Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (1 186)

plakát

Krotitelé duchů: Říše ledu (2024) 

Nenadchne, ale bavil jsem se celkem dobře. Nenáročná vtipná pohodička s návratem několika starých (i mladých) známých postav, potěšila nová postava Kumaila Nanjianiho - jeho hlášky patřily k tomu nejlepšímu v téhle komedii, podobně jako ty Billa Murrayho, ale ten tady dostal jen minimum prostoru, skoro by se jeho role dala nazvat jako cameo. Nechápu některé suchoprdné hatery tady - rozhodně se nenechte odradit některými zdejšími komentáři, pokud se vám líbil Afterlife, pokračování se vám bude líbit taky.

plakát

Opičí muž (2024) 

Dev Patel natočil technicky dobře zvládnutý akční biják o pomstě, ve kterém si i zahrál. Lehčeji a pohodověji laděný začátek s prvním akčnějším vrcholem celkem navnadí. Pak ale začne příliš dlouhá nudnější pasáž "obrození" plná rádoby chytrých a filozofických řečí, z nichž de facto vyznívá hlavní poselství "nakopej tomu hajzlovi prdel", plná trénování ve stylu "Kickboxer" a otravnýho dědka s bubínkem. Načež musí přijít samozřejmě akční finále. Za týden už nebudu vědět, o čem to bylo. Prostě další dobře natočený, ale jinak spíše natahovaný a rutinní film plný bitek a ran pěstí... Hlavní hrdina celkem sympaťák, ale příběh bez zajímavějšího nápadu a tak trochu "bez duše".

plakát

Bratři (2023) 

Mám z toho pocit, že tahle látka šla natočit lépe. Herci dobří, výprava dobrá, jen je to místy takové... chaotické, mdlé, špatně sestříhané. Těžko říct, jestli je to scénářem, režií, nebo obojím. Prostě dobrý film, zajímavý příběh. Ale mohlo to být i výborné nebo skvělé si myslím...

plakát

Equalizer 3: Poslední kapitola (2023) 

Ze tří dílů se mi trojka Equalizera líbila nejvíc. Z velké části za to, kromě lepšího scénáře, může změna prostředí. Jih Itálie a to malebné městečko, tak krásně nasnímané, na mě velice zapůsobily. McCall už tolik nefilozofuje a není už "tak přehnaně kýčovitě nudně neomylný a klaďácký", jako před tím, ale efektně a efektivně odstraňovat záporáky pořád umí. Příjemně mě i překvapila účast Rema "Tano Carridi" Gironeho. Příběh měl celkem spád, fajn atmosféru, hudbu a super akci, i pár celkem vtipných dialogů/hlášek, takže u mě dobrý zakončení.

plakát

Napoleon (2023) 

Podle mě nešel film o životě Napoleona B. natočit lépe nebo o moc lépe. Joaquin opět výborný, technicky na jedničku s hvězdičkou. Nicméně u filmu jsem se zase tolik nebavil. Život Napoleona a jeho milníky znám velice dobře, takže tady nebylo nic, co by mě překvapilo. Přesto - několik, řekněme, epizodek/scén/drobností mě docela pobavilo. Pro milovníky historických velkofilmů "mustsee", silné tři hvězdy, spíše tak 70%, ovšem já v hodnocení upřednostňuji spíše jak jsem se u filmu bavil, jak moc mě dokázal vtáhnout do děje, takže ***. Možná delší 270 min verzi ve formě minisérie bych si užil víc.

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Guardians zůstávají i po 3. díle mou nejoblíbenější Avengers sérií. Z kina jsem odcházel s úsměvem "od ucha k uchu" a moc se těším na další shlédnutí. Já ty postavy prostě miluju - všechny z téhle party. James Gunn opět válí - co od roku 2014 režíroval (včetně Peacemakera) byla naprostá pecka. 150 minut je v tomhle případě málo - na různé vtípky a klipy s členy GoG bych se díval pořád. Soundtrackově už to sice není takový objevný nářez, jako předchozí díly, ale hudba i zde hraje stěžejní roli při budování tolik specifické atmosféry téhle série.

plakát

Stvořitel (2023) 

To je sci-fi podle mého gusta, lebedil jsem si. Zajímavý příběh, skvělá audio (pan Zimmer umí) i vizuální stránka, pár neotřelých nápadů, sem tam i vtipných momentů. JD Washington do své role taky pasuje a přináší jisté charizma. Teď ovšem bohužel přijde ono neoblíbené ALE - nějak to začalo ztrácet jiskru, příběhu došel dech, začalo mi to připadat už trochu dlouhé, poslední zhruba půlhodina, zvlášť pasáž na Nomadu. Když se na plátně konečně objevil nápis "Directed by Gareth Edwards" a v sále při projekci se rozhostilo naprosté ticho, přímo jsem cítil rozpaky vyzařované všude okolo, taky jsem je trochu cítil. Nicméně celkově jde stále o nadprůměrné sci-fi, většinu filmu jsem se skvěle bavil a milovníkům sci-fi žánru vřele doporučuji.

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Není to poprvé, co mám po shlédnutí filmu Martina Scorsese pocit, že by šel daný příběh natočit lépe, nebo spíše řečeno zajímavěji. Po technické stránce nemám co vytknout - výprava a vůbec vizuální stránka je perfektní. Stejně tak herecké obsazení - Robert de Niro je tady slizoun, jakého už jsem dlouho nikde neviděl, DiCaprio je suprově rozpolcený a nejednoznačný a Lily Gladstone je, alespoň pro mě, neokoukaná a velice zajímavá. Jedním z největších negativ tohoto filmu je jeho délka - nejen já mám pocit, že by to všechno šlo minimálně o půl hodiny zkrátit. Proč nevytvořit i sestříhanou kratší verzi? Film po dlouhé minuty postrádá větší tempo, gradaci, napětí. Často zavládá pocit, že "tohle tady vůbec nemuselo být". Po takové minutové náloži člověk pociťuje únavu a snahu některých kin do filmu vložit přestávku shledávám velice rozumnou. Námět je pro člověka, který tuhle část historie nezná, velice zajímavý. A vše je tak hezky a věrně natočeno, tohle pan S. opravdu rutinně zvládá, stejně jako množství zajímavých nápadů - asi za nejlepší považuji pojetí závěrečného "co bylo poté s hlavními postavami, co přežily" - což bývá většinou odbyto textem. Škoda - potenciál tu byl větší, takhle už to nikdy více vidět nechci.

plakát

Babylon (2022) 

Byl to zážitek! A v kině obzvlášť. Na konci jsem se už sice cítil z délky filmu trošku znaven, ale ten nářez, kterého jsem byl svědkem, ve mně rezonoval ještě dlouho. Neskutečná audiovizuální palba vjemů, vtipu, a hereckého umění, tuna materiálu ke vstřebání a zamyšlení. Už teď vím, že si to budu muset někdy ještě zopakovat a těším se na to. Díky Damiene Chazelle, vytvořil jste se svým týmem něco mimořádného. PS: Většina herců skvělá, ale Tobey Maguire: obrovský smajlík :-)