Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (2 509)

plakát

Šokující odhalení (2019) 

Novinářská agitka, které nedokáže dosáhnout kvalit oceňovaných filmů z předchozích let. Nechci, aby to vyznělo nějak předpojatě, ale ono to tak stejně vyzní. Příliš zde do nebe křičí ta síla ženského empowermentu. Ano jedná se o příběh několika žen, které se vzepřely uchyláckému vedení stanice Fox, ale jedná se o naprostou zpravodajskou žumpu, která má problém správně jmenovat evropské státy a jde na ruku prezidentu Trumpovi (něco jako u nás TV Barrandov) a oslavuje ženy, které se do svých pozic dostaly přes postel a dostaly se tam především díky svému vzhledu. Ukázka toho, jak tenhle zvrácený business funguje. Otázka však zní. Měl by někdo takový být glorifikován? Mohla by následovat sálodlouhá konverzace na toto téma. Je to moderní a mě tohle opravdu nebaví. Nesoudím, ale jako zajímavý snímek, Bombshell rozhodně hodnotit nemohu.

plakát

Na nože (2019) 

Odpustek Riana Johnsona za Star Wars, kterými nasral polovinu fanoušků. V mých očích, ale není moc, co napravovat. Já ho i tak řadím mezi ty zajímavější tvůrce. Vzhledem k předchozím Star Wars i Looperu není proč o něm pochybovat. V Knives Out se vydal do tajů komediálního krimi až Poirotovského stylu, kterou umocňuje postava Daniela Craiga společně s jeho přízvukem. Ten si svou roli vyloženě užívá a ve společnosti ostatních hereckých hvězd, je na co se dívat. Možná bych čekal, že to bude trošku více zábavné a ve finále i více rafinované, ale v rámci žánru se jedná o příjemný svěží vítr.

plakát

Výjimeční přátelé (2019) 

Hodně rozporuplný film, u kterého hodně záleží s jakým rozpoložením k němu jdete a jak přistoupíte na jeho hru, jelikož osud hlavního hrdiny a jeho osobnost je tak sladkobolně pozitivní až to může většinu lidí iritovat. Opravdu je až s podivem, jak mohl takovýto člověk existovat. Všechno jde ale stranou, když podlehnete sympaťákovi Tomu Hanksovi. Troufám si tvrdit, že s kýmkoliv jiným v hlavní roli bych šel s hodnocením možná i o dvě hvězdy dolů. Mně to zrovna rozpoložením sedlo, ale dokážu si jednoduše představit, že to někoho jiného bude štvát. Proto je zde hodnocení takové, jaké je.

plakát

Harriet (2019) 

Každý rok se na Oscarech vyskytne nějaká takováhle černošská agitka, aby bylo vidět, že i černošské filmy zde mají místo a akademie rozhodně nikoho nediskriminuje. Když je snímek kvalitnější, tak se mu často i nějaká ta soška přihrne, ale bohužel letošní Harriet nemá rozhodně kvalit na to, aby byla vůbec s nějakým oceněním byť jen minimálně zmiňována. Takhle nudné a generické historické drama jsem již dlouho neviděl. Dvouhodinová nuda, kde sledujete podivuhodný příběh Harriet Tubman o jejímž hrdinském boji vůbec nepochybuji, ale všechny útrapy vyznívají hodně naivně a hloupě. Přidáme-li nezajímavý a ne příliš dobrý cast, máme tu jeden z nejslabších filmů s nominací za poslední roky.

plakát

Judy (2019) 

René Zellweger si přišla o Oscara a pravděpodobně se jí to skrze Judy také povede. Celý film je prakticky one woman show a všechny ostatní stránky filmu jsou trošku upozaděny za René, které křičí a zpívá jako o život. Až je to otravné. Rozhodně se jí nedá upřít snaha a pefektní vtělení se do postavy dětské a následně dospělé hollywoodské hvězdičky, kterou semlel její život. Bohužel zbytek filmu působí jako docela slušná dobovka podle osudu jedné skutečné osobnosti. Celkově jde ale o každoroční Oscarový průměr. Každý rok se několik takových filmů vyklube a posbírá nějaké to ocenění. Zajímavé na sledování, ale nezanechá to výraznější dojem.

plakát

Ženy v běhu (2019) 

Veleúspěšná romantická komedie, ve které je naprosto zřejmý rukopis pana režiséra Martina Horkého. Autora naturelem hodně podobné komedie Bezva ženská na krku. Jedná se o nenáročnou zábavu, plnou tu více a tu méně vypointovaných pokusů o vtip. A ty se i sem tam zadaří. V hereckém obsazení najdeme téměř vše, co má v tom našem rybníčku ruce a nohy a celkem i něco znamená. Díky tomu je obsazení velmi hvězdné a příjemné. Celkově se nejedná o žádnou bombu, ale na české poměry relativně zajímavou a velmi příjemnou romantickou komedii, která Vás asi ničím neobohatí, ale její shlédnutí Vám nezpůsobí fyzickou bolest jako většina českých zástupcú tohoto žánru.

plakát

Deštivý den v New Yorku (2019) 

Rukopis Woodyho Allena je stále velice lehce rozpoznatelný, ale bohužel jeho generické romantické komedie už nějaký ten pátek nepřinášejí nic výrazně zajímavějšího. Deštivý den v New Yorku je konverzační komedie plná absurdních situací, do kterých Allen své hrdiny tlačí a přes poměrně krátkou stopáž to není tak svižné, jak by asi mohlo být. Allen nikdy neměl problém přilákat zajímavé herce tento film nevyjímaje. Ústřední dvojici Chalamet - Fanning (kde Elle Fanning je hodně ale hodně otravná) doplňují menší role, které jsou také hvězdně obsazené (Jude Law nebo Rebecca Hall). Hodně lehce zaměnitelná záležitost a průměrný film.

plakát

Zaklínač (2019) (seriál) 

Ačkoli to tak ve finále nemusí tak vyznít, ale já jsem se seriálovou adaptatcí Witchera více méně spokojený. Knihy jsem nečetl a hru jsem nehrál, a tak jsou vyposlech, že první série je založena na povídkách, které předcházejí hlavnímu příběhu knih a her, žě originy některých postav jsou zcela smyšlené a přidané autory. V tomto světle vidím sérii jako parádní seznámení se světem a jeho hrdiny. Na druhou stranu se díky dějovým a časovým skokům jedné o hodně neucelenou podívanou, která je velmi zmatečná. Některé chování postav je pak velmi divné v závislosti na tom, že není úplně zřejmé, že se skočilo o 12 let tím či oním směrem. Je vidět, že by tvůrci chtěli ještě trošku více peněz, toho se ale do druhé řady nebojím. Natočeno by to mohlo být zručněji, protože některé kamerové úhly jsou úplně mimo. První díly mě sice navnadily na středověkou rytířskou podívanou, ale následně se z toho stal prapodivný guláš, který ale očekávám, že bude dávat více smysl v dalších sériích. Herecké obsazení docela kvituji. Hlavně pro Cavilla je to výhra, protože hrát nabušeného řezníka bez emocí je pro něj rozhodně fajn. Uvidíme, co přinese další série. Já tady vidím hodně velký potenciál, ale také hodně práce.

plakát

Ad Astra (2019) 

Zajímavý filmový počin rozkročený někde mezi monumentální blockbusterovou podívanou ala Interstellar a komornější artovou záležitostí, která jde více do hloubky. Bohužel dle mého neúspěšně kombinuje tyto dva světy a jejich fanoušky. Kdo čekal velkolepější akci, tak může být zklamán, i když po vizuální stránce snímek vypadá parádně. Ten, kdo čekal hutné drama, musí být zklamaný z banálního a ne úplně funkčního příběhu. Celkově to hezky vypadá, je to perfektně zahrané, ale ve finále je to jako kdyby pejsek s kočičkou vařili dort a od všeho je zde trochu. Bohužel James Gray není režisér, který by filmu dokázal vtisknout osobitější rukopis.

plakát

Zombieland: Rána jistoty (2019) 

První Zombieland je pro mě kultovka, a tak jsem se dlouho odkládané pokračování dost těšil. Za těch deset se, ale asi změnilo mnohé a jak tomu tak bývá druhé pokračování Zombielandu je pouhá recyklace s menším množstvím invence. Nedá se říci, že je to špatný film. To rozhodně ne, ale přeci jenom implementace nových postav se úplně tolik nepovedla, a když už ano, tak pouze na kratičkou chvilku. Problémy ústřední skupinky nejsou nikterak zajímavé a finále je naprosto hloupé. To se asi jinak ani nedá říct. Sice je to docela svižná zábava, která vyplní prázdné odpoledne, ale podruhé už to chtít vidět nebudete a další pokračování už by bylo hodně zbytečné. Škoda. Já si zase někdy pustím jedničku, kde těch svěžích nápadů bylo více a chemie ústřední skupinky nebyla tolik vyčpělá.