Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (155)

plakát

Kočár do Vídně (1966) 

Člověk by nevěřil, že film, který se odehrává hlavně v kočáře, může být tak napínavý. Není snad minuty, ve které by mne něco nepřekvapilo. Iva Janžurová nahastrošená za venkovskou Mařenu je dokonalá, nevíme zda Němcům nerozumí, nebo si s nimi jen tak hraje, až postupně nám dochází, proč dělá některé věci a u některých věcí nám vlastně nikdy nedojde, proč je udělala.

plakát

Korunovační klenoty (2011) 

Kamarádka vedle mne plakala, já se smála, prostě klasická severská emoční bomba ala Adamova Jablka. Opět se sledujeme jakési filozofické, či v tomto případě spíše poetické hlavní téma, a ani nám nedochází, že vlastně sledujeme příběh vyšetřování jedné vraždy. Ale to je jen začátek. Člověk chvíli nedává pozor a už má pocit, že sleduje úplně jiný film. Jak jsem už řekla - film střídá žánry jako ponožky, dochází v něm k mnoha zvratům, ale co je na něm nejkouzelnější je pestrost témat. Je to asi jediný film, kterému se podařilo spojit lásku k hokeji, problematiku Downova syndromu, homosexuální/bisexuální orientace, španělských přistěhovalců v Dánsku a výroby zlata. A jen tak mimochodem, Alicia Vikander je nádherná ženská!

plakát

Kristova léta, dámy... (2003) (TV film) 

Takový Sex ve městě v dokumentu - to myslím v tom nejlepším smyslu slova. Životní příběhy zajímavých, moderních a hodně odlišných žen. Jejich trable s láskou, přátelstvím, kariérou i rodinou. To vše lidsky a přirozeně odvyprávěné jejich kamarádce, většinou u sklenky vína. Aspoň člověk tuší, na co se má připravit.

plakát

Krvácející (2005) 

Na úvod bych chtěla říct, že jsem moc vděčná za možnost vidět film z africké kinematografie, a že rozumím, že jako Evropanka nemůžu tento film do detailu pochopit. Díky filmu Krvácející jsem si však uvědomila, jak jsou i filmy, které považuji za velmi špatné, dokonalé, technicky zvládnuté a pochopitelné. Krvácející, byl pro mne jakýmsi gulášem velmi špatného pokusu o pornografii (ano, trapné scény, které mají ztvárňovat sex, i když jsou herci v intimních partiích po celou dobu oblečení), ještě horšího pokusu o akční film (opravdu nepůsobí dobře, když jsou při scénách, kde mají hrdinky létat, vidět nosné popruhy), no a to ani nemluvím o velmi hloupém a předvídatelném příběhu, scénami s ochutnáváním lidského masa a ani ne ochotnických hereckých výkonech. Můj první odchod z kina ještě před koncem filmu.

plakát

Kůže, kterou nosím (2011) 

Představuju si, jaký úžasný dojem by ve mne film zanechal, kdybych ho viděla jako první. Ale nestalo se tak - Kůže, kterou nosím je už jenom pátým Almodóvarovým filmem, který jsem viděla. Na podobné téma, s podobnou zápletkou... Bylo to skvělé, zajímavé, divné, Elena Anaya podala úžasný výkon...jen už bych chtěla vidět něco nového. Nechápejte mne však špatně, na další Almodóvarův film se zase s chutí podívám.

plakát

Láska a smrt (1975) 

Zvlášť pro lidi, kteří mají rádi ruskou klasiku - šíleně vtipná parodie. Pro mne z jeden z Allenových nejlepších filmů. Woody Allen prý kdysi na otázku novináře: "O čem jste vždycky snil, že uděláte?" odpověděl: "Chtěl jsem napsat velký ruský román." Tímhle filmem však takový velký ruský román alespoň natočil.

plakát

Lásky čas (2013) 

About Time - Kouzelné, naprosto spontánní - podobně jako hlavní hrdinka Mary (úžasná Rachel McAdams) si film s Vámi nehraje a jde vlastně rovnou na věc, přesto je pořád překvapivý a zábavný. Plný obyčejných a jednoduchých věcí, které jsou snad právě proto tak dojemné. A ještě jednou k Rachel McAdams - už v Sherlocku Holmesovi se mi zdála roztomilá a zábavná a V půlnoci v Paříži zase výstižně nesnesitelná. Po About Time, jsem si ale jistá - Rachel je dokonalá a kdybych byla muž, vzala bych si ji za ženu.

plakát

Lazebník sibiřský (1998) 

Michalkov se snažil přiblížit Rusko Hollywoodu. Zní to trochu šíleně, ale povedlo se. Moskva i Sibiř. Naivní nenaplněná láska i věrné přátelství. Komické scénky i svíravý naznačující konec. Seznamte se, Rusko.

plakát

Let (2012) 

Krásný nápad, zajímavý příběh, dobří herci a přesto skoro až podprůměrný film. Jak to? Další americká variace na téma: jak se dá všechno zničit prvoplánovým patosem. Tento námět by potřeboval režii, která si s tématem více pohraje a trochu mu dodá nadhled.

plakát

Lída Baarová (2016) 

Spoiler - celý film vystihuje věta Lídy Baarové na konci filmu. "Možná to byla pravda a možná moje poslední role." Tenhle přístup k filmu se mi líbí. Pravdu se ostatně o téhle kontroverzní herečce už nikdy nedovíme, byla odváta několika propagandistickými režimy, bulvárem, nekritickým okouzlením i pomluvami kolegů. Takže si vezmeme jen jednoduchou dějovou osu a s tou si pohrajeme. Možná s toho výjde trochu kýč, ale s hezkou pointou. O holce, která se chytila do pasti vlastních intrik. Jen Goebbels byl sice zrůda, ale rozhodně to nebyl tak odporně vypadající ubožák, jak ho ztrárnili ve fimu.