Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Western

Recenze (79)

plakát

Rocky IV (1985) 

Jako malej jsem tenhle díl hltal a považoval ho za nejlepší a ani jako podstatně větší a starší jsem tenhle názor nezměnil. Jasně že už si ted uvědomuju, jakej přitroublej podtext tenhle díl má a na čem je postavenej, ale na druhou stranu je zde všechno to, co člověk od Rockyho čeká. Tzn. super soundtrack, záběry z tréninku (v tomto díle jednoznačně nejlepší trénink v drsný sibiřský lokalitě) a pak samozřejmě samotný zápas, který je sestříhán velmi dobře a důvěryhodně. Samotný film má spád, Rocky už zde není tím intelektuálním omezencem, na kterého si hrál především v jedničce. Adriana nám tu také rozkvetla a Pauly jako vždy bezchybnej.

plakát

Predátor 2 (1990) 

Oproti kultovní jednotce to ztratilo prakticky všechno. Především pak originalitu a partičku nabouchanejch a drsnejch chlápků, jejichž charizma na stupnici od 1-10 atakovalo číslo 11. Danny se sice snažil, jak mohl, ale bojoval s větrnými mlýny. I tak je to ale stále docela koukatelná věc, která ještě nevyznívá tak fraškoidně jako její pokračovatelé.

plakát

Teorie tygra (2016) 

Nestává se mi to často, ale musím říct, že v tomhle případě je film lepší traileru. Je to opravdu milej film o mužích, kteří se zlobí a všechno v nich tak nějak uzrává až prostě musí vypnout a utéct. Herecké výkony všech byly vynikající. Mile mě překvapil i Kohák, ačkoliv ho jinak příliš nemusím. Humorná stránka filmu byla příjemně nenucená a přirozená. Určitě jeden z těch nejlepších českých filmů posledních let.

plakát

Dům voskových figurín (2005) 

Jsem další, kdo rozšířil fanklub Elishy Cuthbert. 60% zasloužených, je to solidní remake. Neviděli jste mojí kameru?

plakát

Nikdy neříkej nikdy (1983) 

Tahle neoficiální Bondovka není žádný extra šlágr, ale ani úplný propad. Ano, kdyby se to nenatočilo, tak by se vůbec nic nestalo, ale na druhou stranu jsem docela rád, že si Sean Connery střihl ještě poslední rozlučku v roli agenta, kterého před 21 lety poprvé přivedl na scénu. Kvalit původního Thunderballu to sice nedosahuje, ale i tak se pár slušných momentů najde (například scénka se žraloky nebo šemíkovskej skok, kterej asi ochránci zvířat neuvidí rádi). Váhám mezi 2-3*, ale z úcty k Siru Connerymu dávám ty 3.

plakát

Moonraker (1979) 

V rámci série určitě slabší díl, ale velmi zábavný, jelikož Bondovská absurdnost zde dosáhne asi maxima. Nicméně po bezchybném "The spy who loved me" bylo velmi složité nastavenou laťku udržet a Moonraker je toho příkladem. Jsou zde dobré scény (lanovka, karneval, kovbojka,...), ale jako celek to úplně neladí. Bond v kosmu mi prostě nesedl, i když jsem rád, že vznikl, protože člověk může alespon porovnávat. Hlavní záporák tak nějak bez koulí, i když zdaleka ne tak špatný, jako ten z nejnovějšího Spectre. Zub byl fajn, ale byl už spíše parodií na sebe sama. Bondgirl celkem nevýrazná, mokrý sny z ní člověk mít asi nebude. Moore byl v pohodě, ale vrchol už měl za sebou.

plakát

Špion, který mě miloval (1977) 

To, co pro Conneryho znamenal Goldfinger, pro Brosnana Zlaté oko a pro Craiga Casino Royale, tak pro Moora představuje Špion, který mě miloval. Tedy vrchol, kde se sešlo vesměs všechno to, co má správná Bondovka mít. Víc slov netřeba. Každý fanda bondovské série si tenhle film musí užívat měrou vrchovatou. Já osobně zařazuju do TOP 3 žebříčku bondovských filmů. Ten film má jen jednu chybu a to tu, že v závěrečných titulkách zamění Moonrakera s Jen pro tvé oči :))

plakát

Lovec policajtů (2001) 

Někdy až moc přehnaný (i když jasně, je to Seagal), ale stále docela ucházející. Bitky jsou slušný a semtam Steve dostane i nějakou to ránu, což se zdá být až neuvěřitelné při pohledu do jeho bitkové filmotéky. Je to ale koukatelná oddychovka. Snad jen postav mohlo být méně, někdy jsem se v nich ztrácel. Když to jednou za pár let náhodou naladím na TV, tak to nevypnu. Dialog při závěrečných titulkách má rozhodně hloubku :)

plakát

Žít a nechat zemřít (1973) 

Původně jsem hodnotil 2*, ale musím to po dnešním shlédnutí upravit a o 1* hvězdu moje hodnocení navýšit. Není to v rámci série žádný šlágr, ale zase to také není vůbec tak špatná Bondovka, jak se může na první (u mě tedy asi na třetí) dojem zdát. Příběh je originální a před érou námětů spojených se studenou válkou, které budou zanedlouho následovat, taktéž osvěžující. Jako spousta ostatních bych vynechal zbytečně dlouhou naháněcí scénku na vodě, která mohla být klidně poloviční. Záporáci jsou celkem fajn, ale jsou snad až moc slabí a Bondovi práci zbytečně ulehčují. Co se týče Moora, tak já s jeho premiérou problém vůbec neměl. Connery byl skvělej a jedinečnej, ale díky bohu dokázal skončit včas (Nikdy neříkej nikdy nepočítám), což se ale paradoxně už nedá říct právě o siru Rogerovi, který se ale uvedl dobře a jeho vrchol měl teprve přijít o 4 roky později. Přinesl vtip a nadsázku, což mi vůbec nevadilo, ba právě naopak. Doktorka Quinnová v roli Solitaire obstála nejenom vzhledem. Takové princezně by snad každý muž chtěl "pomáhat a chránit ji" zároveň a nemusel by to být zrovna James Bond nebo Sally. Úvodní song právem nominován na vrcholnou cenu. Kam se na něj hrabe ten přihřátej úvodník ze Spectre...

plakát

Diamanty jsou věčné (1971) 

Poslední Bondovka, kdy agenta 007 ztvárnil Sean Connery (od Dr.No zde znatelně zestárl) je pro mě tou nejslabší ze všech jeho dílů. Nicméně i tak je to stále solidní zábava, která si 3 hvězdy bez problémů udrží. Co bych ji vyčetl je hlavně to, že je dost matoucí a člověk se ztrácí jak v postavách, tak hlavně v ději. Hamilton v Goldfingerovi zahrál na jednoduchou strunu a vyšlo mu to natolik, že natočil jednu z nejlepších Bondovek vůbec. Zde naopak jako by se nechal vybláznit a filmu to vůbec neprospělo. Co se týče Bondovských znaků - v Diamantech je jen málo vychytávek od Q (falešné otisky jsou super, ale tím to končí). Bond nedostane auťák ani hodinky ani nic jiného. Bond girls - Jill St. John pro mě teda nic moc. Nebyla ani inteligentní, ani zvlášť hezká. Zato ale Lana Wood to svým "charizmatem" dorovnala. Zabijáci - tak ti byli super. Pan Kidd i pan Wint měli sakra koule, i když to na první pohled třeba tak nevypadalo. Jejich sarkasmus mě bavil. Song - Super, nemám výhradu. Jeden z nejlepších v rámci série. Shirley Bassey potvrdila, že umí. Ernst Stavro Blofeld - tentokrát žádný zvláštní znamení, ale šlo to. Vtip mu nescházel. Nicméně platí, že Tery Salavas number one. V závěru ještě dodám, že Diamanty jsou věčné se vyznačují několika nezapomenutelnými momenty (namátkou Bondovo popelnění v krematoriu, kosmo autíčko nebo zdvojení bílých kocourů). Právě tyhle scény dorovnávají slabší režii a vytahují film směrem nahoru.