Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Recenze (1 233)

plakát

Hunger Games (2012) 

Původně jsem si myslela, že Hunger Games budou ve filmové verzi těžit především z tématu (děti vs. vražedná reality show) a knižní předlohy, nyní již mezi fanoušky zbožštělé. Byla jsem relativně překvapená, že vlastně funguje i sám o sobě. Syrová mnohdy ruční kamera se stylově přibližuje neurotickému snímání akce typickému právě pro reality show a také dokument - ta je užívaná především pro snímání toho, co je uvnitř soutěže. Pohledy do zákulisí štábu naopak nabízejí hladce snímané obrázky. Fakt, že film byl opravdu levný, není těžké odhadnout, především z kvality digitálních triků a také proto, že většina scén z futuristického Kapitolu se odehrává v interiérech hotelu, výcvikového střediska nebo televizního studia. Ale kupodivu to nijak zvlášť nevadí. A jedna menší poklonka: Režisér Ross skvěle vybalancoval film na hranici PG-13, ač ústupkem MPAA se zdá být nepřehledný střih během úvodního masakru a také výrazně méně krve než kolik dává tušit knižní předloha. Když pominu tu tolikrát zveličovanou linku: Kterého hocha si Katniss vybere?, naskytne se zajímavý pohled do fungování hyperbolizované reality show, se změnami pravidel, které závisí na reakcích publika a aktuálních sázkách na vítěze. Divák pak nemá potřebu řešit prkotiny typu: Pět největších borců soutěže stojí pod stromem, na kterém se ukrývá hlavní hrdinka. Sice mají luk, oštěpy, nože, ale nejsou schopni se jí zbavit. Poté usnou, aniž by postavili hlídku a nechají se pobodat hejnem zmutovaných vos. Ale třeba tento nastíněný problém už je záležitostí knižní předlohy, což vzhledem k tomu, že kniha se adaptovala důkladně, ba doslovně, blahosklonně přehlédnu. K hercům není co dodat, Jennifer umí a táhne svých 140 minut na plátně se ctí. Opatrný palec nahoru.

plakát

Tři přání (1958) 

Tři přání... aneb když jde o Karla, musíme všichni natáhnout pomocnou ruku. Hypoteticky.

plakát

Škola otců (1957) 

Učitel, který odmítal dělat cvičenou opičku pro rodiče a nadělovat jedničky na potkání, logicky v pokrytecké komunitě pohraniční vesnice nemá šanci. Výborný Karel Höger v roli muže, který se navzdory době drží svých principů.

plakát

Ďáblova past (1961) 

Ti mlynáři... skoro vždycky cháska jedna odbojná. A navíc si dovolí soupeřít o autoritu s místní vrchností a knězem. A tohle se neodpouští. Výborný Vláčil, ač v úvodu rozvláčnější, než by se od 90minutové stopáže dalo čekat.

plakát

Tohle je válka! (2012) 

Esence oddechovky, ve které se vztahový sitcom zkřížil se špionážním filmem. Není možné tvrdit, že bych se nebavila, na to tam bylo až příliš mnoho dobře vypointovaných vtipů a hlášek, ale zároveň ani, že by šlo o nějaký zázrak... Vyvrcholení filmu se mi totiž povedlo odhadnout cca po deseti minutách. A jak už psal v komentáři Matty - jiskření mezi hochy bylo mnohem zábavnější než jejich interakce s Reese. Záporák je tam taky jenom proto, aby Reese měla na konci lehčí rozhodování. Kontinuita střihu především v akčních scénách je šílená, místy skoro nejde ani odhadnout, co se na plátně děje. A na závěr: Nikdo mi nevysvětlí, jak takové dvě paka někdo moh považovat za elitní tajné agenty. Ale doba je zlá, výplachových filmů je třeba a tenhle se mi celkem trefil do noty...

plakát

Vyprávěj (2009) (seriál) 

První série by se dala považovat za mou malou guilty pleasure, ale od těch 70. let nahoru to ztrácí drive a z Vyprávěj se stává Vyprávění v Růžové zahradě. Jednotlivé linie jsou prudce nedějové, nenosné a existují jenom proto, aby se se stylem předváděly dobové reálie. Takže po nevím, kolika epizodách mě zajímá už jenom linie Tondy a Zuzky, která je ale stejně upozadněna, přednost totiž dostávají nezajímavé manželské trable Karla a Evy.

plakát

Muž na hraně (2012) 

Jamie Bell v další side-kickovské roli ve filmu, jehož scénář odjel před produkcí na dovolenou. Jinak si tu debilitu vysvětlit nedovedu.

plakát

Vzbouření na vsi (1949) 

Nikdy bych neřekla, že podobný film někdy shledám dobrým... Ale Vzbouření na vsi takové je... Politické řečičky se řeší jen tak mimochodem a minimálně, akcentovaný je konflikt mezi muži a ženami a jejich vysněnými stroji. A taky je to slušná zábava.

plakát

Odpor (2008) 

Komorní film s tisíci komparsisty... Celkem paradoxní, stejně tak jako neepický Zwick. Ale funguje to celkem dobře, bratrské trio Craig - Schreiber - Bell film táhne a funguje jak v emocionálních i válečných scénách.