Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (13)

Svět pod hlavou - Mrtvý muž

Svět pod hlavou - Mrtvý muž (2017) (epizoda)

Když Filip Marvan (Václav Neužil ml.) vypráví psychiatrovi o internetu coby o věci ze vzdálené budoucnosti z roku 2016, pravděpodobně netuší, že v roce 1982, kdy se seriál odehrává, již existoval jeho předchůdce Arpanet a s ním i celá řada protokolů, na kterých je postaven dnešní internet a které používáme každý den - např. IP (1981), TCP (1981), UDP (1980), ICMP (1981), FTP (1980) a SMTP (1982).

Nikdo nic neví

Nikdo nic neví (1947)

Letadlo, které se v závěru filmu objeví, je navzdory výsostným znakům britské RAF známý sovětský Šturmovik, tedy Iljušin Il-2m3.

Target for Tonight

Target for Tonight (1941)

Ve filmu místo herců hrají skuteční letci a personál RAF. Kapitána Wellingtonu "F jako Freddie" nehraje nikdo jiný než Charles „Pick“ Pickard, známý jako jeden z velitelů 311. bombardovací perutě a zejména jako vedoucí operace Jericho - útoku na vězení v Amiensu.

Target for Tonight

Target for Tonight (1941)

Některé skutečnosti a jména byly vzhledem k tehdy probíhající válce změněny, aby film neposkytl nepříteli žádné strategicky zajímavé informace. Například jméno letiště Mildenhall bylo změněno na fiktivní Millerton.

Bitva o Británii

Bitva o Británii (1969)

Ve filmu se objevilo 27 Spitfirů různých verzí (z toho 12 letuschopných), jejichž vzhled byl sjednocen na verze Mk.I a II, které byly používány ve skutečném konfliktu. Dále bylo k vidění šest Hawker Hurricanů (z toho tři letuschopné).

Bitva o Británii

Bitva o Británii (1969)

Namísto skutečných Messerschmittů Bf 109 bylo použito 27 letadel Hispano Aviación HA-1112-M1L, což je po válce ve Španělsku licenčně vyráběná Bf 109G (s několika modifikacemi, zejména použití motoru Merlin 500-45 namísto Daimler-Benz řady 600). Pro potřeby Bitvy o Británii bylo nutno je upravit, aby vypadaly co nejvíc jako Bf 109E, což kromě odpovídajícího zbarvení znamenalo například doplnit vzpěry pod vodorovné ocasní plochy, odstranit 20mm kanony Hispano HS-404 či "zhranatit" zaoblené konce křídel.

Bitva o Británii

Bitva o Británii (1969)

Obdobně jako u Messerchmittů, i filmové bombardéry Heinkel 111 pocházejí od španělského letectva. Bylo použito 32 kusů bombardérů CASA 2,111 (licenční Heinkel 111 H-16 s motory Merlin namísto Junkers Jumo 211).

Bitva o Británii

Bitva o Británii (1969)

Všechna letadla, která se ve filmu objeví (kromě španělského Junkersu Ju 52), pohání britský motor Rolls-Royce Merlin.

Matrix Reloaded

Matrix Reloaded (2003)

Když se Trinity (Carrie-Anne Moss) snaží hacknout bezpečnostní systém elektrárny, použije k tomu existující linuxový bezpečnostní scanner Nmap a k průniku využije tehdy (v době natáčení filmu) vcelku aktuální díru v SSH. Narozdíl od mnoha filmů je zde tak zobrazen velice přesný postup "hackerského" útoku.

Atentát

Atentát (1964)

Filmaři pochopitelně neměli povoleno střílet ve skutečném kostele a demolovat jeho vnitřní vybavení. V barrandovských ateliérech proto pro tyto účely vznikla přesná replika interiéru kostela sv. Cyrila a Metoděje včetně oltáře.

Atentát

Atentát (1964)

Na premiéru filmu na československé ambasádě v Norsku přišla i Lina Heydrichová, vdova po zastupujícím říšském protektorovi.

Atentát

Atentát (1964)

Scény odehrávající se v kryptě nebyly natáčeny na původním místě, jelikož dle odborníka by jejich zaplavení mohlo ohrozit statiku samotného kostela. Oproti tomu střelba z kulometu na světlík krypty skutečná byla. Aby ale nedošlo k poškození původních otvorů po kulkách, byla před skutečnou zeď doplněna zeď falešná.

Reklama