Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo modelek nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (315)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka přišel s další na domácí poměry nebývale ambiciózní látkou. Některé věci sice jen nakousne a pak už s nimi dál nepracuje, ale pořád toho zbývá dost k přemýšlení. Přitom to není žádný art film, ale divácky vstřícný snímek, velmi profesionálně natočený. Kryštof Hádek i Jiří Mádl jsou výborní, vedlejší postavy vedle nich moc prostoru nemají. Škoda jen toho nijakého konce. Pokud po takovémto filmu jen pokrčím rameny, řeknu si „a to je všechno?“ a jdu domů, tak je to špatně (70%). ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Určitě velmi neotřelá látka v českých barvách, která má v sobě dva základní příběhový prvky, vztah dvou hlavních hrdinů a fakt, kam až může zajít smysl pro spravedlnost a taky to v jakým světě žijeme a na jakých hodnotách stavíme svou existenci. Oceňuji, že ač obě témata mě přišli silný vzájemně se nerušili a ke konci se hezky zasnoubily. Jediný co jsem moc nepobíral, že když jmenuji na český straně současnou vladu, proč americká administrativa je úplně z jiné doby. Na Kryštofa s Jirkou nemám moc co vytknout, jsou to talentovaný sympaťáci, jen doufám že Jiřík Madlů už si dá pokoj s těma šišlounama, začínám se o něj pomalu bát, aby mu to nezůstalo. Někde mezi 3 -4* , ale za odvahu dávám směrem nahoru. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Modelář je hodně zvláštní film - v tom dobrém, ale i v tom méně dobrém slova smyslu. Rozhodně mě zaujal na tuzemské poměry vcelku neokoukaný námět, jehož dopad se však (podle mě) lehce ztratil ve zpracování, které nabízí jak silné, tak i bizarně udělané/zahrané scény. Chápu intence tvůrců, kteří chtěli zobrazit (ne)spravedlnost a (zne)užití technologií, avšak místy to na mě působilo až příliš chaoticky a zkratkovitě - např. mi přišlo zvláštní, jak lehko se mohl Pavel dostat tam, kam zrovna potřeboval (a nikoho třeba nezarazil jeho look alá vagus), a takové scény s Veronikou Khek Kubařovou se mi zdály úplně zbytečné. Snímku se rozhodně nedá upřít odvaha zobrazovat věci, o kterých se vyloženě nemluví nahlas, avšak měl jsem dojem, že se to dalo pojmout lépe. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Na filmy Petra Zelenky a jeho přátel většinou musíme pár let čekat, aby nám následně vyrazily dech (aspoň s "Mnichovem" tomu tak bylo). Také Zelenkův nejnovější snímek má velké ambice a vypráví na české poměry velice originální příběh (na Českých lvech budu minimálně u scénáře moc držet palce). Bohužel trochu doplácí na žánrovou nevyrovnanost a uspěchaný závěr. Jirka Mádl si ale toho rappera s vadou řeči vystřihnul skvěle. Skoro 4*. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Modelář je film o všetkom a o ničom, v tom zmysle, že každý divák si ho v konečnom dôsledku interpretuje podľa vlastného svetonázoru. Podľa mňa je Petr Zelenka v celej svojej filmografii pseudoumelecký pozér. Tento prístup ma v Roku ďábla uchvátil, pri Karamazovcoch nudil a pri Stratených v Mníchove donútil odísť z kina. Ale musím Zelenkovi uznať, že scenáristicky aj režijne je to najoriginálnejší filmár v Čechách. Po všetkých tých "Teroristkách, Staříkoch a Modelářoch", čo za posledné 2 roky vznikli, sa pýtam: Vyjadrujú tieto filmy nejaké reálne vnútorné napätie v českej spoločnosti, alebo sú len reflexiou barrandovských elít? Asi to druhé. Dúfam, že v Čechách je stálym zdrojom napätia iba cena piva a salámu. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (22)

  • Lenka (Kristýna Frejová) říká: „Není každý jako Ratner,  ten šel nejspíš rovnou do Nebe. Michael Ratner (13. června 1943 – 11. května 2016) byl americký právník. Po většinu své kariéry byl prezidentem Centra pro ústavní práva (CCR), neziskové organizace pro řešení lidských práv se sídlem v New Yorku, a předsedou Evropského centra pro ústavní a lidská práva (ECCHR) se sídlem v Berlíně. (sator)
  • Když přichází Pavel (Kryštof Hádek) na pohovor k Michalovi (Jiří Štrébl), tak ten položí pálku s míčkem a je vidět, jak se druhý míček kutálí po zemi pryč. Při jeho odchodu leží na stole oba míčky. (p3tris)
  • Když Pavel (Kryštof Hádek) používá dron ke sprejování na Petřín, vysprejuje pouze „CZE“. Hned nato je tam policie, která ho zadrží. Na druhý den je tam vysprejováno: „CZECH GUNS FOR TERROR“. (griph)

Související novinky

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Reklama

Reklama