Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (2 509)

plakát

Rodina na baterky (2021) 

Velmi zdařilý animovaný film, který udivuje hlavně svojí animací, která je lehce odlišná než, co je standardem, ale rozhodně to není na škodu. Téma je aktuální, bohužel dějová premisa je velmi ohraná. Místy je to také hodně přepálené a děje se strašně moc věcí v hodně rychlém sledu, takže na usledování je to místy poměrně náročné. Bonusem pro odrostlejší diváky jsou velmi časté odkazy na popkulturní milníky. Takže si tam každý může najít to svoje a rozhodně se Rodina na Baterky zařadí mezi nejlepší animované filmy tohoto roku.

plakát

Nikdo (2021) 

Upřímně jsem nevěřil, že to Bob ''Saul Goodman'' Odenkirk dokáže utáhnout, ale těžký konkurent Johna Wicka je na světě. Ilja Najšuller dokázal testosteronem nasáklou podívanou přenést z extatické magořiny Hardcore Henry i sem. Sice v  poněkud dospělejší podobě, ale opět s grácií, jednou ikonickou akční scénou a skvělým Odenkirkem v hlavní roli, kterému sekunduje Alexej Serebrjakov. Konečně něco trošku jiného než generický ruský záporák.

plakát

Koruna - Série 4 (2020) (série) 

Jeden z nejlépe řemeslně udělaných seriálů vůbec pokračuje svojí čtvrtou řadou a tzv. druhou generací hereckého obsazení. Tentokrát jsou nosným tématem hned tři velké ženské postavy britské společnosti druhé poloviny 20.století. Cast Margaret Thatcher a Diany se velmi povedl (i když druhé jmenované jsem musel přijít na chuť). Bohužel se The Crown tak trochu vyhýbá opravdu velkým a kontroverzním událostem, které jsou často jenom načrtnuty a důležitější je jejich dopad na mocenskou politiku a vztahy mezi členy rodiny. Asi je to záměr, ale já bych si dokázal představit výbušnější a důstojnější situace ohledně IRA nebo Bitvy o Falklandy. Uvidíme jak pojme pátá série Dianin skon. Očekávám, že do kontroverze se ani tady nepůjde.

plakát

Mortal Kombat (2021) 

Samozřejmě. Vždy to může být lepší a v tomto případě ještě o parník, ale já jsem v zásadě spokojený. Před časem vyšlo několik Mortal Kombat kraťasů, které nostalgicky naladily a tento celovečerák v nastoleném trendu pokračuje. Rozhodně je to skrz na skrz akční fantasy béčko, ale tohle mi k tomu přesně sedí a kdo hledá něco více, tak zákonitě musí hledat jinde. Za léta jsme viděli tolik herních adaptací, které skončily naprosto hrozně nebo si hrály na něco, co nejsou. V tomhle směru se Mortal Kombat nebere přehnaně vážně, trikové scény jsou ucházející a fatality jsou opravdu brutální. Škoda jen, že se nepodařilo do hlavních rolí obsadit někoho, kdo by měl alespoň špetku charizma, takhle je to takové unylé, ale přes to všechno mě potěšilo setkání se starými známými. Já se na pokračování určitě těším.

plakát

Limit (2010) 

Velmi přímočarý francouzský akční krimi/thriller. Hlavní hrdina je shodou nešťastných okolností zatažen do kolotoče událostí mocenského boje, které se točí kolem zkorumpovaných policistů. Akce střídá akci. Není zde moment, kdy by si hlavní hrdina nebo divák mohl oddechnout. Svižné tempo a povedené akční scény dělají z tohoto kusu žánrový nadprůměr.

plakát

WandaVision (2021) (seriál) 

Chápu snahu tvůrců nějakým způsobem alespoň vizuálně a tématicky rozdělit jednotlivé filmy a seriály. Bohužel to na mě u Wandavision působí opačným způsobem. První díly natočené jako poctu dekádám seriálové tvorby jsem měl velkou potíž vůbec dokoukat a druhá polovina už byla pouze šablonovitá finální eskalace bez výraznějších twistů a postav. Je až s podivem, jak tvůrci nedokážou ani na ploše pěti a půl hodiny obstojně uvést postavy a děj, tak aby to dávalo smysl a divák si mohl najít to své.

plakát

Like House (2021) (pořad) odpad!

Televizní tvorba poznává nové dno. Já už se nedivím ničemu. Tohle je naprosto plytká, nezajímavá a debilní ''reality show''. Stejná jako její hlavní protagonisté. Pokud chtěl Adam Sedlák (jinak normální tvůrce) poukázat na prázdnost a zbytečnost model dnešní mládeže, tak uspěl, ale nějak se mi to nechce věřit.

plakát

Godzilla vs. Kong (2021) 

Godzilla vs. Kong funguje maximálně v trailerové podobě, kde trefený hudební podkres zvýrazňuje nabušenou akční a vizuální stránku. Celý film ovšem dojíždí na tom, že ač je vizuálně docela povedený a samotné akční scény nejsou také k zahození, tak scénáristicky je to naprostá žumpa všech žump a charaktery lidských herců jsou neskutečně ploché a vlastně úplně zbytečné. Dlouho jsem neviděl větší dějovou slátaninu než je toto. Akční stránka ale funguje a v kině by mohlo být těch pár minut minimálně velmi zajímavých. To ovšem nestačí.

plakát

Lawrence z Arábie (1962) 

Takhle velkolepé filmy už se příliš nevidí. Lawrence z Arábie je obrovský výpravný epos zasazený do mocenského boje na blízkém východě. Britové si zde upevňují svůj vliv a snaží se pomoci spřáteleným stranám v boji o rozsáhlá území. Stejně jako území, kde se děj odehrává, tak stejně rozsáhlá je i stopáž, která se blíží téměř čtyřem hodinám. I tak si film dokáže udržet tempo a docela obdivuhodně s touto stopáží dokáže pracovat. Mně osobně trošku vadil Peter O'Toole v hlavní roli. Nějak jsem si nemohl zvyknout na jeho projev a celkově mi zůstala po konci trošku hořká pachuť.

plakát

Otec (2020) 

Fenomenální Anthony Hopkins v hlavní roli a rozhodně zasloužený letošní Oscar za hlavního herce. Zároveň také fenomenální vstup Floriana Zellera do vod celovečerních filmů. Žádný film o stáří na mě ještě neměl tak devastační efekt jako The Father. Technické zpracování je skvělé, herecké výkony jsou úchvatné, ale to nejzajímavější je optika, kterou snímek na všechno nahlíží. Děj je sledován pohledem samotného starce, takže stejně jako je zmatená hlavní postava, tak stejně zmatený je i samotný divák. Zamotané jsou jednotlivé postavy, ale také dějinné události. Hodně silný pohled na stařeckou demenci, alzheimerovu chorobu, ale také na stárnutí obecně.