Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 513)

Jeremy.jk 

všechny recenze uživatele

Po dloůůůhhé době pořádnej horor... Sice na mě nečekal nějak originální příběh ( zombie + pozorování filmu skrze objektiv kamery ), ale [REC] měl prostě svý tempo a nenechal mě ani na chvíli vydechnout. Skvělá atmosféra zárukou a já s napětím čekám na pokračování tohoto výborně rozjetého hororu... 90%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Inu, tak jsem konečně shlédnul hororovými fanoušky vyzdvihovaný Rec a musím přiznat, že jsem vzhledem k vysokému hodnocení na ČSFD a nadšeným komentářům poněkud zklamaný výsledkem. Částečně za to může i to přehnané očekávání, protože o vyloženě špatný film určitě nejde. Jen jsem čekal, že u filmu s 80 % hodnocením by mělo jít o originální téma, příběh nebo opravdu kvalitní zpracování. Zklamal mě jednak námět, protože ze záhady se posléze vyklubala jedna z přemnohých verzí zombijského hororu a už jsem ve svých komentářích psal dřív, že zombie mě prostě neděsí, resp. jako hororová tématika mě nezajímají. A zklamalo mě i provedení, protože téma Rec zásadně neinovuje, jenom lehce modifikuje pseudoreportážním stylem, který se už před časem objevil v Záhadě Blair Witch. Zmíněný film sice Rec svou profesionalitou překonává o několik řádů a je na něm vidět, že ho štáb natáčel vysloveně s chutí, je v něm spoustu energie a vzhledem k tomu, co divákům nabízí, nemá hluchá místa, nicméně na čtvrtou hvězdičku to nestačí. Na to se v něm objevuje až příliš mnoho klišé. Protože už mám něco nakoukáno, v podstatě přesně vím, kdy kdo na někoho skočí a který z hrdinů zařve jako následující. Vyhovovalo by mi, kdyby se tvůrci vydali jinou cestou, protože k rozpoutání strachu bohatě stačí izolace v obklíčeném domě, strach z neznámého nebezpečí, nejistota, klaustrofobie a rychle se šířící paranoia. Člověk se, jak známo, nejvíc bojí toho, co nezná. Nejatmosféričtější pro mě byly záběry z podkrovní laboratoře a lekl jsem se jednou, když spadly padací dvířka... Na Rec je sympatické obsazení - ne že by se v něm objevovaly zjevné herecké talenty, na to tenhle druh filmu nedává prostor, ale je příjemné vidět neznámé tváře a ne se koukat na stále ty stejné ksichty několika hereckých hvězd. Vyloženě mě obtěžovala ruční kamera, která sice pochopitelně v příběhu hrála zásadní roli, ale většinu stopáže se třásla naprosto zbytečně a kazila dojem. Kameraman měl být profík a kdyby mi něco podobného ve stylu záchvatu padoucnice kombinovaného s absťákem pokročilého narkomana předvedl v reálu, nevyhodím ho, protože bych ho rovnou zabil... Celkový dojem: 55 %. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €1,5miliónaTržby USA $-Tržby Celosvetovo $32,492,948║ Dokonca aj Španielsko dokáže prekvapiť a nielen vo futbale, toto je asi aj možno prvý film čo som z tejto krajiny videl, keď nepočítam koprodukcie a hneď musím priznať, že dokážu točiť strhujúcejšie zombii filmy než Americké veľkoprodukcie, hlavne vrátene nedávnej Som legenda. Koncepcia filmu je výborne skomponovaná, od samotnej kamery, ktorá dokáže navodiť slušnú skľúčenosť až priblížiť reálnosť, až po zostavenie samotného príbehu, aj keď z občasným navodením klišé ale asi bez toho by sa to niekedy nedalo. U mňa slušných 70% a prikláňam sa za snahu tvorcov k hodnoteniu 4****. "A za posledné roky najoriginálnejšie podaní zombii horror!" ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Vezměte námět 28 dní poté, použijte koncept natáčení z filmů Záhada Blair Witch, Deník mrtvých a Cloverfield a vytvořte obrovsky stísněnou atmosféru à la Pád do tmy, tím vlastně částečně redefinujete zombie žánr a máte tak otevřené dveře k vytvoření kultu. [Rec] s přehledem kombinuje ze všech výše uvedených filmů to nejlepší a servíruje natolik nekompromisní kritiku dnešní společnosti, až z toho běhá mráz po zádech. A to druhý díl měl teprve přijít. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Sice jsem rád, že forma "náhodně natočený neorganizovaný děs" pořád parádně funguje, ale tentokrát už toho na mě bylo možná trochu moc. Zatímco za hrdiny Blair Witch jsem byl ochoten dýchat a u Cloverfieldu jsem se bojácně krčil, [Rec] mi nejenže nedal nikoho na ztotožnění (zabít reportérku s jejím věčným "Toč! Toč všechno!"), ale zážitek navíc není o atmosféře a stupňovaném napětí jako spíš o tom, kdy přijde nějaký moment, který mi zastaví srdce a utrhne uši až u ramen. A i když jsou ty momenty opravdu hodně smrtící, ke spokojenosti potřebuji daleko víc než to. 50% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Po celou dobu sledování filmu není možné spatřit tvář kameramana, na rozdíl od amerického remaku. (Freemantle)
  • Celosvětová premiéra proběhla 29. srpna 2007 na filmovém festivalu v Benátkách. (Varan)
  • Jednotlivé scény byly natáčeny v chronologickém pořadí. (Vlado666)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama