Reklama

Reklama

Bitva o Midway

Trailer

Obsahy(1)

Šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor hlásí američtí zpravodajci, že objevili zvýšenou aktivitu Japonců. Podle odhadu velícího důstojníka by mohlo jít o útok na ostrov Midway. Admirál Nimitz na rozdíl od vojenských úředníků ve Washingtonu uvěří v útok a podle toho jedná. Soustředí k ostrovu konvoje letadlových lodí i průzkumná letadla. Mezitím na palubě bitevní lodi admirála Yamamota probíhá důležité jednání. Jeho cílem je vyprovokovat bitvu, při které chtějí Japonci zničit americké loďstvo a následně ovládnout Tichý oceán. Přesně 3. července 1942 však boj skončí naprostou porážkou sebevědomé japonské flotily a stane se jedním ze zlomových okamžiků v historii druhé světové války. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (139)

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Zase som sa nabažil vojny tak ako to mám rád. Výborný vojnový veľkofilm založený na historických faktoch a doplnený o autentické zábery. Bitka o Midway sa spočiatku vyvíjala v prospech Japonského cisárstva no neskôr sa moment prekvapenia skončil a oprátok sa chytili Američania. Yamamoto bol veľmi dobrý stratég, no šťastie sa tentoraz priklonilo na stranu USA. Doporučujem vojnovým nadšencom. 90% ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Režisér Jack Smight s použitím dobových záběrů a za pomoci hvězdného hereckého obsazení líčí napadení amerických základen Pearl Harbor a Midway. Ukazuje, že se muži, kteří pevně stály na svých místech, s hrozbou dokázali vyrovnat. Bitva o Midway je ale hodně dlouhý film, a protože se jeho děj postupně omezuje jenom na další a další záběry letadel nalétávajích na lodě, ke konci působí nudně. ()

Reklama

zigíš 

všechny recenze uživatele

Midway je nejsilnější v kombinaci autentických záběrů a dramatizace -s větším důrazem na to autetično- tam se Smightovi daří vytvářet skutečně působivé scény. Bohužel v tom dramatu už je slabší, občas nějaký ten motiv nadhodí -romantická linka američana a japonky-.ale opustí ho dřív než se k něčemu kloudnému dopracuje. A mít k dispozici skvostný casting a tak trestuhodně ho nevyužít (například Mitchum všechnu akci proleží v posteli) !? Přese všechny výtky jsem rád za doplnění si tohoto válečného spektáklu. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

skvělej válečnej velkofilm. a sem to označení opravdu patří. všechny ty záběry se opravdu vyvořily pro filmaře (pokud nejsou autentický). neuvěřitelné herecké obsazení a výkony dělají z tohohle snímku jeden z nejlepších válečných filmů všech dob. za zmínku taky stojí, že společně s filmy MacArthur a Tora! Tora! Tora! to vytváří jeden z nejjednotnějších pohledů na nějaké ze světových bojišť druhé velké války. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jestliže tenhle film něčím trpí, pak tím, že namísto nějakého hlubšího ztotožnění se s postavami a příběhem nás neustále krmí informacemi typu "ten a ten poručík z té a té perutě", "stalo se v tolik a tolik" a scénami, které mají sice dokumentaristický význam, ale pražádný dramatický potenciál. Proto v hodnocení dopadl stejně jako třeba "Bitva o Británii" nebo "Tora, Tora, Tora!" ()

Galerie (29)

Zajímavosti (17)

  • Pilot bombardéru TBD Devastator George H. Gay, který byl v této bitvě sestřelen a jeho osud je ve filmu rovněž zmíněn, strávil ve vodě přes 30 hodin, než byl vyloven záchranáři. Díky svému sestřelení jako jediný ze squadrony VT-8 přežil útok na japonské letadlové lodě a byl poté vyznamenám námořním křížem. Zemřel v roce 1994 ve věku 77 let. (Foxhound#1)
  • Midway je atol o rozloze 6,2 km čtverečních ležící v severním Pacifiku (blízko Havajského souostroví). V okolních vodách se dne 4.června 1942 odehrála nejznámější bitva, bitva o Midway. Námořnictvo Spojených států zde potopilo čtyři největší letadlové lodě japonského námořnictva, které chtělo Midway obsadit a tím Japonsku způsobilo drtivou porážku. V současné době je letiště na ostrovech používáno jako nouzové letiště pro dopravní letouny letící přes Tichý oceán. (Rodriguez)
  • Bitva o Midway trvala od 3. do 7. června 1942. Japonci zde ztratili všechny čtyři letadlové lodě, zatímco Američané přišli jen o jednu. Bitva o Midway znamenala obrat ve válce v Pacifiku. (Petulka88)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama