Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (26)

plakát

Proroctví (2009) 

Vyvrcholení a pointa poněkud slabší (kdyby ona "osudovost vyvolených" spočívala v něčem mýtičtějším, bylo by to za 5*), nicméně i tak strhující snímek se slušným Cagem a skvělou Beltramiho hudbou. Proyasův cit pro vizuálno je fascinující, což je vidět hlavně u katastrofických scén, které sice jsou jasně digitální, ale zato ak již tu napsali mnozí přede mnou, "oduševnělé", tzn. zapadají do příběhu, nejsou jen na efekt a svou nekompromisností mě donutili zírat na obrazovku s otevřenou pusou (scéna s havárií letadla jasně vede).

plakát

Asterix a Obelix (1999) 

Bohužel, inteligentní humor komiksové předlohy zde chybí. Celé je to hezky barevné s povedenými triky a pár vtipnými gagy, ale je to takové... no, prázdné. Příběh o spiknutí římského guvernéra proti Caesarovi není povedený a autoři si spíš měli vybrat jeden konkrétní Asterixův příběh. Na druhou stranu oba představitelé jso výborní (v českém znění podpoření skvělým dabingem pánů Trávníčka a Štepničky) a hudba je taky dobrá. Nicméně raději zůstanu u nepřekonatelného komiksu (samozřejmě dílů, kde uderzo pouze kreslil a o scénář se staral Goscinny).

plakát

Tísňové volání (1985) 

Skoro náborový film aneb přidejte se do řad úžasných příslušníků VB. Jak už bylo řečeno, jde spíše o slepenec různých minipřípadů, které řeší osádka jednoho hlídkovho vozu. Nic zvláštního, ale zase to diváka neurazí - s tou "komunistickou propagandou" to zas tak hrozné není. Jedna hvězdička za herce, druhá za zajímavé obrázky a atmosféru (především) noční Prahy. nápad na polodokumentární syrový film dobrý, provedení je už horší...

plakát

Pěst plná hněvu (1972) 

Narozdíl od remaku s Jetem Li v hlavní roli je původní film mnohem temnější (-SPOILER-konec ala Butch Cassidy & v Sundance Kid-KONEC SPOILERU-). Zatímco Jetův Chen Zen byl takový klaďas, zde ho pomsta stále více stravuje. Co se akce týče, ta je bez výhrad vynikající, ostatně Bruce Lee je poprávu legendou bojových umění. Příběh sice jednoduchý, naivní (oblíbený motiv jednostranně zlých Japonců utiskujících Číňany), peněz očividně nebylo nazbyt a to vyznávání lásky tady Leemu taky neuvěříte.:) Ale o to tu tolik nejde, bavil jsem se. Pro fanoušky kung fu filmů povinnost.

plakát

Horší než smrt (2007) 

Suchý, černý britský humor v nejryzejší podobě. Skvěle napsané repliky plus semtam nějaký ten situační gag, tohle prostě můžu.:) Jednoduchý ale fungující příběh, herci do jednoho výborní, navíc to celé má takovou milou komorní atmosféru. Neustálé výbuchy smíchu asi nehrozí, spíš se celou dobu budete usmívat, a hlavně se skvěle bavit. Vypustil bych jen scény s pliváním a na záchodě, ty byly navíc. Přesto, za ten příjemný pocit, který po každém shlédnutí mám, dávám plný počet.

plakát

Světová invaze (2011) 

Čtyři hvězdy jsou asi moc, ale na druhou stranu, pořád se tu něco děje, akce je více než solidní, dokonce i ten téměř všudypřítomný patos je tu poměrně snesitelný. Charaktery vojáků tu nejsou nijak zvlášť propracované, a z výjimkou Eckhartova seržanta si nikoho nezpamatujete (o koho šlo zjistíte většinou až po jeho smrti). Naštěstí si film nehraje na víc, než pořádnou akční zábavu (cca pětiminutový úvod a šup rovnýma nohama do akce) plnou střelby a výbuchů a cíl bavit splňuje na jedničku (byť věřím jako jiní, že v rukou lepšího režiséra typu Camerona by to bylo o něčem jiném - zdravím mariňáky z Vetřelců:)). Nenudil jsem se ani chvíli. 75%

plakát

Dokud nás smrt nerozdělí (2003) 

Výborný suchý Douglas, kterého skvěle doplňuje uťáplý a výšky nesnášející Brooks v maximálně pohodové komedii. Na hercích je vidět, že si svoje role užívají a tím jen přispívají k příjemnému dojmu, kterým na mne film působil. Nejde o žádný zázrak, ale na nedělní večer ideální podívaná, která mi fakt zvedla náladu.

plakát

Králova řeč (2010) 

U filmu je důležitý prožitek a pokud se nějakému podaří mě přikovat k jeho sledování natolik, že vdyržím až do konce, závěrečných titulků, pak je plné hodnocení jasná záležitost. Trojice hlavních představitelů je dokonalá a vlastně právě na ní celý snímek stojí (Bertiemu jsem držel při onom slavném proslovu palce jako málokomu ve filmu, Rushův Logue je zase jednou z nejsympatičtějších postav jaké jsem kdy viděl) - "staromódní" styl vyprávění k tomu skvěle sedne.

plakát

Černá labuť (2010) 

Temná a krutá odvrácená strana baletní scény, aneb těžká schíza sólistky... Co všechno je člověk ochoten udělat (a teď myslím sám se sebou), aby dostal vytouženou roli? A co s ním taková příležitost udělá? Dechberoucí střídání reality a snu, podpořená skvělou kamerou a především (jako vždy) dokonalou Natalií Portman - ale to neznamená, že by ostatní herci zůstávali svým rolím něco dlužni. Strhující, odvážné, ponuré, mystické a přece tak reálné. P.S. Ninyna matka místy až nepříjemně přípomínala matku Carrie ze stejnomenného Kingova hororu...

plakát

Neporazitelný II: Poslední zůstává (2006) 

Klasický akční film nezemřel! Věrohodnost zápletky jak mafie americkému boxerovi v Rusku nastrčí do kufru drogy a on putuje do vězení kde se pořádají arénové zápasy nemá cenu řešit. Tady jde, jak píší jiní, o souboje, které jsou konečně přehledné, bez milionu rádoby cool střihů, a které jsou postavené na vynikající choreografii a především schopnostech bojovníků, z nichž jeden každý z nich fakt umí. A potěšil mne fakt že Michael Jai White není úplné herecké dřevo (nebo přinejmenším má dostatečné charisma, aby to utáhl) a pokusy o dramatickou linku nejsou úplnou tragédií (oblékání pověšeného Chamberse, sebevražda Stevieho, dokonce i ten sladkobolný závěr setkání s neteří je snesitelný a jaksi to sem patří). Celou dobu jsem měl dojem jakoby se vrátily "staré časy" akčňáků 80. let. Tahle nostalgie se na mém hodnocení rovněž projevuje.:)