Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Recenze (645)

plakát

Barbie (2023) 

Jako příjemná letní oddychovka poslouží velmi dobře. Dost jsem se nasmál, nadvláda mužů a jejich eg nad celým světem je pěkně vystižena, líbilo se mi, že ani Mattel se nebere tak vážně a vystavil se mnoha šťouchancům. Některé pasáže bych ale trochu zkrátil, ubral na mnohomluvnosti, kterou je leckdy náročné vstřebat bez zastavování filmu, a odpustil si přílišné filozofování, aby se nezdálo, že si film dal za cíl vyřešit všechny problémy světa. 3,5*.

plakát

Co je ti? Nic. (2023) (TV film) 

Je záslužné se věnovat tomuhle tématu, podívat se na aktuální stav a možnosti dětské psychiatrie, ale trochu mi chybělo zasazení do širšího rámce (co se v této oblasti v posledních letech (ne)mění, co s tím naše vlády (ne)dělaly...) a stejně tak možnosti řešení (je tu jen popsaný neutěšený stav a chybějící kapacity, ať už prostorové, nebo lidské). Nejvíc mě zaujalo nahlédnutí do jednotlivých center dětské psychiatrie, včetně ostravského prvního dětského stacionáře u nás, a konstatování, že dětská psychiatrie je mnohem efektivnější než dospělá. Škoda, že v dokumentu chybějí ti, kterých se to všechno týká (tedy děti), ale chápu to.

plakát

Plné hnízdo - Plné hnízdo v Olomouckém kraji (2023) (epizoda) 

Nezvyklý díl, jako by štáb přijel post festum... děti odrostlé, dům opuštěný, zahrádka zarostlá... Je to trochu na škodu, protože o výchově se tu jenom mluví, není vidět žádná interakce s dětmi. Mimochodem, překvapuje mě, že tři z prvních pěti dílů popisují ženy, které vychovávají děti coby pěstounky samy. Nevěděl jsem, že se to děje tak často.

plakát

Plné hnízdo - Plné hnízdo v Plzeňském kraji (2023) (epizoda) 

"Platí, že tam, kde nejsou pravidla, je zvýšené riziko konfliktů, nedorozumění, hádek a prostě nepohody, kdežto když se dají pravidla, tak i v relativně malém bytě se můžeme mít dobře." (Radek Ptáček)

plakát

Ostrov svobody (2022) (studentský film) 

Škoda, že Mádlovi v několika momentech není moc rozumět... Btw, zmíněnou verzi "Moon River" v češtině nazpívala už v roce 1963 jiná Judita – Čeřovská.

plakát

Tři Tygři ve filmu: JACKPOT (2022) 

Ačkoliv mám Tři tygry rád, film mě zklamal. Především by potřeboval prostříhat a třeba o půl hodiny zkrátit (třeba scéna na horách je neúměrně dlouhá). A potom přidat na humoru – střílení si z církve nebo z Poláků působilo spíš násilně a dětinsky. Mrzelo mě taky, že Robin Ferro prakticky nedostal prostor prodat svůj velký komediální talent. Shrnuto: jedna hvězda za povedené akční scény, druhá za to, že jde o Tři tygry. Byť improvizace jim jde o dost líp.

plakát

Přání Ježíškovi (2021) 

Příjemná vánoční zábava. Oceňuju, že se natáčelo v Brně. Neodolal jsem a podíval se i na polskou předlohu – a dost mě zarazilo, že "Přání Ježíškovi" je, zejména v první polovině, přesná kopie, vteřina po vteřině, včetně dialogů. Některé role se nám povedlo obsadit líp, jiné působily přirozeněji v originále. A dějová linka kolem Langmajera i kolem utekší holčičky (hlavně ztvárnění jejího příchodu do té domácnosti) mi připadala srozumitelnější v této české verzi. Velkou roli mají ve filmu děti, což je divácky vděčné - i když jsou přemoudřelé a přehnaně suverénní. P. S. Překvapilo mě, že mezi Krajčem a Maximovou zeje 15letá propast - jejich polské protějšky si byly o dost blíž.

plakát

Pastýřka a kominíček (2020) (TV film) 

Jako fanoušek střech, kominíků, akrobatů, oblohy i výhledů jsem si přišel na své. Ale souhlasím s ostatními, že soustředit se na vše zároveň není v diváckých silách. Možná by to lépe vyznělo bez vyprávění, jen jako usebírající videoklip.

plakát

Stockholmský syndrom (2020) (TV film) 

Nechápu, jak je možné, aby se pachatelé stali hlavními průvodci dokumentem o jejich činu. Tím, že kromě nich ve filmu vystupuje prakticky jen rukojmí, která stála při nich, z nich film dělá místo zločinců hvězdy. Ještě jak se samolibě vyjadřují, žádná lítost, žádná pokora... děs. Takhle se tedy dokument dělat nemá!