Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný

Recenze (536)

plakát

Abraham Lincoln: Lovec upírů (2012) 

Tak upozorňuju, že jsem to viděl ve 2D. Bylo to doslova "fascinující". Jedna nereálná scéna střídala druhou, ale na to jsme už dávno zvyklí, jenomže podle mého by to mělo alespoň nějak vypadat a ne jako trochu kolorovaný přejezd Kasandra. Všem fandům upírů se omlouvám, ale montovat vetřelce do kovbojky bylo mnohem přirozenější, než upíry do občanské války. Nehledě na to, že hlavní hrdina vypadal jak nějakej hospodskej floutek. Sorry, ale tohle se nepovedlo už podle názvu.

plakát

Adamova jablka (2005) 

Tak! Co na to říct! Psychologické drama, natočené velmi netradičně a s nadsázkou. Provedení lehce připomíná jakousi parodii a přitom se zdá, že to obsahuje dost silných momentů, zvratů a inteligentních myšlenek, které se odkazují k bohu a tím dávají divákovi na výběr mezi mnoha interpretacemi a pocity. Někdy naprosto znechucen, jindy šokován, posléze fascinován....,ale stále koukáte co z toho bude. A co z toho vzniklo, co jsem si odnesl? Ani nevím, silný pocit a zážitek, který se trochu dotýká samotné podstaty člověka, významu dobra a zla ve společnosti a trochu utopistické a snílkovské naděje, že může být lépe a zároveň ujištění, že může být i hůř.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (2013) (epizoda) 

Velmi povedené drama, excelentní zapracování špionážní zápletky, exotického koutu švýcarska a především závalu laviny. Do toho všeho vskutku nenásilně vklíněný Poirot, pátrající po děsivém lupiči i se svojí ctitelkou, loupeživou hraběnkou, jest vše, co si může fanoušek filmové Agathy přát. Její knihy čtu na přeskáčku a tak si nevybavuji, zdali Marascaud byl v knize 12 herkulovských úkolů, nicméně vím, že se jedná o soubor povídek s leitmotivem bájného Herkula, které ovšem nijak zvlášť, či jinak, nesouvisí. Mohu tedy jen smeknout buřinku nad kompozicí příběhu, přes to, že mám podezření, jestli se nejedná o pár vykradených motivů z jiné knihy. Každopádně konečně příběh, který má koule a to dokonce obě, a které tak zdárně Poirotovi rozechvěla hraběnka Vera Rosakovovová

plakát

Agatha Christie's Poirot - Hra na vraždu (2013) (epizoda) 

Nikterak převratné, snad ale věrné. Vzácné a o to více příjemné oddechnutí od populisticky teatrálních inovací posledních dílů.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Velká čtyřka (2013) (epizoda) 

Velmi velmi pokroucené, až zcela nepochopitelné, že si vybrali tento příběh, který jev originále vesměs odlišný, snad až diametrálně odlišný. Tohle zpracování připomínalo spíše Richieho zpracování Sherlocka než proslulého Poirota. Stylem mi k tomu všemu ten prapodivný spektákl neseděl, přestože oceňuji tvůrčí nasazéní. To že dokázali příběh překopat a z toho všeho vypíchnout absolutně zvrácenou ješitnost zakrslého psychopata, bylo působivé. Škoda jen, že to nebylo více akční, více podobné knize. Ale nést to smyšlený název, tak na to třeba koukám taky jinak.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Viděla jsem vraždu (2010) (epizoda) 

Do teď si pamatuju na knižní předlohu, ve které Poirot na důchod pěstoval dýně a s vraždami nechtěl mít nic společného, přesto ho starý kamarád přesvědčil, aby s ním odjel na místo, kde se stala vražda. Stejně tak si pamatuji, že celý příběh působil pomalým, rozvláčným tempem, které odráželo fyzické možnosti Poirota důchodce, nikoliv však duševní. A tak mě velmi potěšilo, když jsem shledal, že tento příběh je tajemný, čarovný, okouzlující a hlavně vcelku drsný. Dýchala z toho dušičková párty až za humna a to nemluvím o jakýchsi podivných gordických propletencích, které z nepochopitelných důvodů nebylo na samém konci potřeba rozseknout mečem, ale malými šedými buňkami.

plakát

Agatha Christie's Poirot - Vražda v Orient expresu (2010) (epizoda) 

Tak tohle musí být neskonalá pocta Agatě Christie. Neskutečně dramatické, nápaditté, depresivní a dojemné a přitom bez špetky kýčovitosti nebo frašky. Suchet se v průběhu působení jako Poirot neuvěřitelně vypracoval a tady předvedl mistrovský výkon, který těžko překoná i on sám. Všechno umocnila zima, sníh, depresivní atmosféra jugoslávských lesů a především silný příběh, který emočně podtrhnul výkon hlavní postavy. Kdybych měl klobouk, tak ho smeknu a kdybych měl možnost dát 120% tak je klidně dám. Bezchybné a moderní a přesto anglicky ponuré a děsivé.

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

Těžko říct, čím je ten film tak dobrý. Zvlášť když tam není moc akce a dost brzo je jasné co zhruba dělá, ale možná to bude právě takovou samozřejmou přirozeností, s kterou se Jason Bourne pohybuje celým dějem, nikde nejsou žádné přiškrcené dialogy nebo tupé souboje, které by měli vyvolat senzaci. Bourne je přirozený a celý film šokuje nejen sebe, ale i diváky svou dokonalou precizností, o které nemá ani potuchy. V podstatě z toho filmu nikdo nevyčnívá a to je asi dobře.

plakát

Ach, ty vraždy! (2010) (seriál) 

DÍL 1: Je to možná slečna Marplová po česku a ačkoliv Bohdalovou nemám rád a obvykle málokterá česká detektivka stojí za dokoukání, tak tohle jsem dokoukal, bavil jsem se u toho. Myslím, že to Zelenka zvlád skvěle. Bylo to provedené velmi přesvědčivě, zábavně a přitom i s přesnou dávkou dramatičnosti a emocí. Líbilo se mi to, i když se záhadný vrah odkryl podivně náhle. DÍL 2: Školní prostředí, tajné poslání a mnoho dalšího zábavného. Je to poutavé a divácky zajímavé. Druhý díl nekulhá za prvním a v kvalitě ho skoro předčí. Ať si kdo chce co chce říká, je to dobré a zábavné, i přes to, že narozdíl od prvého dílu vrah byl znám, ale paradoxní bylo rozřešení. DÍL 3: Luxusní atmosféra sanatoria jako v detektivkách ze staré anglie. Bohdalová opět excelovala, ale role vražedkyně byla famozní a perfektně vymyšlená a psychologicky zvládnutá. Mladá psychopatka pozvedla ponurost atmosféry o velký kus. Vynikající díl. I kamera, barva, režie...všechno hrálo na stranu napětí, které zcela dokonale vygradovalo na samém konci i díky hudbě. Zatím zcela nepochybně úroveň graduje nebo eskaluje, chcete-li! DÍL 4: Tenhle díl byl bohužel slabší. 2-3 hvězdy. Nic moc. Herecky to samozřejmě bylo v pohodě, akorát by to mělo více stavět na ději a příběhu. V tomhle dílu bylo oboje ošizené a strohé. Jasně, že není každý den posvícení, ale když je to jen pětidílné, tak se mohli trochu zasnažit. Jsem zvědav na poslední díl. DÍL 5: Tak po tomhle díle musím uznat, že se celý pětidílný cyklus hodně povedl. Úžasná inspirace asi uchvátila tvůrce a poslední díl okořenili naprosto podivným, ujetým a invenčním vrahem, který nejen že byl naprosto mimo, ale i řemeslně zručný :D ! Skutečně krásná tečka za celým seriálem. Ono totiž když zazdíte někoho zaživa, tak tomu dodáte punc zvrhlosti. Počítám, že budou další díly a mohli by dál přitvrdit.

plakát

Akta X: Chci uvěřit (2008) 

Zdálo se mi, že to s případy akta X nemělo až tak co dočinění, ža na jisté médium, které nejspíš opravdu médiem bylo. To by nebylo tak špatné, bohužel děj byl možná trošku jednoduchý, i když se pokusili o pár sci-fi prvků. No každopádně když se na to podívám jako na detektivku, tak uznávám, že je docela dobrá, nicméně do série X-files bych to zrovna neřadil, i přesto, že tam vyšetřovala klasická dvojice-mulder, scullyová. Rozhodně pro mě bylo příjemné a úchvatné pozorovat prapodivnou, zasněženou krajinu, skryté mrtvoly a masové hroby, vraždy, únosy, celé spojené s ruskou mafií, homosexuální dvojicí, která na základě hrůzných pokusů vytváří náhradní tělo, pro živou hlavu. Vše to šijí v odporné zatuchlé stodole, kde hlídá cerberos, ale vrcholem filmu je pro mě porcování těla na krvavém špalku a pod ním ležící a omámený mulder, čekající na popravu. Sečteno, podtrženo: děj nic moc, akta x jen díky postavám, ale vše vyvážili děsivě temné, ruské scény s nelidským a mučivým utrpením žijících obětí.