Reklama

Reklama

WandaVision

(seriál)
Trailer 3
USA, 2021, 5 h 30 min (Minutáž: 27–47 min)

VOD (1)

Epizody(9)

Seriál WandaVision od Marvel Studios je zmesou klasických televíznych sitkomov a filmového sveta Marvel. Wanda Maximovová (Elizabeth Olsen) a Vision (Paul Bettany), dve superbytosti žijúce v malom mestečku, zisťujú v tomto seriáli, že nie všetko je také idylické, ako sa na prvý pohľad zdá. (Disney+)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (351)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Dost podivný počin, u kterého nechápu, pro koho je vlastně určen. Líbila se mi pocta starým sitcomům, u které s každým dílem poskočíme o dekádu dopředu a tomu odpovídá i vizuální styl. Tyto díly jsou pro věkovou skupinu 30+. Po prolomení čtvrté stěny jsem byl stále natěšený, protože jsem doufal v něco ve stylu Kingova Pod kupolí (a na kratičký okamžik jsem plánoval doplnit si těch 20 marvelovských filmů, co jsem nikdy neviděl). Bohužel se z toho ale rychle stala typická marvelovská blbina pro věkovou skupinu 15-, ve které postavy poletují vzduchem a metají po sobě z rukou blesky. Poslední díl byl už skoro nekoukatelný. A neumím si představit, že někdo dokáže docenit všechny části seriálu najednou. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Doplňující, byť velmi podstatný, doplněk k marvelovskému světu a jeho hrdinům je vtipný a vymazlený, zejména vizuální stránkou, která je jako katalog amerických tv seriálů od 50. let. Začínáme v dokonale vyleštěné domácnosti perfektního a vždy upraveného páru, prolítneme barevnými 60.tkami a končíme u sebezpytujících hrdinů mluvících na obrazovku o své rozhozené psychice. Zajímavé vidět to takhle, jak se měnil způsob pojetí americké domácnosti (alespoň v tv) od nevěrohodné dokonalosti po vystavování na odiv všech možných traumat, jakoby se tím člověk snad chlubil. _____ Oceňuji důvtipné zarámování seriálu v seriálu, střídání žánrů i celkovou příběhovou linku a to včetně Agáthy a jejího parádního songu v předposlední epizodě. S touhle sérií si tvůrci vyloženě vyhráli a dost dobře vysvětluje motivaci Scarlet Witch ve filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. SHRNUTÍ: Jak říkal Brumbál: to, že se něco odehrává v hlavě, neznamená, že je to o to méně pravdivější. ()

Reklama

Adasin 

všechny recenze uživatele

Začátek mě moc nebavil, pocta starým sitcomům sice hezká, ale já nic z toho neviděla a hádám že asi hodně lidí mimo USA, takže při vší té promyšlenosti zrovna na tohle tvůrci zapomněli. Ještě že jsou ty epizody tak krátké. Z hlediska děje tak první dvě epizody lze přeskočit, aniž by člověk o něco přišel. Samozřejmě bylo od začátku jasný, že je to nějaká pokřivená realita a jenom se čekalo, kdy se odhalí okolnosti. I tak je to ale vymyšlený pěkně a bavilo mě sledovat všechny odkazy na MCU a Marvel, jenom to není taková bomba jako seriálový Watchmeni, tady z toho brada údivem nespadne. Během sledování jsem četla spoustu teorií a článků o tom, jak to změní MCU. V tomhle ohledu je to celkem zklamání – nečekala jsem, že se všechny splní, ale ve výsledku mi přijde, že se nezměnilo nic a SWORD nepočítám. Zase jsou tu hlavně náznaky do budoucna, což je super, pokud se to někdy vyplní, tak snad se dočkáme. Celkově jako jednohubka fajn, ale znova se někdy podívám asi jenom na jednu z epizod – u většiny to nadšení celkem rychle vyprchalo, a tak se zapamatování hodnou pro mě nakonec stala paradoxně ta, co jenom doplňuje Wandinu minulost. 7/10 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hravý, originální a skromný úvod vs. výbušný, akcí a digitálem napěchovaný konec. A mezitím nečekaně dost dobré drama o lásce a ztrátách. WandaVision mě bavil ve všech polohách, i když v úvodu o fous méně, protože jestli něco nemám rád, tak jsou to studiové sitcomy. Ale to nutně nevadí. Jestli něco funguje, tak je to právě ta zmiňovaná hravost a postupné budování napětí a vazeb mezi postavami, plus do toho nějaké to naboření 4. stěny. Koncept minisérie MCU sedí. Už jen samotná postava Scarlett Witch tu je prokreslená daleko lépe než ve všech předchozích filmech dohromady. Ze strany záporáků mi to už přišlo o něco slabší a na vedlejší postavy taky nebyl kladen až takový focus, jaký by asi mohl. Určitě bych si to dokázal představit co do postav vyváženější. Ovšem jestli je tohle evoluce nejen marvelovských seriálů, ale i MCU obecně, tak sem s tím. Rozhodně jsem radši za podobné minisérie, kde je na všechno dostatek času, než za hrc prc dvouhodinové celovečeráky, kde tvůrci možná až příliš spoléhají na osvědčené šablony, protože na nic jiného prostě nezbývá čas. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Hrozně polovičaté. První epizody si sice nejde moc užít, protože anachronický humor odměňovaný nahraným smíchem spíš irituje, přesto to lze jako koncept nějakým způsobem ocenit. Když navíc Wandinu realitu kdosi nabourává pokradmu a zlověstně, dokáže to vzbudit i zájem. Jakmile to ale naplno vykročí mimo maloměstskou bublinu ke všem těm generickým, rádoby vtipným či hrozivým podržtaškům, je kouzlo pryč. Vlastně by to ale i přesto ve finále mohl být fajn komentář k tomu, jak se uzamykáme do bublin comfort TV, což trochu evokuje i předposlední epizoda, v níž se malá Wanda učí ze starých sitcomů anglicky. Bohužel se s tím ale moc nepracuje, protože se to pokládá na oltář další origin story, v níž ani to obligátní závěrečné loučení nefunguje, protože si to předtím nemůže pomoci a přes slzy to Visionův návrat zase teasuje. Vlastně nevím, zda mě ta avizovaná "multiverse" budoucnost Marvelu, v níž se budou neustále vracet známé ksichty v alternativních variantách, vůbec zajímá. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (142)

  • Epizoda slouží jako pocta americkým sitcomům z 60. let, zejména Bewitched (od r. 1964). (Kubaaa97)
  • Určité pasáže seriálu byly skutečně točeny před živým publikem a všichni zúčastnění podepsali smlouvy o mlčenlivosti, aby nevyzradili žádné spoilery z příběhu. Většinou to byli dobrovolníci, kteří se chtěli zúčastnit natáčení, blízcí přátelé lidí ze studia a podobně. (ČSFD)

Související novinky

Marvel nejspíš našel svou Silver Surfer

Marvel nejspíš našel svou Silver Surfer

04.04.2024

Fantastická čtyřka, vlajková loď příštích marveláckých let, opět získává reálnější kontury. Ústřední kvartet je již jasný, v hlavních rolích se objeví Pedro Pascal, Vanessa Kirby, Ebon Moss-Bachrach… (více)

Posuny v marvelovském kalendáři

Posuny v marvelovském kalendáři

04.09.2023

Stávka nebo ne, šéf studia Disney Bob Iger už delší dobu tvrdí, že společnost hodlá výrazně ubrat na míře obsahu, zejména toho seriálového, který proudí na streamovací službu Disney+. A platí to… (více)

Tajná invaze má pomalý start

Tajná invaze má pomalý start

30.06.2023

Minulý týden si na streamovací službě Disney+ odbyl premiéru nový marvelovský seriál Tajná invaze. V ní se navrátivší se Nick Fury s tváří Samuela L. Jacksona snaží konfrontovat tajnou skupinu… (více)

Reklama

Reklama