martin McDonagh byl díky Třem billboardům kousek za Ebbingem blízko Oscarovi, nakonec si ho ale odnesli pouze Frances McDormand a Sam Rockwell. To ale nic nemění na tom, že jeho… (více)

Hvězdy jako psychopati?

Hvězdy jako psychopati?

11.11.2011

Režisér příjemného překvapení V Brugách Martin McDonagh (foto) začne příští týden v Los Angeles natáčet novinku Seven Psychopaths. Sehnal do ní spoustu zvučných jmen, ale neobešlo se to bez problémů.… (více)

OSCARY – výsledky

OSCARY – výsledky

23.02.2009

Snad jen jednoho většího překvapení jsme se dočkali při vyhlašování Oscarů za rok 2008 v hlavních kategoriích: nejlepším hercem v hlavní roli se nestal Mickey Rourke za Wrestlera, ale Sean Penn za… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama