Reklama

Reklama

VOD (1)

Při otevírání nové budovy, základní školy Willima Dawese v roce 1959, jsou žáci požádáni, aby pro budoucí žáky nakreslili, jak si představují budoucnost za padesát let, kdy bude časová schránka otevřena. Všichni žáci malují obrázky, jen dívka Lucinda popíše svůj list papíru čísly. Učitelka, slečna Taylorová, jí vezme papír dříve, než čísla dopíše. Lucinda slyší šeptající hlasy, které jí čísla diktují, a když je časová schránka vkládána do skrýše, Lucinda zmizí. Učitelka najde Lucindu v suterénu školy, s krvácejícími prsty od škrábání čísel do dveří... O padesát let později je časová schránka vyndána a každý žák dostává jednu obálku. Caleb Koestler dostane vzkaz s čísly od Lucindy, který neodevzdá ve škole, ale vezme si ho domů. Calebův otec John je astrofyzik a ve vzkazu objeví reálná data. John celou noc přepisuje čísla na tabuli, vyhledává na internetu data a je vyděšený z toho, co vidí... Každé datum označuje den nějakého neštěstí, za datem je uveden počet obětí a následují další čísla, která John nedokáže zařadit. Přeskočí je, čímž dostane další datum neštěstí s počtem obětí. Všechna neštěstí se stala po uložení vzkazu do časové schránky... John jede pro Caleba do školy, ale uvízne v zácpě. Na navigaci uvidí souřadnice, které se shodují s číslem, jež je uvedeno za datem a počtem obětí. Johnovi dojde, že je na místě, kde má dojít k dalšímu neštěstí; podle Lucindy tu má zemřít 81 lidí. John vystoupí z vozu a hned nato kousek od něj havaruje letadlo. John už má jistotu, co která čísla znamenají, a snaží se vyhledat Lucindinu rodinu. Johnovi se podaří najít její dceru Dianu, která má již také dceru Abby. John Dianu osloví, a když se zeptá na Lucindu, na její proroctví a řekne, že má druhý den dojít k dalšímu neštěstí, Diana uteče... Diana se vrátí poté, co k prorokovanému neštěstí skutečně dojde. Vysvětlí pak Johnovi, že poslední datum na vzkazu má být datum její smrti. John s Dianou zjistí, že katastrofa se má týkat všech lidí a jedná se o velký žár. Rozhodnou se odjet do hlubokých jeskyní, ale John chce zjistit souřadnice poslední katastrofy: ze dveří, které Lucinda tenkrát poškrábala, sundává lak. John však netuší, že Abby i Caleb stejně jako Lucinda slyší šeptající hlasy, které jim říkají, co se stane... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (1 542)

genetique 

všechny recenze uživatele

K mojej obľúbenej trilógii od Proyasa (z ktorej dva filmy kraľujú v rozšírenej topke), sa pridáva ďalší kvalitný snímok, po ktorom som si povedal - oplatilo sa počkať tých pár rokov. Cage sa v poslednej dobe pasoval s nepríjemnosťou, akou bol menej kvalitný výber rolí, s týmto výberom však spravil viac než dobre. Proyasovi som veril, i keď námet bol zo skeptického pohľadu dosť diskutabilný, keďže (spolier) teórií o konci sveta tu už bolo neúrekom a samotná predpoveď budúcich udalostí bola v nedávnej minulosti pre diváka dosť trpká skúsenosť vo filme 'Next', práve s Cageom. Proyas však nakladá divákovi mysterióznosť a sci-fi zápletku uvážlivo a po malých dávkach, pretože keby vyklopil ústrednú myšlienku trošku zbrklejšie a s menším citom pre presnosť správneho okamihu, asi by som to neustál. Divák nemá nárok na nudu, katastrofický scenár sa stretáva s tajomnou atmosférou, horrorovým napätím a miestami aj primeranou dávkou akcie, čo dokopy pôsobí veľmi osviežujúco a hlavne takticky, pretože sú tým aspoň povrchovo zaplátané menšie medzery v scenári. Poctivá réžia, kvalitní herci, do posledného centu využitý pomerne skromný rozpočet, moje odporúčania a dva palce hore. 85%. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Proyas je kouzelník. Za směšné peníze (na rozpočtové poměry dnešního Hollywoodu) přivedl na svět atmosférickou vizuální lahodu, která dokáže vyvolat mrazení v zádech. Je to sice celé takové scenáristicky „Blízké setkání třetího druhu“ pro chudé, patetický rozhovor s tatínkem a obilný výjev, jak vystřižený z jehovistické ´Strážné věže´ jakože přehlédnu a naopak dávám palec nahoru za odvážné apokalyptické vyústění. Ten film není bez chyb, ale je z něj cítit řemeslný um a autorské zapálení pro věc a to se cení. Oblíbení Proyasovi albíni měli patřičně děsivý efekt, Cage se překvapivě krotil a nepřehrával. ()

Reklama

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Na Knowing som sa tešil ako malé dieťa, s nastaveným budíčkom na čsfd. Čakal som, čo nám kúzelník Proyas vitiahne z temného klobúku tentokrát. Hehehe, dočkla som sa celkom zaujímavého sci-fi, pri ktorom som však miestami mal pocit, že vidím The Day Whem The Earth Stood Still 2. Posledných 5 megalomanských minút mi však úplne stačilo k filmovej katarzii, a všetko nevydarené som zabudol, odpustil a tešil sa, že existujú šialené mysle, ako má Proyas, a šialení herci, ako Cage, ktorí im v takýchto chorích experimentoch zahrajú :) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Po I, Legend je Proroctví druhým filmem, který pro mě totálně zabil konec (SPOILER - který je tak nějak panspermickomimozemsky-křesťanskointeligentnědesignérský - KONEC SPOILERU). A I, Legend mělo Smithe, kdežto tohle má Nicolase Cage:) Nicméně nač takto lacině urážet, když navíc úplně není proč - Proroctví má velmi dobře budovanou temnou mysteriózní atmosféru a scénárista se s ničím (a s nikým) moc nemazal, což činí některé momenty poněkud překvapivými, a to mají mazlíčci rádi. Nezdráhám se odložit si tu sedmdesátiprocentní hodnocení, ale už se asi znovu nepodívám. 70% ()

MoRTy 

všechny recenze uživatele

On to vcelku nebyl špatnej film - námět ucházející, efekty i cage na vysoký úrovni, ale pro mě shodilo celkový hodnocení shodilo jedno klišé za druhym, který se ve filmu neustále objevujou - táta a kluk kterejm umřela "maminka", kluk co má special abilitu a.k.a. "I see dead people", k nim se přidá žena s holčičkou aby to pěkně párovalo - to je jen slabej nástin, nechci nikomu kdo to ještě neviděl kazit případnou pointu, takže uvidíte no... ()

Galerie (66)

Zajímavosti (21)

  • Miesto natáčania, Melbourne, bolo vybrané z toho dôvodu, že podľa slov režiséra je momentálne filmárom veľmi ústretové. Je tam menší pouličný ruch a tým pádom jednoduchšia práca. (Greenpeacak)
  • Škola ve filmu se jmenuje William Dawes Elementary. William Dawes a Paul Reverse v roce 1775 v Bostonu varovali minutové muže (civilní obyvatele amerických kolonií v 18. století, kteří byli samostatně organizovaná milice) před příchodem britské armády. (TomikZlesa)
  • Caleb (Chandler Canterbury) a Abby (Lara Robinson) mají biblická jména. Caleba vyslal Mojžíš do Nové Země jako špióna. Abby (neboli Abigail, v překladu "otcova radost") byla třetí ženou krále Davida. (jecmen2)

Související novinky

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Vlad Worthington?

Vlad Worthington?

27.01.2010

O projektu Dracula: Year Zero jsme poprvé psali snad před dvěma roky. Vypadalo to, že mezitím skončil někde v škarpě u cesty, ale studio Universal jej oprášilo a chce film natočit tak rychle, aby… (více)

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

Kytarista, Dracula a sportovní John Woo

31.08.2008

...aneb „Novinková smršť 2“. Tak co tady dnes pro vás máme? Brett Ratner je momentálně spojován s adaptací počítačové hry God of War, ale kromě této starořecké mytologické řežby pošilhává i po… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama