Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Krátkometrážní

Recenze (583)

plakát

Cesta na Kytheru (1984) 

Prvni Angelopouluv film, kteremu nedabam absolutni hodnoceni, a to z duvodu slabsi druhe poloviny, ktera z existenciality sklouzava vice ci mene k dramatu, pricemz to prvni je Angelopoulova velice silna stranka, kterou misty ve zminene druhe pulce opousti. Ten formalni styl je ale opet vytribeny do posledniho detailu.

plakát

Ballada o Piotrowskim (2009) 

Murrro to napsal presne, jen bych jeste doplnil, ze se po vsech strankach jedna o vybornou parafrazi na pribeh Ediho (Piotr Trzaskalski, 2002). Tento film je dalsim velmi dustojnym reprezentante, socialniho proudu v soucasnem polskem filmu.

plakát

Bota jménem Melichar (1983) 

Absolutni top mezi detskymi filmy, kdykoliv se na to divam, hreje me srdicko. Ma to smrnc, spad, vtip, vse je skutecne a co jsem nezazil sam, to si dovedu predstavit u kohokoliv dalsiho. Nesmrtelne hlasky. Cloveku se ani nechce verit, ze to natocil Troska. Jen by me zajimalo, kam zmizeli vsichni ti herci, Dochleba mel potencial.

plakát

Rukopis nalezený v Zaragoze (1964) 

Neuvědomuji si žádný jiný film, který by obsahoval dramatickou šestiexpozici... Viděno znovu na LFŠ 2013, na plátně a s českými titulky. Těch časových rovin tam může být 7, podle toho, jestli sen Cybulského v rovině č. 2 bereme jako novou rovinu anebo ne. Pak jsou tam ještě dvě odnože v rámci 3. a 5. časové roviny, takže pokud každou tuto krátkou odnož bereme jako samostatnou expozici, lze jich nakonec napočítat 9.

plakát

Jowita (1967) 

Pro me zatim nejzajimavejsi film Janusze Morgensterna, jeho typicky tajemny pribeh citoveho pnuti mladeho atleta v podani Daniela Olbrychskeho. Vzpominam si, ze Janusz Morgenstern k tomuto filmu vypravel na festivalu Terlicke filmove leto v roce 2004, ze volal Zbygniewu Cybulskemu s nabidkou role v tomto filmu a Zbyszek automaticky pocital se zminenou roli atleta. Az na place se dozvedel, ze mel Morgenstern na mysli roli atletova trenera, nebot v te dobe jiz znacne obezni Cybulski atleta hrat proste nemohl. Po delsim vahani Cybulski nakonec roli prijal, nicmene i tato skutecnost prispela k vyhrocenemu osobnimu vztahu mezi Cybulskim a Olbrychskim, kdy sice jeden druheho profesne velmi respektoval, nicmene ani jeden se nemohl zbavit pocitu prekazky toho duheho. Cybulski duvodne citil, ze se Olbrychski dere na jeho vysostne misto nejvetsi herecke hvezdy, Olbrychski naopak Cybulskeho pokladal za zabranu dostat se na tento primat. Tak uz to obycejne mezi takovymi superstar chodi...

plakát

Hořký měsíc (1992) 

Neskutečná síla příběhu i stylového ztvárnění, u jehož sledování ani nevadí některé nesrovnalosti, jako např. kde se při dlouhodobé nezaměstnosti dají brát peníze na litry chlastu a množství konkubín anebo že by po takovém způsobu ochrnutí asi každý lékař musel vrátit diplom.

plakát

REC (2007) 

Na tomto filmu je dulezite, ze zde byl dotazen k dokonalosti zpusob vypraveni pribehu prostrednictvim televizni reportaze jakozto ciste nefilmoveho media. Stejne jako Alain Resnais drive jako prvni zkoumal psychologii postav skrz fotografie (Hirosima, ma laska) anebo Krzysztof Zanussi sdeloval vnitrni pochody postav pomoci popularni vedy (Iluminace). To, jestli si nekdo behem filmu ci po nem sel vymenit pamperzy nebo nesel, je v tomto pripade az druhorade. Mimochodem, ja jsem sel.

plakát

Náš vůdce (2008) 

Dennisi Gansele, to byl fakt narez, Ty fakt umis, opovaz se zase zacit tocit Holky to taky chtej a podobne veci. Jeste do tretice jednu takovou pumelici a padnu Ti k noham.

plakát

Velké zvíře (2000) 

Napodruhé za 5, v jednoduchosti je krása.