Reklama

Reklama

Asterix a Obelix

  • Francie Astérix et Obélix contre César (více)
Francie / Německo / Itálie, 1999, 109 min

Obsahy(1)

Poslední galská vesnička vzdoruje nátlaku římských kolonizátorů! Její obyvatelé odolávají díky zázračnému nápoji místní výroby, jenž dává neuvěřitelnou sílu každému, kdo ho vypije. Římský guvernér Detritus (Roberto Benigni) se chce elixíru zmocnit a vystoupit proti vládci Caesarovi, netuší však že, překonat chytrého Asterixe (Christian Clavier) a jeho kamaráda Obelixe (Gérard Depardieu) nebude vůbec jednoduché... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (449)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První hraný Asterix anebo Astérix et Obélix contre César. Ve své době to byla velká věc. Všechny země ovlivněné frankofonním komiksem očekávaly, zda se Goscinnyho postavičky a Uderzův humor podaří převést do nového média. Animované filmy byly hodně oblíbené, ačkoli tehdy nejnovější díl Asterix dobývá Ameriku už předznamenal konec jedné éry. Osobně jsem spokojená s tou velkou evropskou koprodukcí, díky níž se do Galie v roce 55 př. n. l. podíval vedle Depardieua, Claviera a Galabrua také Benigni nebo Gottfried John. Jako Halabala se blýskla Laetitia Casta a i když série dalších hraných Asterixů je hodně nevyrovnaná, není důvod ji zatracovat. Pro prvního režiséra takového monstr projektu vybrali ostatně velmi vhodného Clauda Zidiho, klasika takových sérií jako Bažanti nebo Prohnilí, který měl svého času na kontě spolupráci s Pierrem Richardem, Luiem de Funésem nebo Belmondem. Takže touto optikou lze Asterixe mmj. vnímat jako další generaci klasické francouzské komediální školy. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Prumerny francouzsky film o nejvetsich francouzskych komixovych hrdinech. Francouzi i pres priliv komixu jak ze zapadu (USA) tak z vychodu (Japonsko) nedaji dopustit na sve dva galy, kteri svadeji souboje s rimany, vikingy, piraty, egyptany a jinymi kulturami. Tento film neprinasi nic extra, ale zase obsahuje par scen pri kterych se clovek pobavi. Z hereckych vykonu stoji za zminku pouze Depardieu a Clavier, kteri hrali dobre, ostatni spise broukali do rytmu. Nic vice, nic mene, cisty prumer. 50% ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Již jen nápad udělat z Asterixových dobrodružství hraný film, je na samé hranici čirého šílenství. Výsledek nakonec překvapivě není zase až tak strašný. Obsazení je docela dobré, vizuálně je to i vcelku vydařené, ale svým infantilním humorem je to na zcela jiné úrovni než-li vyzrálé komiksové předlohy, které mají co říci i dospělým. To bohužel u této adaptace nehrozí, byť jen v jedné jediné scéně. Pro menší caparty ideální. Zidi má však rozhodně navíc. Škoda, tohle si Asterix ani Obelix nezasloužili. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Európsky, koprodukčný kinofilm v ktorom ožívajú slávne, komixové postavičky "Asterix a Obelix". Spoločne so svojimi priateľmi žijú v malej, opevnenej osade akých sú po celej Gálii stovky. Lenže vďaka zázračnému nápoju, druida Panoramixa, sú neporaziteľní. Magický lektvar, čo im varí, im dodáva nadľudskú silu a výbušnú energiu. Ani celá légia Rimanov, na čele so samotným Júliusom Cézarom, nemá šancu ich poraziť. Prevedenie kultovej, animovanej predlohy do podoby hraného filmu sa v tomto prípade celkom podarilo. Christian Clavier a Gérard Depardieu sú v titulných úlohách skvelí. *** ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Kdo by ty dva neznal? Celkem povedená adaptace Groscinnyho komixu. I když kulisy vypadají dost lacině. Dneska by Depardieua ani vycpávat nemuseli. Celkem nezvyk vidět Roberta Benigni v záporné roli. Hodně dobré jsou ty hry. Závěrečná bitva je nejlepší. Mléko z dvouhlavého jednorožce. "Kolik si dáš kuřátek? Stačí 20, držím dietu." :D ()

Galerie (95)

Zajímavosti (21)

  • Natáčelo se se živými aligátory a stovkou pavouků. Pavouci museli být každý večer přepočítáváni, aby se nějaký nezatoulal a nezpůsobil paniku. Kusadla měli znehybněná voskem, aby neohrozili štáb. Podle slov režiséra ale stejně pokaždé nějaký chyběl... (Xeelee)
  • Vůbec první převedení dobrodružství Asterixe a Obelixe na filmová plátna s živými herci (Gérard Depardieu a Christian Clavier). Už v roce 1960 chtěl však svou adaptaci natočit Claude Lelouch s neprofesionálními herci, což se mu nakonec nepodařilo. O něco později přišel se stejným nápadem Louis de Funès, který si chtěl dokonce zahrát roli Asterixe, avšak realizace projektu se mu také nepodařila. Navíc údajně chtěl hrát Asterixe bez kníru. (henrycruel)

Reklama

Reklama