Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Horor

Biografie (42)

Barbora Kosiecová (herečka)

01.12.2013

Barbora Kosiecová se narodila v Havířově, ale celý dosavadní život žije v Karviné. Vyučená kuchařka-číšnice maturovala v podnikatelském oboru. Jistou dobu pracovala jako servírka, v současné době se na plný úvazek stará o syna Ondřeje a psa. Od sedmi let jezdí na koni, miluje motorky, zajímá ji příroda a historie a je… (více)

Honza Vojtíšek (herec / scenárista)

15.09.2013

Narodil se v roce 1978 na severní Moravě, roce 1997 se přestěhoval do jižních Čech, kde žije dosud. Po několika dělnických profesích zakotvil u železnice. Řadu let zpíval, hrál na basovou kytaru a bicí v několika undergroundových hard core punkových kapelách (např. Hibakusha, Poslední přání mrtvého humanisty, Grex, Fire Walk… (více)

Ross Lynch (herec)

21.08.2013

Ross Lynch je americký zpěvák, tanečník a herec. Narodil se a vyrůstal v Littletonu v Coloradu. Je z velmi početné rodiny. Mimo něj má v rodině další čtyři sourozence. Když mu bylo dvanáct, jeho rodina se rozhodla, že se přestěhují do Los Angeles, aby podporovali jeho nejstaršího bratra, který toužil po tom, aby se prosadil v… (více)

Klaus Barbie (herec)

02.12.2012

Klaus Barbie se narodil v Bad Godesbergu, který je poblíž Bonnu. Narodil se do přísně katolické rodiny a oba jeho rodiče byli učitelé. Do roku 1923 navštěvoval školu na které učil jeho otec, ale v roce 1925 se celá rodina odstěhovala do Trevíru. Otec po něm chtěl aby začal studovat teologickou školu ale místo toho byl jako… (více)

George R.R. Martin (spisovatel / scenárista / tvůrce)

03.06.2012

George R. R. Martin se narodil 20. září 1948 v Bayonne, New Jersey. Vystudoval žurnalistiku na Northwestern University, Illinois. Vyzkoušel mimo novinařiny několik dalších prací jako učitel, scenárista nebo producent. Psaní se věnoval už do mládí - za pár drobných prodával dětem v sousedství příběhy o příšerách. První knihu… (více)

Irén Ágay (herečka)

03.06.2012

Irene Agay se narodila 23. února 1913 v Budapešti. Po ukončení studia herectví účinkovala jako divadelní herečka a to hlavně v divadle Vígszínház, kde působila v letech 1931 až 1935.V 30. letech hrála v několika komediích po boku takových herců, jako byli Jávor Pál nebo Kabos Gyula. V roce 1937 se vdala za režíséra Istvána… (více)

Alfonzó (herec)

03.06.2012

József Markos vystupoval pod uměleckým jménem Alfonzó. Byl to maďarský komik, humorista, artista a herec, který se zaměřoval na parodie ve které hojně využíval pantomimu.Už jako dítě oplýval fyzickou sílou a nadáním pro sport. Jeho otec byl obchodník s drůbeží kde často vypomáhal. Později navštěvoval obchodní školu, ale nebylo… (více)

Arthur Seyss-Inquart (herec)

03.06.2012

Arthur Seyß-Inquart byl nacistický politik, právník, rakouský spolkový kancléř a později také místodržitel obsazeného Rakouska a komisař Holandska. Narodil se ve Stonařově u Jihlavy v roce 1892. Jeho rodiče byli rakouští přistěhovalci Emil Seyss a Augustina Hyrenbach, kteří se na Moravu přistěhovali za prací.V roce 1907 se… (více)

Władysław Szpilman (spisovatel / skladatel)

12.02.2012

Wladyslaw Szpilman byl polský klavírista a skladatel židovského původu, který hudbě zasvětil téměř celý svůj život. Mimo jeho hudební díla, je jeho znám především jako autor autobiografické knihy PIANISTA, která byla vydána v roce v roce 1946 pod původním názvem (Smrt města), kde líčí své hrůzné osobní zážitky z holocaustu ve… (více)

Ronald Harwood (scenárista / herec)

12.02.2012

Ronald Harwood (vlastním jménem Ronald Horowitz) se narodil v Kapském městě (v dnešní Jihoafrické republice, která byla tehdy britským dominiem). V sedmnácti letech se rozhodl pro divadelní studium a odjel do Londýna kde nastoupil Royal Academy of Dramatic Art. Už v devatenácti letech letech, ještě během studia nastoupil jako… (více)

Mario Puzo (scenárista / spisovatel / herec)

23.01.2012

Mario Puzo se narodil v Hell‘s Kitchen v západní části New Yorku. Jeho rodiče se sem přestěhovali z italské Neapole. Po tom, co USA vstoupily do druhé světové války rozhodl se narukovat k letectvu, sloužil v jižní Asii a Německu, kde se rozhodl po skončení války zůstat. Po návratu do států začal studovat sociologii na… (více)

Armitage Trail (spisovatel)

23.01.2012

Armitage Trail (rodným jménem Maurice Coons) byl americký spisovatel krimi románů. Jeho neznámějším románem je kniha SCARFACE (1929), která mapuje vzestup a pád slavného gangstera Al Caponeho. V roce 1932 se kniha dočkala prvního zfilmování pod režií Howarda Hawkse. Za filmová práva tehdy obdržel 25000 dolarů. Armitage začal… (více)

Stephenie Meyer (spisovatelka / herečka / producentka)

08.01.2012

Stephenie Meyer je americká spisovatelka, která se narodila v roce 1973 v Connecticutu. Když jí byly čtyři roky, tak se její rodina odstěhovala do Phoenixu v Arizoně. Vyrůstala ve velké rodině, má ještě dalších pět sourozenců. Studovala Chaparral School ve Scottsdale v Arizoně a v roce 1995 promovala na Brigham Young University… (více)

Ladislav Fuks (spisovatel / scenárista / herec)

08.01.2012

Ladislav Fuks se narodil v roce 1924 v rodině policejního důstojníka. V roce 1942 maturoval na gymnáziu v Truhlářské ulici v Praze. Intenzivně jím otřásla německá okupace a perzekuce židovských spolužáků. S válečnými zážitky se vyrovnává ve svých prvních knihách, ale i později. V roce 1943 by zaměstnán ve správě statků v… (více)

Jane Austen (spisovatelka)

04.01.2012

Jane Austenová byla anglická spisovatelka a zakladatelka moderního rodinného anglického románu. Narodila se v rodině duchovního, krátce studovala na různých soukromých středních školách v Oxfordu a Readingu. Poté se vzdělávala spíše doma, další vzdělání a kladný vztah k literatuře získala především čtením anglických a… (více)

J.R.R. Tolkien (spisovatel / herec)

04.01.2012

John Ronald Reuel Tolkien byl anglický spisovatel, filolog a univerzitní profesor, kterého nejvíce proslavila trilogie PÁN PRSTENŮ a HOBIT.Na Univerzitě v Oxfordu působil v letech 1925–1945 jako profesor staré angličtiny, v letech 1945–1959 pak jako profesor anglického jazyka a literatury. Byl význačným jazykovědcem a znalcem… (více)

Jon Krakauer (spisovatel / herec)

30.12.2011

Jon Krakauer je americký spisovatel a horolezec, známý především psaním o horolezectví a outdoorových aktivitách. Jeho nejznámější bestseller je román INTO THE WILD (Útěk do divočiny), kterou v roce 2007 zfilmoval Sean Penn. Mezi jeho další knihy patří: Into Thin Air, Under the Banner of Heaven a Where Men Win Glory: The… (více)

Christopher Priest (spisovatel / herec)

30.12.2011

Christopher Priest se narodil 17.7.1943 v Cheadlu v anglickém hrabství Cheshire. Vysokou školu nikdy nestudoval, protože do prvního zaměstnání nastoupil už v 16 letech. Byl dvakrát ženatý, obě jeho ženy jsou spisovatelky, první manželství s Lisy Tuttleovou vydrželo jenom osm let, v roce 1988 se oženil s Leight Kennedyovou, s… (více)

Dennis Lehane (spisovatel / scenárista / tvůrce)

29.12.2011

Dennis Lehane je jeden z nejoblíbenějších amerických autorů, kteří píšou skutečné kriminální romány. Odjakživa věděl, že se chce stát spisovatelem, svůj první rukopis napsal ve 25 letech, ten ale skončil schovaný v šuplíku, než mohla začít jeho kariéra pravého spisovatele musel projít ještě několika zaměstnání jako byla… (více)

Ted Elliott (scenárista / herec)

29.12.2011

Ted Elliott je známý americký scenárista, který se svým kolegou a také scenáristou Terrym Rossio napsali scénáře k jedněm z nejúspěšnějším americkým filmům za posledních 15 let. Patří mezi ně například PIRÁTI Z KARIBIKU, SHREK nebo ALLADIN. Ted patří mezi neuznávanější scenárista v USA, v roce 2004 byl do představenstva… (více)

Reklama