Reklama

Reklama

Tlačítko "REC" stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 514)

Fr 

všechny recenze uživatele

Dobrý večer, dnes doprovázíme tým hasičů při nočních výjezdech a uvidíme věci, které jen tak někdo nevidí.…. Je to pořádná mela! V uzavřeném prostoru činžovního domu sledováni kamerou propadají panice, křičí jeden přes druhého a pak bába sežere kus policajta. Od cca 50 minuty to chytne pekelný tempo! Tý holce hrůzu věřím! A všude kolem ,,krásný“ zvuky! Ta pravá hrůza trvá 20 minut. Ono by to asi dýl nefungovalo. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE **** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? Nejmenované české sídliště, noc, kamera tiše přede… no jasně, tohle tady nikdo nenatočí! ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Intenzivní hororové peklo, ve kterém to režiséři perou do diváka s takovou razancí, až vám bude i ta diskutabilní ruční kamera úplně šumák, byť má silnou obhajobu v televizní show, kde chtějí novináři natočit všechno kolem sebe. Vědomí, že se zombíky už moc novinek vytasit nelze, tedy přivádí na scénu vynikající partu charakterů, které se vybarví už v poklidném úvodu, aby jste jim v tom závěrečném infernu mohli, s nehty v zubech, fandit. Hlavní hrdinka je fajn sympaťačka a já si uvědomil, že už dlouho jsem se o nikoho, tak jako o ni, ve filmu nebál. Těch několik šokujících momentů (pád ze schodů, holčička u maminky) a celý závěr, vstupem do podkroví počínaje, je pak samostatná kapitola, za kterou bych tvůrcům pozlatil ruce. Dlouze nazpět se musím otáčet, abych si vzpomněl na TAK kvalitní hororový kus. ()

Reklama

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Sledováno v noci. Zklamání a to velké. Od handy-cam horroru očekávám, že si budu strachy kousat nehty a bát se tak moc, až si začnu dávat ruku přes tu část výhledu, v které očekávám něco strašlivého. U Rec to platilo pouze na posledních 10 minut, zbytek je relativně zívačka s pár dobrými momenty. Dokonalá atmosféra, která fungovala v Blair Witch již od první minuty, tady vůbec neexistuje a místo toho zde najdeme pouze berličku v podobě anti-křesťanské fikce a armádního divadýlka za folií... A zombie holčička je už tolikrát ohraný pokus o šokování, že je to spíš pro smích. Aspoň že tý reportérce to sluší. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Jako obvykle jsem čekala moc. Ze začátku skvělé budování napětí, jakmile se děj přesune do domu, atmosféra houstne - zčásti protože člověk ví, co má přijít. Akce v prvním bytě je velmi slušně natočená a já si říkala, že to asi skutečně je tak dobré, jako všichni tvrdí. Bohužel někde v půlce se napětí vytratilo a já se úplně přestala bát. Asi protože jsem tak nějak předem vytušila, co se v následující scéně stane. Když se ale člověk smíří s tím, že se nebude bát, bude se bavit. Konec to naštěstí co se týče strašidelnosti pozvedá(poslední byt), bohužel to bylo pět minut před závěrečnými titulky. Špatné to ale nebylo, rozhodně o mnoho, mnoho lepší než Paranormal Activity a už se chystám na díl druhý. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Nikdy by som nepovedal, že found fountage, ktorý mi síce nevadí, ale nepatrí medzi moje obľúbené subžánre v kombinácii s takouto prakticky zombie tématikou, aj keď je to predsa len trochu odlišné dokáže priniesť niečo výraznejšie kvalitné, ale Španielom sa to podarilo a postarali sa teda o veľmi nevšedný a hlavne vydarený hororový zážitok. Jedine môžem vytknúť, že film aj napriek veľmi krátkej dĺžke obsahuje nejaké to slabé miesto, séria interview s civilistami v priebehu filmu len zbytočne narušila tempo, pričom aj tak neponúkla vôbec nič zaujímavé, ale to je vlastne to jediné mínus inak nadmieru kvalitného diela. Dejovo je to výborné, síce prvá polovica sa nesie ešte v takom pomalšom tempe, ale už úvodná fáza na požiarnickej stanici mi prišla úplne bez problémov a hlavne k moderátorke som si bez problémov vytvoril vzťah. No a po príchode do domu to už začne postupne gradovať, zaujímavé prvky len pribúdajú a tak až na spomínanú sériu interview ide úroveň filmu neustále len hore. A vidno to hlavne v druhej polovici, kedy film svojou intenzitou skutočne až berie dych a taká záverečná desaťminútovka na povale rozhodne patrí medzi to najlepšie, s čím som sa v tomto žánri vôbec stretol. Takže po hororovej stránke o ničom inom, než o úplnom nadšení nemôže byť ani reči. Hororové scény sú neustále gradované a síce nechýbajú ani drsné momenty, ale tentoraz je ich význam úplne zanedbateľný, keďže všetky tie naháňačky a strety s nakazenými sú tak napínavé, intenzívne a dynamické, že len ťažko hľadajú nejakú konkurenciu. Obsadenie tentoraz nie je až tak výrazné, výraznejšie ma bavili vlastne iba moderátorka, hlavný požiarnik a možno ešte aj kameraman, čo je ale v tomto žánri diskutabilné, no nemám s tým žiadny problém, zvyšok pôsobí, ako obyčajné zloženie obyčajného bytového domu a o to tvorcom určite šlo. A režijne je to prakticky žánrová dokonalosť, samotný found fountage štýl je úplne prehľadný a ako som spomínal, hororová úroveň je prakticky na najvyššej možnej úrovni. Takže síce máloktorý horor odo mňa dostáva plný počet, ale Rec si ho bezpochyby zaslúži, jedna zo žánrových špičiek. 86% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Na začátku po vstupu do budovy je uvedeno, že nefungují rádia ani televize. V bytě správce domu však televize fungovala. (LEGACY)
  • Pro film nebyly postaveny žádné kulisy. Celý byl natočen v reálných lokacích. (POMO)
  • Po celou dobu sledování filmu není možné spatřit tvář kameramana, na rozdíl od amerického remaku. (Freemantle)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Španělský král hororu chystá další film

Španělský král hororu chystá další film

03.11.2014

Jaume Balagueró je pevně spjatý se španělskou produkční společností Filmax, která se specializuje na žánrové filmy a pod jejíž hlavičkou si udělal mezinárodní renomé hororovou sérií REC. Poslední díl… (více)

Amy Adams terorizovaná duchy?

Amy Adams terorizovaná duchy?

03.09.2011

Španělská hororová škola je momentálně žánrovou špičkou. Uvědomují si to i za Atlantikem. Už remakovali REC, teď přijde na řadu Sirotčinec. Původní film produkoval Guillermo del Toro a Belén Rueda si… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Reklama

Reklama