Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (442)

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

V závěru trilogie už naplno přeřazujeme na atmosféru LOTRa, včetně několika skutečně krvavých smrtí, které si Peter schoval hlavně do rozšířené verze. Peter zřejmě chtěl trumfnout sám sebe a překonat rekord v čtyřicetiminutové bitve o Helmův žleb, takže bitkařením vyplnil celý film. Ačkoli je za mne bitva skvělá, už není moc prostoru na postavy a vůbec ne na objevování dalších částí Středozemě. Celý díl sedíme a sledujeme kosení vojáků před branami Ereboru. Zamrzí enormní digifest, který holt musel nastoupit, když se s natáčením spěchalo, takže chyběly rekvizity i miniatury.

plakát

Hobit: Šmakova dračí poušť (2013) 

Prostřednímu dílu nejvíc ubližuje, že se postupně z pohádky překlápí do LOTRa. Pitorestkní části se tak nepříjemně tlučou s vážnou high fantasy. Film úplně zabíjí antiklimatický závěr. Místo souboje draka a Barda jsme dostali jen chaos v Ereboru. Za což může Peter Jackson, který si chtěl natočit epickou bitvu pěti armád, ale už ji nemohl vtěsnat do druhého dílu, tak ho rozdělil na dva. Je nutno dodat, že sme i tak dostali epickou fantasy, na kterou si nikdo jiný mnoho let netroufne.

plakát

Zločiny Velké Prahy - Dáma v studni (2021) (epizoda) 

Ukazka i obrazky me nalakaly, ale s vyslednym produktem to moc spolecneho nema. Všichni se těšili na krimi dobovku, ale první díl místo toho nabídl asi tři lokace a ke všemu ještě ve tmě. Působí to podivně depresivně a každý druhý záběr je zabraný pod holandským úhlem, takže to vypadá jako norský psychothriller. Připomíná to trochu Jana Husa od Svobody. Tvorba ČT si tak dlouhodobě tvoří hodně podivný styl, který je aplikován na tvorbu nehledě na časové zasazení děje. Jinak herci jsou fajn, jen Langos zase poprcava, to zacina bejt okoukaný. Snad bude příští případ trochu zajímavější.

plakát

Troll Bridge (2019) 

Připadám si trochu jako Cohen, kterej vzpomíná na dobré časy. První zmínky o tomhle projektu sem zaslechl asi před deseti lety, pak následovalo několik updatů a pak už sem na to docela zapomněl. V době, kdy vyšla zprasená verze Hlídky od BBC Amerika je tenhle fan film balzám na duši.

plakát

Hlídka - A Near Vimes Experience (2021) (epizoda) 

Připraven z traileru jsem byl upřímně připraven na horší zážitek. To ale neení nic na tom, že jde tak o volnou adaptaci, že už to se Zeměplochou nemá moc nic společnýho. Ožralý policajt je celkem sympatický a Elánius, jak ho známe z knížky, by se z něho mohl vyklubat, ale co tam dělá genderfluidní postava jsem nepochopil. Cyberpunkofantasy prostředí ale vypadá fakt šíleně, jako by to vypadlo z japonské mangy. No a Pratchettův humor je zde v mikroskopickém množství.

plakát

Vlkochodci (2020) 

Možná jsem přísnější proto, že jsem podlehl hypu o nejlepším animáku poslední doby. Výtvarná stránka byla nádherná, ale byl jsem připravený na trochu mnohovrstevnatější film. Keltské mýty v Písni moře mě zasáhly víc. O postavách/vlkochodcích se moc nedozvíme a záporák je klasicky jenom zlý. Slýchával jsem přirovnání tohoto filmu k Mononoke, ale místo toho je to spíše takový malý předkrm k masitému hlavnímu chodu, kterým je Miyazakiho masterpiece.

plakát

Jonathan Creek (1997) (seriál) 

Vynikající záležitost pro líné sobotní odpoledne. Poté, co jsem dokoukal všechny řady Poirota, jsem dostal hlad na další britské detektivky a náhodou jsem narazil na Facebooku na doporučení na tento u nás neznámý seriál. Hádat, jak vrah ke své oběti přišel, je zde úplně marný, protože i když dostane potřebné nápovědy, bylo by to jako rozklíčovat kouzelnický trik. Ale tvůrci na tuhle hru diváka poctivě připravují. Jedním z řešitelů záhadných případů je právě kouzelník, který ví o tricích první poslední. K tomu je přimíchaný britský cynismus a černý humor, který se v detektivkách moc nevidí. Bohužel poslední dvě řady se prý obešly bez Caroline Quentin, která byla skvělou protiváhou Alanovi Daviesovi. Předpokládám, že tam si mě serial ztratí.

plakát

Modelář (2020) 

Zelenka pokračuje v politických tématech a od Mnichova se přesunul k frustraci nad politickým systémem nejen u nás, ale i v USA. Jen tenhle pokus nedosahuje takových kvalit jako předchozí snímek. Sice i tady se zajímavě kombinuje (buddy movie a thriller), ale tady kvalita víc kolísá. Některé části filmu nejsou ani tak o příběhu, jako o vysvětlování různých pohledů na politiku a jak se lidé se systémem různě vyrovnávaj. Bavila mě hlavní postava, o které se nic neví a divák si větší čast filmu klade otázku, jestli je to fakt blbec, nebo to jen hraje.

plakát

Stín v oblacích (2020) 

Podobně niízkorozpočtový béčka by chtěl dělat Netflix, ale pořád mu to nejde. Narozdíl od netflixovských kousků je totiž tenhle aspoň zábavnej. Jistě, extravagatní rukopis Maxe Landise tu zavání jak měsíc stará mrtvola, ale v tomhle případě to před zkázou drží nadhled a správný uchopení režiséra. Je to klasickej půlnočňák a guilty pleasure. Těch 80 minut žánrového guláše jsem si pořádně vychutnal.

plakát

Akta Tesla (2018) (seriál) 

Pěkně to vystihuje ředitel muzea Nikola tesly v Bělehradu, který má celý štáb amíků za konspirační debílky a dává jim to jasně najevo. Což ve výsledku taky jsou, když musejí každou otázku zakončit konspirační teorií.