Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Krimi

Recenze (1 166)

plakát

Něžné kuře (1978) 

Poctivá krimi-komedie ze staré dobré francouzské školy, ve které září Annie Girardot a můj oblíbenec Philippe Noiret (mj. Prohnilí). Nenáročná, ovšem kultivovaná zábava.

plakát

Král Šumavy (1959) 

Z každého filmového políčka zde na diváka doslova dýchá syrová atmosféra sychravé Šumavy, zahalená hustou mlhou, dešti a blátem. Černobílá kamera přidává na působivosti a herectví všech hlavních představitelů dokresluje tento mimořádný zážitek, který neztrácí lesk ani po několika zhlédnutích. Kachyňa prostě uměl.

plakát

Philadelphia (1993) 

Naléhavé téma a dnes již klasický snímek v režii Jonathana Demma. Tom Hanks podal skutečně působivý výkon, za který byl poprávu oceněn Oscarem a škoda jen několika hlušších pasáží, které mi brání dát Philadelphii maximální hodnocení. P.S. Ještě víc, než film, mám radši nádhernou skladbu (též oscarovou) Streets of Philadelphia od Bruce Springsteena.

plakát

Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992) 

Děj se přesunul do vánočního New Yorku a pana Marleye nahradila dobrosrdečná paní holubářka, ale Kevin a dvojice lupičů v podání Harryho a Marva zůstávají (tentokrát dostanou snad ještě větší kouř, než minule). Opět skvělá porce srandy a vánoční atmosféry pod taktovkou Chrise Columbuse. Klasika, jako první díl.

plakát

Utržený ze řetězu (2005) 

Nabušená akční jízda s Jetem Li a výborným záporákem Bobem Hoskinsem, prokládaná dramatem, ve kterém zaujme tradičně kvalitní herecký výkon Morgana Freemana. Takové klasické béčko, které má ovšem i celkem zajímavý příběh a jistý přesah.

plakát

Svatba jako řemen (1967) 

Já to poženu na nejvyšší místa! A ještě vejš! Výborná komedie legendárního režiséra Jiřího Krejčíka s vynikajícím hereckým obsazením (Vladimír Pucholt, Jan Vostrčil, Iva Janžurová, Pavel Landovský, Jiří Hrzán, Jiří Hálek aj.). Škoda toho pomalejšího rozjezdu, ale druhá polovina filmu je opravdu mimořádně zábavná a vtipná. Tolik skvělých a dvojsmyslných replik pohromadě se jen tak nevidí. Ale tady to vyšlo a snímek si minimálně čtyři hvězdičky rozhodně zaslouží.

plakát

Tora! Tora! Tora! (1970) 

Richard Fleischer, Jerry Goldsmith a výborné herecké obsazení hlavních i vedlejších rolí. Mám psát víc? Vynikající (a historicky přesný) válečný film ze staré dobré školy, kterému Bayův uslzený PEARL HARBOR nesahá po kotníky. Klasika.

plakát

Pearl Harbor (2001) 

Naprosto zbytečný patos, tradičně nesympatický Affleck a Bay opět totálně utržený ze řetězu jakékoliv soudnosti (a ne, akční scény točit prostě neumí, to uměli mistři, jako Cameron či McTiernan). Adoraci tohoto tvůrce opírajícího se pouze o digitální triky, absolutně nerozumím (povedená Skála budiž výjimkou). Film, který se mi vybaví jako první, když se řekne - kýč.

plakát

48 hodin (1982) 

Významný hollywoodský producent, scénárista a též režisér Walter Hill (např. Rudé horko, Poslední zůstává, Jedna mezi oči) v roce 1982 natočil velice zábavný, avšak zároveň drsný a syrový krimi snímek, v němž dostal možnost herecky vyniknout jistý Eddie Murphy, který tak parádně nastartoval svou hvězdnou kariéru. Jeho slovní přestřelky s tvrďákem Nickem Noltem jsou vtipné a odlehčující. Kvalitní žánrová podívaná, která má i podařené pokračování s názvem DALŠÍCH 48 HODIN (1990).

plakát

Wall Street (1987) 

Dva slavní synové slavných otců v hlavních rolích dramatu Olivera Stonea, odehrávajícím se na světově známé newyorské burze. Film, který je důkazem, že v tomto prostředí jsou potřeba extrémně ostré lokty a přežijí zde jen ti nejsilnější jedinci. Třešinkou na dortu je nádherná a v 80. letech hodně obsazovaná Daryl Hannah.