Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené seriály (7)

The Century of the Self

The Century of the Self (2002)

Dokumentární miniseriál, který vede diskusi o principech lidské psychiky a tom, jak tyto principy mohou být snadno zneužity korporátní a vládní propagandou, udělat z neznalého člověka nemyslícího a svolného konzumenta. Tvůrci tímto odhalením dávají modernímu člověku šanci se tomu bránit a možná i odvahu vystoupit z tupého davu. Je snad něco cennějšího? Je to výborný redpill, podobně jako Free To Choose Miltona Friedmana. Oba totiž jdou přímo ke kořenům selhání dnešní nemocné společnosti - rozpoutávají diskusi a poukazují na možná mylné názory starých "odborníků", na kterých byla ta společnost stavěna, a na to jakým směrem ji lze zlepšovat, vyvíjet, jen když změníme vlastní myšlení.  Obojí by se mělo pouštět v televizi v hlavních vysílacích časech, v autobusech student agency, v kinech a místo reklam před videi na youtube. A obojí je zdarma na youtube - The Century of the Self. Obojí taky možná zklame toho, kdo hledá jasné odpovědi, protože místo toho dostane spíš historická fakta, souvislosti a spoustu nezodpovězených otázek. Možná je odpovědí víra každého z nás - v dobrého a rozumného svobodného člověka a v sílu volného trhu nebo v hloupou masu, kterou si je potřeba podrobit, a centrálně řízený trh, a cokoli mezi tím.

Free to Choose

Free to Choose (1980)

Existuje mnoho ekonomických myšlenkových směrů. Milton Friedman byl zastánce volného trhu, svobodného podnikání a osobní svobody obecně. Vláda by podle tohoto myšlenkového směru (libertarianismu) měla plnit pouze 2 funkce: obrana proti vnějším útokům (armáda) a vnitřní pořádek (policie). O vše ostatní by se postarala neviditelná ruka trhu, což v dnešním paternalistickém a přeregulovaném světě mnoha lidem nahání hrůzu. Milton nicméně v 70. letech dostal Nobelovu cenu a postupně se stal celebritou - vystupoval v televizi, psal do novin a dokonce i napsal článek do Playboye. V roce 1980 se vysílal jeho vlastní televizní pořad, kde tyto myšlenky v první polovině dílu jednoduše vysvětluje a ukazuje v praxi a v druhé polovině podrobuje ostré diskusi s lidmi různých i opačných názoru, což vyžaduje obrovské koule a dnes už se nevidí. Je to stále aktuální, upřímné, svobodomyslné a inspirativní a může to vidět každý, i když o ekonomice nic neví, přinejmenším si připomene, jak lze komunikovat své (i protichůdné) názory s úctou. O deset let později vznikl "refresh", ve kterém je proslov Arnolda Schwarzeneggera a scény z čerstvě porevolučního československa, ale Milton už je starý a unavený.

The Secret Life of Machines

The Secret Life of Machines (1988)

Jedna z fundamentálních životních pravd je, že změna je jediná konstanta. Asi je těžké pochopit / slovy vyjádřit / shrnout jakou změnu si lidstvo prošlo a stále ještě prochází díky technologii. Zatímco podle Teda "Unabombera" Kaczynskiho byl technologický vývoj pro lidstvo pohroma, a v jeho manifestu lze najít mnoho pravdy, tak v podání Tima Hunkina je technologický vývoj dán do úplně jiného kontextu. Tento pán s láskou, pokorou a nakažlivým nadšením vysvětluje proč, kdy a za jakých okolností přišel jaký vynález. Mnohé vynálezy jsou totiž tak staré, že jsou už brány jako samozřejmost a na příčiny jejich vynalezení člověk třeba úplně zapomněl. Některé jsou dost složité, ale zde jsou kreativně a hravě rozebrány na prvočinitele = základní principy - a co nejjednodušeji popsány, často názorně pomocí bláznivých pokusů. To je doprovázeno kreslenými skity o životě před oním vynálezem nebo ze života vynálezců. Prostě perfektní škola. Je to obzvlášť cenné v dnešní době rozbitého systému duchovního vlastnictví, armády krvelačných patentových právníků a korporátů, které neumí inovovat, pouze mlžit a znemožňovat svým zákazníkům opravovat své produkty. Navíc je k dispozici v restaurované kvalitě a s komentářem pana Hunkina na youtube

Rozvedený se závazky

Rozvedený se závazky (2010)

Tenhle seriál je dar od vesmíru. Louis C.K. měl téměř absolutní tvůrčí svobodu a tak si dělá co chce, vypráví svoje příběhy svým vlastním způsobem, a nedůležité věci neřeší. Např. si vůbec nedělá hlavu s kontinuitou - stejní herci někdy hrají různé postavy a stejné postavy někdy hrají různí herci. Seriál přesto působí autenticky, protože zmiňuje pozitivní i negativní stránky života. Tvůrce je stejně jako ve svých stand-upech k divákovi brutálně upřímný, říká na sebe vše a také se spolu s divákem směje sám sobě. Seriál doprovází zvláštní a skvělá jazzová hudba. Groteskní scény se střídají s těmi temnějšími. Možná to není pro každého, některé díly nejsou vůbec žádný relax / únik. Ale nejsou typické americké sitcomy, které ukazují jen pozitivitu a nic jiného, trochu prolhané?

Zpátky do školy

Zpátky do školy (2009)

Pomalý začátek, raketový rozlet. Některé epizody jsou geniální, jsou velmi rozmanité a některé hlášky se dnes už tesají do kamene. Čerstvý nadčasový humor bez nahraného smíchu. Skutečná chemie mezi postavami. Nejlepší je vidět jen první 3 série, protože potom odešel tvůrce, Dan Harmon (Rick & Morty), a bez něho to nemá šťávu. V 5. a 6. sérii se sice vrací, ale mění se původní sestava protagonistů - především odchází Donald Glover (derrickcomedy, Childish Gambino, Atlanta) a také Chevy Chase.