Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Válečný

Recenze (271)

plakát

Vyhlídka na vraždu (1985) 

Čtrnáctý díl této velkolepé série je rozloučení s doposud nejdéle sloužícím agenta jejího veličenstva, Rogerem Moorem. Jeho poslední film v roli 007 uspokojí každého, kdo má rád špionážní pátrání a Moorovskou nadsázku. Je Vám jasné, že hlavní představitel v 58 letech nemůže pobíhat po filmovém plátně a likvidovat jednoho padouch za druhým, což sice ubírá v některých chvílích na akčnosti, ale myslím, že to režisér John Glenn vyřešil šalamounsky, prostě 007 honí zločince na lyžích, v autě nebo samotný zabiják si najde Bonda s cílem zneškodnit. Tímto režisér Glenn předešel trapným scénám, kdy vidíme pomalu šedesátníka lapat po dechu či očividné stříhání záběru s Moorem a jeho dabérem. Samozřejmě dabér byl využit i zde, určitě v první akční scéně na Sibiři a nepochybně i v dalších sekvencích, ale nekazí dojem a tvář filmu. Naopak Moore zde nechal vyniknout ne silovou stránku, ale například šarm, nadsázku, vtip a nebývalou přímočarost jeho pátrání! Svádí jednu ženu za druhou, samozřejmě musíte se sžít s tím, že na šedesátníka letí třicetiletá Bondgirl, ale s trochu nadsázky se to dá vydýchat. Bondgirl působí zranitelně a sem tam neschopně, čímž nechává vyniknout mužnost Bonda, který ji zachránil od poskoků záporáka Zorina, což vypadá jako záměr režie...ale naopak v závěrečné scéně u Golden Bridge se nebojí postavit nepříteli a celkem zachraňuje 007. Takže Bondgirl je zahraná výtečně nejen díky kráse a hereckému umu Tanye Roberts, ale i díky výborné práci filmového štábu. A trefa do černého bylo vybrání Christophera Walkena do role hlavního záporáka Zorina, intelektuálně psychotický výplod bývalého nacistického doktora z koncentračního tábora pod vedením sovětské KGB. No doslova geniální vykreslení padouchovi minulosti a původu! Walken zvládl svou roli bravurně a jeho poskoci více než skvěle sekundovali jeho plánu zničit Silicon Valley a získat pro něj nadvládu ve výrobě mikročipů! Plán vypadá celkem obyčejný, ale zabít u toho pár stovek tisíc lidí z okolí města San Francisko už dodává psychopatický podtext, neboť během jeho plánu Hlavní úder vznikne dvojité zemětřesení a zaplaví se velká část obývané půdy. Doopravdy promyšlený plán samozřejmě překazí 007 a Bondgirl! Film obsahuje krásné akční scény ze Sibiře, z pařížské Eiffelovy věže či jízdy v hasičském voze po San Francisku, která pobaví! Nejvíce asi překvapí zvládnutá režie se scénářem, který tento film posunuli o pár pater výš, protože přiznejme si, Moore alias 007 pomalu dosluhuje, ale rozloučení bylo více než seriózní, spíše povedené na rozdíl od Seana Conneryho v Diamanty jsou věčné!

plakát

Chobotnička (1983) 

Třináctý díl této velkolepé série je moje srdeční záležitost. V hlavní roli se objevuje stárnoucí Roger Moore, ale jeho nadsázka a šarm zachraňují jeho matné pohyby! Výborná předehra s agentem 006, který je zabit při útěku z představení vražednými dvojčaty Miškou a Griškou, ale i přes zranění doručí vzácnou starožitnost, zlaté vejce, která patřila carskému rodu Romanovců! Začíná hra s hlavním záporákem Kamalem Chánem s originálním vejcem a falsifikáty v londýnské akční síni, která se přenese do Indie. 007 v aukční síni riskuje v napínavé dražbě, kterou nakonec vyhraje Kamal Chanám, ale James Bond při ukázce zlatého vejce promění originál za kopii! V indickém kasinu agent jejího veličenstva hraje opět vysokou hru, tentokrát kostky a sázka je Bondovo vejce, které vyměnil! Po výhře na sebe samozřejmě upozorní, je uvězněn v Chanámovu paláci, kde se poprvé potkáme s hlavním přisluhovačem Gobindem. Z paláce se dostane pomocí hraček z oddělení Q s vysoce cennými informacemi o plánu Kamala Chanáma, které ho zavedou na ostrov tajemné ženy, Chobotničky, ze které se nakonec nastane Bondgirl. I když v plánu Chanáma hraje ústřední roli, je jím později zrazena a jeho sovětským spojencem generálem Orlovem, který pronese šílený výklad o útoku na Evropu, kde exceluje herec Steven Berkoff! Generál Gogol je ostře proti, ale to generála Orlovo nezastaví...plán je mazaný, zbohatne na diamantech za ruské klenoty a pomocí atomové bomby vybuchlé na americké základně v Západním Německu odzbrojí bez výstřelu západní Evropu! Poté sovětské divize rozdrtí zbývající síly Západu a získá nadvládu nad Evropou. Atomovou bombu dopraví na americkou základnu cirkus Chobotničky, která ale vůbec nic netuší! Myslí si, že její úkol je přepašovat diamanty ze sovětského území na Západ! Závěrečné akční scény v cirkusu jsou plné zmatku, který v divácích na druhou stranu vyvolají napětí, protože vlastně moc neví, co se děje a co se stane! V Indii prožijeme zdlouhavé dobývání Chanámovo paláce. K shrnutí, film je dobře obsazen, i když 007 stárne, pořád dokáže bavit, což je nejdůležitější! Tento díl je plný akčních scén, které mají spád a režisér John Glen zvolil výborné prostředí! Chobotnička mi přirostla k srdci, protože to byl můj první shlédnutý 007, oblíbil jsem si jeho hračky a motiv padochů mě tehdy okouzlil!

plakát

Jen pro tvé oči (1981) 

Dvanáctý díl této velkolepé série s už stárnoucím Rogerem Moorem je opět úspěšný, sice hlavní představitel musel být nahrazen dablerem ve většině akčních scén, ale charizma, styl a nadsázka jeho výkon zachraňují. Přece jenom se každý zadýchá, kdyby měl běžet víc jak 5 pater po schodech a ještě byste chtěl chytit zločince unikajícího v autě, ale Moore řekněme "běží" po schodech, lapá po dechu s pohyby staříka a k Vašemu překvapení přece jen dostihne zločince! Dalším záporem je hlavní padouch Kristatos, který je jen nevýrazný pašerák s neuvěřitelně cenným britským počítačem ATAC na ovládání řízených střel balancující mezi Západem a Východem! Chybí mi u něj trochu lepší motiv, ale na druhou stranu ho zachraňuje výborné zázemí na Orlí skále a jeho svalnatý, německý přisluhovač Kriegler s partou belgických zabijáků! Ale klady převyšují tyto dva zápory...výborná Bondgirl, která má řeckou krev a nebojí se pomstít, je opravdu užitečná při dopadení Kristatose! Začátek je výborný, plný zvratů a překvapení...konečné zneškodnění Blofelda zajímavým způsobem, poslední vzpomínka na první a poslední Bondovu ženu, potopení britské válečné sledovací lodi s ATACem na palubě, zabití rodičů Havelockových, pomsta jejich dcery, která zúčtuje dluhy s jejím vrahem útočnou kuší! Při její pomstě se poprvé setká s 007 a hned si spolu střihnou jednu z nejlepších akčních scén, automobilové honičce v portugalských olivových sadech a jejich mini auto je prostě úžasné! Spolu přijdou na zvrácenost Kristatose! Navedl je na špatný cíl, na konkurenčního pašeráka Columba, který jim ale trochu nastíní a v závěrečné části filmu i pomůže dopadnout Kristatose! Výborné jsou akční scény v pašeráckém přístavišti Kristatose či Kristatosův pokus zabít svázaného 007 s Bondgirl taženého za člunem nebo pod hladinou u vraku britské lodě. Ale i mimo Řecko nám 007 nelenil, zkusil veškeré zimní sporty, od útoku ledních hokejistů po dotěrné lyžaře! Tento díl, i když je 007 trochu starší, patří k nejvíce akčním ze série! A velkolepé finále na Orlí skále je dokonalé, napínavé a plné zvratů! Sovětský generál Gogol si musí nechat zdát o ATACu! Prostě velkolepá podívaná s kvalitním obsazením a výborným příběhem, kde se střídá akce za akcí!

plakát

Moonraker (1979) 

Jedenáctý díl této velkolepé série je neuvěřitelně ovlivněn Hvězdnými válkami, které v té době ovládly kina a marketingový trh, a jak zareagoval producenti 007? Jednoduše, agent jejího veličenstva se vydá na špionážní akci do vesmíru! Trochu sci-fi?! Samozřejmě, ale vůbec to není na škodu, změna je život a celkově se film povedl! Samozřejmě s velkou nadsázkou musíme brát akční scény ve vesmíru, od krádeže Moonrakeru přes samotný let flotily Moonrakerů a samozřejmě přes "velkolepou" bitvu astronautů ve volném prostoru, kde režie a scénář trochu pozapomněli na fyzikální zákony ve vesmíru, které se trochu liší od těch na povrchu zemském! Doopravdy nestačí zvládnout jen gravitaci, ale asi je to jediný mínus tohoto snímku! Jamese Bonda ztvárňuje pořád v dobré formě hrající Roger Moore! Jeho elegance, nadsázka spojená s dobrým humorem jsou hlavními klady tohoto dílu...samozřejmě, když se připojí šarmantní Bondgirl alias Lois Chiles je tato dvojice k nezastavení! Dalším tahákem pro oka diváka je znovu obsazení Jawse alias Richarda Kiela, který sice změnil zaměstnavatele, ale pořád dokáže překousnout cokoliv a přežít vše a kdekoliv! Jeho osud se více než několikrát střetne s 007! Akční scény v Riu de Janeiru jsou neodmyslitelně zapsány do historie Jamese Bonda jako nostalgické, které se pomalu přesouvají do vnitrozemí do Amazonie, kde se skrývá základna našeho záporáka! A co se mi líbí na režisérovi Lewisu Gilbertovi, že ukazuje i neúspěchy MI6 v čele s Jamesem Bondem jako fiasko v Benátkách! A nesmíme zapomenout na úhlavního nepřítele lidstva a jeho prohnilosti, průmyslovníka Hugo Draxe alias Michaela Lonsdala, který vyvinul nervový plyn. Plyn dokáže vyhubit lidstvo, ale vše ostatní zůstane živé! Myslím si, že žádný padouch neměl v úmyslu zabít naráz 6-7 miliard lidí! Motiv výborný, herecký výkon ucházející a zázemí vynikající! 007 spolu s Bondgirl tento plán pošlou na onen svět a je jasné, že i díky divákům je Jawsův konec dobrý, přidá se na stranu 007, pomůžeme zničit vesmírnou základnu a potká dívku snů! Tedy výlet do světa sci-fi se Jamesi Bondovi celkem povedl až na westernovou meziscénu a popírání fyziky ve vesmíru.

plakát

Špion, který mě miloval (1977) 

Desátý díl této velkolepé série s Rogerem Moorem v hlavní roli se velice povedl, na rozdíl od minulých třech propadáků se změnil režisér, tedy Lewis Gilbert dokázal vytvořit jeden z nejlepších filmů o 007. Nejen že výborně obsadil role, ale i výborně propracovaný scénář nadchne! Jako Bondgirl exceluje Barbara Bach alias agent XXX z konkurenční KGB. Její souboj s 007 u Sfingy patří ke klasice Jamese Bonda a posléze její spolupráce s agentem MI6 je emotivní, plná akce a hlavně toho správného náboje špionážního filmu. Hlavního záporáka, Karla Stromberga, hraje Curt Jürgens, a i když je to "blázen" přes život pod vodní hladinou, divák mu opravdu uvěří, že ten pozemský svět chce zničit za každou cenu. Tedy záporák s výborným motivem, plánem i provedení a hlavně pomocníkem...Jaws neboli Čelisti v podání Richarda Kiela by jistě vyhrál hlasování o nejlepšího zabijáka v historii 007...jeho popularita byla natolik velká, že ho uvidíme i v dalším díle! Jeho schopnosti přežít pád těžkých kvádrů z egyptské budovy, nadzvednutí auta a celkového rozpárání jeho karosérie holýma rukama či překousnutí všeho možného diváka ohromí! Celý příběh je koncipován jako klasický špionážní film, ukradne se zbraň, v našem případě dvě jaderné ponorky dvou znepřátelených mocností, která dokáže rozpoutat 3. světovou válku a postupné střety znepřátelených stran pomocí agentů dovede SSSR a Velkou Británii ke spolupráci a vyšlou své agenty přímo do středu dění. Nesmíme zapomenout, že speciální špionské "hračky" oddělení Q doprovází celý snímek a jakékoliv použití vyvolá jak jinak pořádnou akční jízdu...což je asi nejdůležitější, ve filmu se střídá akce za akcí, prostě divák se nenudí a čeká, co 007 a XXX pro naše oči připraví v další scéně! A závěrečná část tohoto dílu nadchne, většina se odehrává na velkém trajektu Liparus, který se s pomocí zajatých námořníků z ponorek podaří dobýt a hlavně zásluhou 007 zničit! Úplně poslední akční scéna se odehrává v samotném sídle Stromberga, kde je držena i agentka XXX. James Bond přežije jízdu ve výtahu s propadávajícím dnem a šachtou, která vede k nádrži s bílým žralokem a 007 bez kompromisů likviduje Stromberga! Bohužel opět potkává při záchraně agentky XXX Jaws, ale pomocí magnetu ho "uklidí" ze scény! Špion(agent), který mě (mne) miloval patří do TOP 5 filmů s agentem jejího veličenstva! Film nemá slabinu, je plný akčních scén, s typickou nadsázkou Rogera Moora a spor, posléze spolupráce dvou světových velmocí oživuje skomírající sérii! Lewis Gilbert nejspíš zachránil sérii, protože další neúspěšný scénář si 007 nemohl dovolit a odpověď kritikům byla víc než vynikající!

plakát

Muž se zlatou zbraní (1974) 

Devátý díl této velkolepé série je velké zklamání. A to jen díky dvojici: scenárista Tom Mankiewicz a režisér Guy Hamilton, která opět nedokázala použít potenciál příběhu s agentem 007! Díky bohu, je to poslední film tohoto filmového štábu s Jamesem Bondem a myslím si, že kdyby tito dva pokračovali, tak 007 se nedožije ani milénia! Přitom vše hovoří pro! Výborné obsazení, James Bond opět v podání Rogera Moore ve skvělé kondici a hlavně, v tomto filmu našel svůj postoj při hraní agenta MI6. Využívá nadsázky a vtipu, aby zmírnil vážnost děje, proč ne?! U něj mi to sedí! Samozřejmě se kolem 007 točí krásné ženy, které působí neškodně, občas neschopně, ale přece jenom by bez nich Bond nebyl Bondem! A Bondgirl tentokrát jako agentka Mary Goodnightová exceluje! Nesmíme zapomenout na malého liliputa Nick Nacka, který svému pánovi Franciscu Scaramangovi alias Christopher Lee doopravdy nic nedaruje a snaží se ho všemožně zabít! Hračky James Bonda udiví, pobaví a na druhou stranu Scaramangův ostrov nadchne! Výborné zázemí pro záporáka! Říkáte si, že s tímto základem to musí být výborný snímek o 007, ale opak je pravdou! A znovu za to může hodně slabý, pomalu nejslabší scénář spolu s dílem Diamanty jsou věčné a bez pardonu stupidní režie! Potenciál knižní předlohy je obrovský, plný zajímavých scén, ale bohužel štáb je nevyužil a nebo znehodnotil! Například útěk z budovy bojového umění by bylo výborné bez komentáře znovu obsazeného šerifa Peppera z minulého dílu, tentokrát na dovolené! Nevím proč je tato role tak stupidně zahraná! Znehodnocuje kulturu filmu, a aby toho nebylo málo, nakonec se náš šerif dostane i do honičky v autech, která by byla plná napětí, jen opět bohužel, jistý americký šerif nám kazí dojem! A asi nejhorší je vrchol samotného filmu! Souboj jako v novověku?! V exotickém prostředí?! A nakonec Scaramanga umře tak velice snadno?! Asi nejlehčí dopadení záporáka a jeho odstranění bez jakéhokoliv napětí nebo nápadu! A motiv?! Scaramanga působí na úrovni, je to zabiják, ne člověk, který chce ovládnout či zničit svět! Tady trochu pokulhává návaznost jeho postavy ze začátku filmu s koncem! Doopravdy škoda, výborná knižní předloha, skvělé obsazení, ale absolutně zpackaná výprava, scénář a děj! Tento díl se vyrovnává sedmému filmu Diamanty jsou věčné, jedna z nejhorších bondovek!

plakát

Žít a nechat zemřít (1973) 

Osmý díl této velkolepé série přináší velkou změnu v obsazení hlavní role a to na dlouhých 12 let. Ano, tak dlouho si Roger Moore mohl říkat agent 007. Producenti vybrali velice dobře, Moore je vynikající herec s výbornými cynickými poznámkami, šarmem, arogancí a vkusem v oblékání. James Bond je pro něj jako ušitý! A to hlavní, nový agent přinesl oživení do vysychající špionážní série, které se projeví bohužel až v dalších dílech této série! A proč se to neprojevilo v tomto snímku? Důvod je jasný, jako v předešlé bondovce Diamanty jsou věčné, i zde působí duo scenárista Tom Mankiewicz a režisér Guy Hamilton, které devalvuje tento film na plné čáře! Neuvěřitelně strohý děj s nejistým motivem, pokulhávajícími záporáky s rasovým podtextem...neuvěřitelně zkažený film opět díky filmovému štábu. Ale na rozdíl od sedmého dílu s 007, tento díl má výhodu v dobré fyzické kondici Jamese Bonda, v jeho cynické nadsázce a hlavně v excelující Bondgirl, Jane Seymour! Tedy slibný začátek s dobrým spádem postupně vyprchá v nemastný neslaný děj, který bohužel nedojde k zdárnému vrcholu! Úplné vymazání oddělení Q také vůbec neprospělo, protože právě "hračky" přinášejí do filmu napětí, vzrušení, potřebnou šťávu do akčních scén. Akční scény jsou dobře zahrané, ale nepasují do děje nebo jsou zdlouhavé bez dramatických okamžiků, například honička v rychlých člunech je nekonečná! Jinak jsem nepochopil obsazení buranského seržanta Peppera, který svým přehráváním kulturně znehodnotil snímek! Bond a Bondgirl zachraňují svět a hlavně tento film! Jedna z nejslabších bondovek!

plakát

Diamanty jsou věčné (1971) 

Sedmý díl této velkolepé série má opět v roli 007 Seana Conneryho, ale naposled! Je to poslední oficiální díl tohoto významného herce pro Jamese Bonda! Nikdo nepochybuje, že i díky němu se stal agent MI6 legendou na filmovém plátně, ale bohužel ve svém posledním filmu jako 007 zklamal. Fyzická kondice velice upadla, pohyby až nedůstojné...jediné, co Conneryho zachránilo, byl jeho šarm a nadsázka. Bondgirl v podání Jill St. John spíše ztělesňuje šlapku z Las Vegas a celkově její herecký výkon uškodil kvalitě filmu. Ale nejen její, ale i hlavní záporák Blofeld alias Charles Gray je natolik nesympatický a natolik neškodný, že by se ho nebálo ani dítě v plenkách! Nejhorší Blofeld v sérii a jeho motiv k získávání diamantů je více než zarážející. Celkově scénář je hlavním problémem celého filmu, a to ani světlé okamžiky v akčních scénách děj nezachránily! Divoký, nepřehledný, plných vražd...dalo by se pokračovat! Začátek plný otazníků, Bond zabije Blofelda, ale nakonec opět žije a pan režisér se nám ani neopovážil naznačit, jak je to možné! A hlavně, když potkáte vraha své manželky, proč se o ní nezmíníte atd...proč ta bezcitnost?! A poslední vrchol laxního přístupu režie a scenáristů je závěrečná scéna s vrtulníky, které na rozdíl od minulého Bonda působí vážně hloupě a kazeta, která zničí svět?! To už zní, jak parodie na 007! Film udržuje na snesitelné úrovni herecký, ne fyzický, výkon Seana Conneryho, pár akčních scén...od projížďky Lunochodem přes kremaci 007 po zabijácké praktiky krvelačné dvojice Kidd a Wint, kteří umí zatopit i Jamesi Bondovi! Ale i přesto tento díl patří mezi ty slabší, ne-li nejslabší ze všech, a to jen díky režii a filmovému štábu.

plakát

Ve službách Jejího Veličenstva (1969) 

Šestý díl této velkolepé série je velice ovlivněn výměnou Seana Conneryho za George Lazenbyho, i proto pro některé diváky ztrácí tento film na kvalitě! Ale proč tolik podceňovat tento film, naopak Lazenbymu sedí role agenta 007 jako na míru. Chybí mu potřebný šarm a nadsázka, ale vynahrazuje to důvtipem a romantikou! Žádný jiný Bond nebyl tak romantický, samozřejmě je to dané jeho svatbou a zamilováním se, ale do příběhu to dokonale zapadá. Takže pro mě je Lazenby stejně dobrý špion jako Connery a sérii to spíše oživilo. V tajné službě Jejího veličenstva patří do mé top pětky filmů s 007, krásné prostředí, strhující příběh a hlavně dokonalé doupě a záporák Blofeld v poddání Tellyho Savalase! Nikdo nezahrál lépe Blofelda než Savalas. A celý jeho plán a organizace sídlící ve švýcarských alpách na Schilthornu dávají filmu zvláštní atmosféru, která je podtržená výbornou kvalitou střihu a kamery. Akční scény jsou živé, plné energie a napětí! A hlavně dokonalá Bondgirl, ze které se nejen stane první a poslední paní Bondová, doopravdy pomáhá Jamesi Bodovi ve špionážních akcí. Její otec, zločinec Draco, se spojí s MI6 a přispívá k dopadení Blofelda v jeho ledovém paláci. Výborná útočná scéna pomocí vrtulníků s výsadkem úderné jednotky má velice kvalitní provedení a netradiční honička na bobové dráze či na lyžích na alpských ledovcích dodávají filmu špionážní atmosféru! Nemůže než doporučit, tento Bond mě doopravdy vtáhl do děje a skvělé špionážní akce více než uspokojily!

plakát

Žiješ jenom dvakrát (1967) 

Pátý díl této velkolepé série se odehrává na japonských ostrovech a i celý film chytil nádech atmosféry a kultury této orientální země. Od mravů japonské populace po smrtící praktiky nevyjímaje jedy a samurajské meče. Tato země nám nabízí vysokou technologickou úroveň a tedy i celý film je doprovázen technickými vymoženostmi, jak japonské výroby, tak skvělé hračky poskytlo i oddělení Q. Útočná výbava 007 fascinuje. Jamese Bonda hraje opět ve výborné kondici Sean Connery, který se velice dobře přizpůsobil japonským zvykům i prostředí, samozřejmě hlavně díky jeho studiu orientálních jazyků na univerzitě. Exceluje v akčních scénách s velkým nadhledem a nadsázkou, jeho eleganci podtrhuje prostředí snímku, a proto je tento díl nejvíc sofistikovaný ze všech! Asijské krásky se kolem našeho agenta točí neustále, jen Bondgirl je nejasná. Jedna adeptka umře v poslední čtvrtině a ve zbytku času druhá adeptka působí spíše jako stín Jamese Bonda, nic víc! Zde malé mínus za nevýraznost, ale velké plus za špionské schopnosti všech žen ve filmu. Hlavního zlosyna SPECTRE konečně poznáme tváří v tvář! Ernsta Stavro Blofelda je opravdový zloduch, jak tváří, tak činy! Samozřejmě se obklopil věrnými, které buď zlikviduje 007 nebo samotný Blofeld za nelojálnost, Jedinná chyba záporáka spočívá v jeho pohybech a celkové pružnosti nejen pohybů, ale i myšlenkových pochodů, působí přestárle! Zmíněny byly akční scény na vysoké úrovni, ale až na jednu, na tu nejdůležitější ze všech, na tu poslední! Závěrečná přestřelka je spíš kovbojka, hrozný zmatek, který nevede k ničemu než k snížení hodnocení o jednu hvězdičku! Celý film bez chyb, až vrchol panu režisérovi Lewisi Gilbertovi ujel a to hodně! I přesto velice dobrý špionážní díl Jamese Bonda z exotického Japonska, které má co nabídnout! Motiv je jednoduchý, ale o to víc zajímavý! Přeměna Studené války v trochu "teplejší", proč ne?! S nadsázkou musí dnešní divák brát krádeže kosmických plavidel, hlavně některé jevy (pára...) ve vakuu stojí za pousmání! Doporučuji!