Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krátkometrážní
  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Dokumentární

Recenze (2 072)

plakát

Man Down (2015) 

Shia mě dostal. Again. A já jsem si hned říkala, že ten post-apo svět vypadá jako hodně laciné CGI:) Příběh se odehrává v několika časových rovinách. Člověk přemítá, co se vlastně stalo, což není nic proti tomu, jaké následky to zanechalo na Gabrielu Drummerovi. Pointa, která je odhalena zhruba někdy 20 minut ke konci filmu mě docela šokovala a rozhodila. Až do onoho momentu bylo pár scén, kde jsem díky Shiovi měla slzy v očích a po onom WTF, které mě tak trochu semlelo, až do závěrečného showdownu se mi chtělo brečet. Sezení s Gary Oldmanem patří ke stěžejním pasážím snímku. Nejlepším hereckým Shiovým spoluhráčem se pro mě ukázal být malý Charlie Shotwell. Ten kluk byl zatraceně dobrý. Hudba Clinta Mansella decentně, avšak výrazně, dodává filmu lehce depresivní atmosféru. Man Down možná nepatří k nejlepším válečným snímkům, jenže k vytvoření potřebného dojmu a výpovědní hodnoty není vždy třeba, aby byl film "nej." Nemusí být velkolepý a s obrovským rozpočtem. Stačí výborní herci a dobře vystavěný příběh. Takové "malé velké" filmy dokáží zasáhnout stejně jako Hollywoodské bijáky. Man Down ukazuje, že válka nepřináší vítěze. Zanechává jen mrtvé a oběti. Jaký je mezi tím rozdíl...?

plakát

The First Time (2012) 

Love this:) Dokonale sehraná herecká dvojka v podání Dylana O'Briena a Britt Robertson ve výborném snímku, který jednoduše, bez příkras a s jemným, nevtíravým humorem mapuje vznik jednoho vztahu. Skvělý scénář a dialogy, a herecké výkony, zejména Britt je úžasná. Dylan a Britt mají perfektně fungující chemii, která graduje až do prvního společného milostného momentu. Páni, že mi ale při té scéně bylo horko:) Jedna z těch "malých velkých" "good feeling" romantických komedií, které se obejdou bez hvězdných jmen a dokáží navodit příjemné pocity a úsměv na tváři. "Chceš vědět, kdy jsem opravdu šťastná? Ve čtyři. Když přijdu ze školy domů a slunce sem prosvítá támhletím oknem. A ohřívá koberec. A já sedím tady a stříhám fotky.", "Loni v létě jsem byla navštívit strýce a jeho přítele v Madridu. Jednoho dne jsem se jenom tak procházela a ztratila jsem se. A měla jsem vybitej telefon, a neměla jsem ani ponětí, kde mají byt. Pak jsem se začala bát, že se budu muset přizpůsobit pouličnímu životu v Madridu. Nakonec jsem došla na takový náměstí, a sedla jsem si k fontáně a prostě jsem dýchala. A uvědomila jsem si, že jsem se tolik soustředila na to, kam jsem šla a abych se dostala zpátky, že jsem si ani nevšímala, kde jsem."

plakát

Gangster Ka: Afričan (2015) 

Hynek Čermák je coby Káčko výborný, role mu pasuje na míru. Jakoby jednoho z nejznámějších českých bossů podsvětí a gangsterů ani nehrál, on prostě JE Radim Kraviec:) Zároveň však po herecké stránce již nemá čím překvapit. Herecky mě zde nejvíce zaujal Filip Čapka, jehož jsem dosud znala coby dabingový hlas. Ztvárnil přesně takový ten typ policisty, který je pro spravedlnost ochoten obětovat vše, na čem mu záleží. Pak však jeho volby přinesou kruté následky. Všichni ostatní herci jsou také skvělí. Vlastina Svátková mě překvapila, že kromě toho, že je to žena krásné tváře, dokáže i hrát. Obsahově však snímek trochu strádá. Zhruba od poloviny se příběh jakoby zastaví na místě a nemá se už kam vyvíjet. Spousta scén se pořád opakuje dokola, jako rutina. Vážně Krejčíř obchodoval s toaleťákem?:) "Když dítě ukradne v obchodě žvýkačku, kdo za to může? Káčko. Když feťák ukradne autorádio, zase ho poslal Káčko. Kdyby to tady teď celý třeba vyletělo do vzduchu, tak kdo za to může? Zase já." :)

plakát

Doktor Strange (2016) 

Scott Derrickson, tvůrce pro mě jedněch z nejlepších hororů posledních let, přináší na plátna adaptaci Marvelovského komiksu. It works, obviously:) Ben Cumberbatch coby Stephen Strange má ego a slabost pro rychlá auta jako Tony Stark, lékařské schopnosti Dr. House a břitký jazyk, dedukce a styl humoru a mluvy jako jeho nejslavnější postava, Sherlock. Obsazení špička. V jednom filmu tak máte možnost vidět Sherlocka Holmese, Hannibala Lectera a Irene Adler:) Stan Lee si opět střihne své povinné cameo, coby muž v autobuse a nakonec se objeví i Thor. Scénář zcela jiný, než jsem zvyklá třeba z Avengers, či Kapitána Ameriky. Tam, kde tyto filmy vynikají scénářem, který nezná výrazy jako "šustit papírem či "hrdinský patos" a dialogy superhrdinských postav jsou zasazeny do reálné mluvy, tam má Doktor Strange docela opačný postup. Spousta filozofických a moudrých promluv o životě, smrti, pomíjivosti času a jiných světech je jako vystřižená z učebnice žánrových hrdinských mouder:) Vlastně tak odpovídá zpracování příběhu. Doctor Strange přináší vizuálně zcela úchvatnou a odzbrojující podívanou, v níž tu nejúžasnější část tvoří ohýbaná a převrácená realita měst ála Inception.

plakát

V písku - Příslib svobody (2015) 

Pořád přemýšlím nad tím, kde berou Němci tolik talentovaných, mladých herců, kteří dokážou tak dokonale ztvárnit náročné role. Louis Hofmann to dokázal již v silném Freistatt a zde září opět. Under Sandet přináší hodně drsný, autentický a silně zpracovaný příběh, se dvěma scénami, které mě zasáhly přímo do srdce. V ten okamžik jsem cítila, jak se mi úplně sevřelo. Alespoň, že závěr nechává nějakou naději pro část hlavních hrdinů. Kudos to the Boys.

plakát

Deadpool (2016) 

Totálně Marvelovský úlet. Tam, kde mají některé filmy z MCU utažené opasky, líbivou uhlazenost, eleganci, ukázněnost a příjemný humor, tam Deadpoolovi padají gatě až dolů a ukazuje nevybíravě a velmi drze koule celému světu:) Ryana Reynoldse jsem nikdy moc nemusela, přišel mi tuctový, nebyl mi ani sympatický, ale role Wadea Wilsona mu sedí jako ušitá na míru. Deadpool si bere na paškál celé Marvelovské univerzum, které spadá pod 20th Century Fox a diváka tak potěší množství narážek a odkazů na X-Meny či Wolverina. Celý snímek je prošpikován drsným humorem hlavního hrdiny a jeho hláškami a popkulturními odkazy. Ed Skrein září jako dokonalý (britský:) záporák, "Big Boss" projektu Weapon X a Morena Baccarin zase jako krásná a tak trochu střelená Wadeova milá.

plakát

V zajetí démonů 2 (2016) 

James Wan pokračováním "Based on real cases of Ed & Lorraine Warren" dokazuje, že si stále drží svou pozici hororového mastera současnosti. Conjuring 2 přináší osvědčenou hereckou dvojici z prvního dílu. Vera Farmiga a Patrick Wilson do postav Eda a Lorraine Warrenových sedí skvěle. Precizně budovaná atmosféra začíná s přibývajícími paranormálními jevy houstnout a děsivé události postupně gradují na síle. Úvodní díl měl Bathshebu. Tady je totálně "creepy" The Nun. A příběh "Old Ghost Billa" není tak jednoznačný, jak by se mohlo zdát. Následuje nečekaná pointa, která má jistou podobnost s Nezvratným osudem, stejně jako luxusní a děsivá scéna souboje Lorraine s (ti, co viděli, Vy-víte-s-kým:) v závěru filmu. Hudební stránku má na svědomí dvorní Wanův skladatel Joseph Bishara a opět prokazuje svůj talent. Hudba zde možná není tak výrazná a originální jako v Insidious, spíše zaujme nenápadnými, jakoby minimalistickými tóny. "The Nun Theme" scary as f*ck:) A taky jste někdo měli dojem, když jste uviděli Sterling Jerins coby dcerku Warrenových, Judy, že je neskutečně podobná mladinké Jennifer Connelly?:)

plakát

Já chci taky (2012) 

Zvláštní ruská road movie s netradičním námětem, v závěru šmrncnutá lehkým nádechem fantasy. Lázně, chlastání "po rusku" a osobitá atmosféra. Docela by mě zajímalo, jestli ta dívka opravdu pobíhala po mrazivé krajině nahá a jestli to byl opravdu sníh:) Existuje tedy Zvonice štěstí? Závěr snímku ukáže, že i kdyby ano, nic není zadarmo a hledání štěstí si může vybrat svou daň.

plakát

Iron Man 2 (2010) 

Sexy Robert Downey si podruhé oblékl kovové brnění coby Iron Man, pustil AC/DC a k tomu si přizval bouchače Mickeyho Rourka, který tu ještě vypadá zatraceně dobře, než se mu ještě víc povedlo z*urvit se plastikama. Whiplash mohla být perfektní postava, stejně jako Justin Hammer (sakra, měli jste Sama Rockwella!!:), jenže Iron Man 2 se nese více v duchu komedie. A to je také možná hlavní důvod, proč oba dva nejvýraznější charaktery budí spíše rozpaky a úsměv na rtech, než aby si člověk pomyslel, jak jsou drsní. Dramatických scén je zde sice také mnoho a fungují výborně, ale celkově je příběh namočen do humorné limonády:) Then again... už se tady začíná rozjíždět to monumentální MCU, máme tu Nicka Furyho, poznali jsme Natashu Romanoff a jsme opět rádi, že vidíme i agenta Coulsona:)

plakát

Golfový sen (2005) 

Sakra, Shio, dej se dohromady, chlape!:) Ať se Shia chová jakkoliv výstředně a mnozí ho považují za sebestředného "douchebaga", jeho herecký talent, temperament a charisma jsou nesporné. Než se z něj stala hvězda díky Transformers a Hollywoodský tlak ze všech stran z něj skoro vymáčkl duši a vzal mu pevnou půdu pod nohama, fenomenálně ztvárnil skutečnou postavu Francise Quimeta. Amatérský golfista, který to všem pořádně natřel a dokázal zvítězit na US Open. Snímek má výborně vystavěný příběh a krásnou hudbu. Perfektní obsazení všech rolí, vévodí zejména malý nosič, rozumbrada Eddie a Harry Vardon, ten chlap je fakt charakter:) Snímek pod taktovkou Disneyho a v režii Billa Paxtona dokázal přinést příběh plný emocí a úžasných scén. And... Oh my God! Shiovy oči, to je neskutečný, co s nimi dokáže... Golf pro mě vždycky byl jen nudná, snobská hra, ale můžu říct, že žádný golf mě nebavil tolik jako tato The Greatest Game Ever Played. "Ještě jsem tě při golfu neviděl kouřit." - "Měl jsem začít o čtyři jamky dřív." :)