Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Válečný

Recenze (271)

plakát

Thunderball (1965) 

Čtvrtý díl této velkolepé série mě trochu zklamal! K režii se vrátil T. Young, ale bohužel Thunderball utrpěl na příběhové kráse...Young byl známý z minulých dílů napínavostí a velkým počtem odboček z hlavního děje k akčním meziscénám, které ale bohužel chybí a to ubírá na kvalitě filmu, jak v akčnosti, tak plynulosti děje! Young má odlišný styl než G. Hamilton, ale nechápu proč se ho v tomto díle snaží napodobit v přímosti děje, místo aby byl svůj! Proto hodnocení dolů a ještě jeden důvod, poslední "akční" scéna pod vodní hladinou je plná absurdit a zmatku, na absurdní věci je člověk zvyklý díky nadsázce, ale tohle je technická nedokonalost! Ale stále je to výborný film s kvalitním námětem, výborným 007 v dobré kondici a hračky opět nechybí! Bondgirl je krásná a nakonec se přidá na stranu Bonda, ale v průběhu působí nesměle, řekl bych až nezkušeně v hereckých dovednostech! Záporák, Emilio Largo, je samozřejmě číslo 2 v organizaci SPECTRE, ale chybí mu šmrnc Goldfingera, krvežíznivost Granta či nekompromisnost Rosy Klebbové! Prostě mu nevěřím ani minutu, že by vážně dokázal zničit Miami atomovou bombou! Pro mě slabší Bond v podání Seano Conneryho, ale ne kvůli hereckým nedostatkům, ale převážně přehmaty ve scenáři a v režii potápějí tento film na dno Atlantského oceánu u pobřeží Miami!

plakát

Goldfinger (1964) 

Třetí díl této velkolepé série pokračuje v hlavní roli se Seanem Connerym, který tentokrát střídavě operuje mezi Evropou a USA. Hlavní nepřítel, obchodník se zlatem Auric Goldfinger, má geniální plán, jak znehodnotit veškeré zásoby zlata v USA ve Fort Knoxu, a zbohatnout! Změnou režiséra se změnilo pár věcí, moje oblíbené odbočky od hlavního děje vymizely, ale naopak Guy Hamilton přidal na vtipu, akčnosti a přímosti děje. Akční scény jsou velice kvalitně natočeny a jisté kouzlo tomu dodávají "hračky" z oddělení Q. Bondgirl přichází až ve druhé polovině snímku a ze začátku je na straně Goldfingera, ale poté hlavně díky ní se podaří zachránit zlaté zásoby ve Fort Knox. Veškeré napětí je mírněno nadsázkou a takovým americkým pohledem na svět! Ano, tento film je velice ovlivněn přáteli z USA, kde se film točil, ale není to vždy negativní vliv. Film je natočen v krásném prostředí, obdivuhodně obsazen a děj je výborně poskládán! Ještě jedna postava udivuje, poskok Goldfingera Oddjoba, který vskutku zvláštní způsob likvidování nepřátel! Nelze jinak než doporučit a vychutnat si trochu jinak agenta 007, ale stále s Connerym!

plakát

Srdečné pozdravy z Ruska (1963) 

Druhý díl této velkolepé série je pro mě nejlepším ze všech bondovek! V hlavní roli opět Sean Connery působící jistějším dojmem s plno nadsázky! Tentokrát se celý děj odehrává na Balkáně a v Benátkách. Hlavním záporákem je bezpochyby Grant, zahraný výborně Robertem Shawnem, který se dostane s 007 nejvíce do kontaktu. Grant patří do organizace SPEKTRUM, kde se nám představí hlavní mozek akce a jeho dva agenti, velice nesympatická Rosa Klebbová, bývalá důstojnice KGB, působí dokonale rusky! Tato organizace stojící mezi Západem a Východem ušije past na obě strany, z řad SSSR vyberou krásnou návnadu Taťánu Ramanovovou, která se v průběhu děje stane nejvíce povedená bondgirl v celé sérii! A z řad MI6 nalákají Jamese Bonda, kterému se chtějí pomstít za smrt Dr. NO. Návnada má být sovětský šifrovací stroj Lektor, který má být ukraden právě Západem ze sovětského konzulátu v Instanbulu! Samozřejmě Bond cítí past, a proto je to ještě větší výzvou! S příjezdem 007 se Istanbul probudí z klidného stereotypu a tábory spolupracující s Rusy či s Brity se začnou vyvražďovat navzájem, což hraje do karet SPECTRU! 007 nevěří krásné "zběhlici" Taťáně a ukradne stroj spolu s ní o den dřív a vydají si Orient Expressem do Terstu! Z vlaku se Bond se štěstím dostane živý a trochu akčnějším způsobem se po vodě dostane do Benátek, kde ovšem zastihne poslední nepřítel, samotná Rosa Klebbová, se ho pokusí zabít jedovatou špičkou u boty a s přispěním již opravdové zběhlice Taťány usmrtí důstojnici SSSR a šifrovací stroj zamíří do centrály MI6. Agent 007 působí elegantně a nad věcí, děj plyne dokonale hladce a i tentokrát dokonalé odbočky od hlavního děje zpestří celý film! Památné jsou výlety loďkou v podzemním systému zaplavených chodeb z dob Konstantina k sovětskému konzulátu či návštěva cikánské osady! Dokonalý film, s výborným obsazením, s dobrými záporáky a doopravdovou špionskou zápletkou!

plakát

Dr. No (1962) 

První díl této velkolepé série nastartoval novou éru špionážních filmů! Sean Connery se ujal Jamese Bonda, agenta 007, více než brilantně. Každý další představitel 007 byl srovnáván s Connerym! Spolu s režisérem T. Youngem vytvořili základní vlastnosti a charakter agenta MI6. Jeho mise se celá odehrává v Karibiku na Jamajce, zde se poprvé setká s kolegou ze CIA, Felixem Leiterem, a jeho domorodými přáteli! Děj je velice svižný s několika odbočkami, které dodávají filmu špionážní kouzlo. Na ostrovech se dějí zvláštní věci, umírají britští spolupracovnicí a další návštěvnicí tajemného ostrova Crab Key, který patří Dr. No. S jeho osobou a celým ostrovem se táhnou pověry o drakovi, který hlídá ostrov a o způsobech na zmíněném ostrově! Něco jako koncentrační tábor! Záporák Dr. No, člen SPECTRE, je jedním z povedenějších zlosynů, ale přece jenom působí neobvykle, je kolem něj sice plno tajemna a motiv je dokonalý i věrohodný, ale vzhled a způsoby občas tápou! První Bondgirl, Ursula Andress, je krásná a nepřístupná. Tedy s postupem času podlehne šarmu 007 a plně napomáhá při plnění jeho mise! V tomto díle vznikl fenomén 007, všechny jeho zvyky, všechny jeho stereotypy...velice úspěšný film, který doporučuji. Sean Connery je pravým 007, jeho prohledávání hotelového apartmá, jeho vypořádání se s nepřítelem, jeho finty a ještě v mírné formě nadsázka dělají tento film prvotřídní!

plakát

Zkus mě rozesmát (2011) 

I když je to americká komedie s veškerým klišé tohoto odvětví, tak tento snímek si mě získal pro svou originalitu a tvář! Originální mi přijde smotání několik možných fiktivních příběhů jednoho lháře, Adama Sandlera, do sebe, které pak musí udržovat při životě s, do celého mechanismu namočenou, Jennifer Aniston, která mimochodem exceluje a podává jeden z nejlepších výkonů v romantických komedií! Doporučuji sledovat v původním znění, protože americký přízvuk Adama Sandlera je legendární! Víme, jak celý příběh dopadne, ale to jak se k němu dojde, to Vás překvapí, kolik kombinacích lží lze vymyslet! Doporučuji, zábavné, exotické, dobře zahrané a výborný příběh s excelentním obsazením!

plakát

Tucet špinavců III: Smrtelná mise (1987) (TV film) 

Nejspíš většina pokračování velice úspěšného filmu skončí tragicky. Tucet Špinavců I...dokonalost--> Tucet Špinavců II...hrozně dobře viditelná linie příběhu, který kopíruje první díl a to nejhorší, zkrácení děje (přeskakování a podobně)--> Tucet Špinavců III...Nenávaznost! Telly Savalas ožil?! V prvním díle zemře a hraje násilníka. Ve třetím díle si hraje na mjr. Wrighta, šíleně namačkaný děj, který velice často nenavazuje, pochybné herecké výkony a obsazení, a takhle bych mohl jmenovat jednotlivé detaily pěkně dlouho!--> Tucet Špinavců IV...velice podobné jako ve třetím díle, o to horší, že se přeskakují i ty nejvíce klasické momenty tohoto legendárního filmu (od začátku...přes pořádný výcvik...až po bojové nesnáze). Shrnutí: Jak šel čas, šla kvalita strmě dolů! První díl ve mně nenechal nic dobrého, jen to, jak se dokáže využívat jméno úspěšného filmu pro točení nekvalitních snímků!

plakát

Tucet špinavců IV: Osudná mise (1988) (TV film) 

Nejspíš většina pokračování velice úspěšného filmu skončí tragicky. Tucet Špinavců I...dokonalost--> Tucet Špinavců II...hrozně dobře viditelná linie příběhu, který kopíruje první díl a to nejhorší, zkrácení děje (přeskakování a podobně)--> Tucet Špinavců III...Nenávaznost! Telly Savalas ožil?! V prvním díle zemře a hraje násilníka. Ve třetím díle si hraje na mjr. Wrighta, šíleně namačkaný děj, který velice často nenavazuje, pochybné herecké výkony a obsazení, a takhle bych mohl jmenovat jednotlivé detaily pěkně dlouho!--> Tucet Špinavců IV...velice podobné jako ve třetím díle, o to horší, že se přeskakují i ty nejvíce klasické momenty tohoto legendárního filmu (od začátku...přes pořádný výcvik...až po bojové nesnáze). Shrnutí: Jak šel čas, šla kvalita strmě dolů! První díl ve mně nenechal nic dobrého, jen to, jak se dokáže využívat jméno úspěšného filmu pro točení nekvalitních snímků!

plakát

Invictus: Neporažený (2009) 

Po poznání dalšího snímku Clinta Eastwooda Invictus: Neporažený jsem byl opět nadšen... v hlavních rolích Matt Damon a Morgan Freeman, který vypráví pravdivý příběh Nelsona Mandely, o jeho snaze sjednotit novou Jižní Afriku po pádu apartheidu a nechce to udělat jinak, než vítězstvím na domácím mistrovství světa v rugby za pomoci kapitána týmu. Dokonale vystihuje napjatou atmosféru po převratu, okolo nového vedení státu a mezi jednotlivými komunitami. A k tomu ukáže, jak krásnou sportovní stránku rugby, tak všechny odrůdy vrcholové politiky, do kterých se M. Freeman dokonale vcítil. Další velkofilm a další veliká uznání pro Clinta Eastwooda! Nelze jinak než doporučit, protože oskarová nominace na nejlepší film a obsazení hlavní a vedlejší role nebylo náhodné!

plakát

1942 (2005) odpad!

Odpad...něco, co se nepovedlo a co hlavně neměli prezentovat.

plakát

Adolf Eichmann (2007) 

Robert Young natočil dobrý film o Adolfu Eichmannovi na základě skutečných událostí bez faktických chyb, fakta zpracoval doopravdy na vysoké úrovni a až geniálně popsal situaci v Izraeli při příjezdu a procesu s odsouzeným. Kdy lid stál proti justici, hlavně proti jeho obhájci, otázka je a tenkrát byla jasná: "Proč ho soudíme? Proč ho rovnou nepopravíme?" A jsem rád, že to tenkrát neudělali, nejen že by to bylo proti právům každého člověka na náší planetě, ať je to sebevětší vrah, ale náš film by neměl možnost ukázat zajímavou studii A.E. a jeho chování před rozsudkem smrti. A i zde se režisér vyznamenal! Toto dílo je velice dobře zkomponováno, jediné nedostatky vidím v hereckém obsazení vedlejších rolí, kteří nemají ten správný potenciál. Ale hlavní postava Thomas Kretschmann září, jeho vžití do A. Eichmanna nám otevřelo jeho obraz, právě s tím to hercem se dostal film na vyšší úroveň! Já nemůžu jinak než doporučit, bez faktických chyb, výborný režisér, excelentní hlavní postava...toto jsou klady našeho snímku, které stojí za shlédnutí! A hlavně ten únos MOSSADU z Argentiny a Eichmannovo rozplývání se nad "Řešením konečné otázky..." je fascinující!