Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Drama

Recenze (239)

plakát

Harry Potter a Tajemná komnata (2002) 

Druhý díl Harryho Pottera se nese v temnějším, strašidelnějším a akčnějším duchu. Kouzelná atmosféra prvního roku v Bradavicích se neztratila, herci jsou o něco starší a je poznat, že i jejich herecké výkony se zlepšily. Stejně jako u všech dílů musím pochválit vizuální efekty, Bazilišek a obří pavouci vypadají stále skvěle. Jediná výtka směřuje jen k možná až moc dlouhé stopáži. Měl jsem pocit, že děj se místy až moc vlekl, a to i když bylo mnoho scén z knižní předlohy samozřejmě vypuštěno (další díly mají zase opačný problém).

plakát

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) 

Trojka je pro mě nejlepší díl série. Prostředí malebné a překrásné skotské vysočiny je úžasné a magická hudba Johna WIlliamse krásně podtrhuje atmosféru filmu. Při jejím poslechu mě vždycky zaplaví nával překrásné nostalgie. Velmi oceňuji jak je celý film kouzelně detailní (škoda jen, že podobně detailní není i scénář – některé scény z knihy velmi chybí). Stačí jen sledovat pozadí, co všechno se tam děje a užívat si scény, které dokreslují úžasnou atmosféru. Tenhle film je zkrátka umělecké dílo a když zhlédnete i film o filmu, je zážitek ještě lepší. Alfonso Cuarón je podle mě ten nejlepší režisér Potterovské ságy ze všech a jeho díl vyniká svou unikátností a atmosférou. Velká škoda, že nerežíroval celou sérii.

plakát

Hledá se Nemo (2003) 

Nemo je bezpochyby jedním z nejlepších filmů od Pixaru, který ani po letech neztrácí nic ze svého kouzla a stále zůstává audiovizuálním skvostem se skvělým příběhem a plejádou nezapomenutelných postav. Jako malý jsem tenhle film naprosto miloval a třikrát jsem na něm byl v kině. A i po letech zůstává jedním z mých nejoblíbenějších (nejen animovaných) filmů.

plakát

Hra o trůny (2011) (seriál) 

— When you play the game of thrones, you win or you die. There is no middle ground. — HBO už léta hraje svou vlastní neuvěřitelně silnou seriálovou hru a prakticky každým svým počinem válcuje konkurenci. Nejinak je tomu i u Game of Thrones, jednoho z vrcholů seriálové tvorby a perfektní adaptace, jejíž úspěch budoucí seriály jen těžko napodobí. Čím mě Hra o trůny rychle zaujala jsou naprosto dokonale napsané a fantasticky zahrané postavy. Jsou jich zde desítky a skoro dvě série mi trvalo, než jsem se pořádně zorientoval kdo je kdo a kdo je s kým příbuzný. Každý si najde své oblíbené i nenáviděné postavy. Všechny jsou perfektně napsané a zahrané, a většina naprosto morálně šedá. Je sice celkem jasné, kdo mají být ti hodní a kdo zase ti zlí, jenomže sympatické postavy se najdou na obou stranách. Vše je zasazeno do skvěle vytvořeného a uvěřitelného světa se zajímavými kulturami a historií. Fantasy prvky v seriálu zpočátku ustupují velmi do pozadí (pořádně na ně dojde až v posledních třech sériích) a tvoří jen pouhou kulisu. Mnohem více pozornosti je věnováno intrikám, politice, rozhovorům a práci s postavami. Sledovat jak všichni intrikují proti sobě navzájem a bodají si kudly do zad je skutečně napínavé. Všechno tohle drama je navíc nečekaně odlehčeno skvělým humorem. A tak ještě jednou vyzdvihnu dokonalé herecké výkony. Velkolepá výprava, kostýmy, lokace, epická a krásná hudba, efekty (naprosto skvělí draci), úžasné a dechberoucí zpracování bitev a soubojů; ohromný rozpočet se zkrátka promítá do všeho a Game of Thrones víc než seriál připomíná dlouhou sérii epických a skvěle natočených velkofilmů. Vadí mi snad jen občas až přílišná roztříštěnost děje. Postavy třeba několik epizod pouze přešlapují na místě a čekají, až na ně přijde řada, nebo se několik epizod přesouvají mezi lokacemi. Když se ale všechny figurky na šachovnici ve správném momentě dostanou na správná místa, děj často vygraduje v nečekaný moment, který překvapivě naprosto změní celý průběh hry. Zvlášť zmínit musím dnes již pověstnou a nezapomenutelnou Rudou svatbu, neuvěřitelně krutý moment, který naprosto převrací všechna divákova (i čtenářova) očekávání. Právě tahle nepředvídatelnost dokáže diváka naprosto pohltit a vtáhnout do osudů jednotlivých postav. Největším mínusem seriálu je příběhová linka s Bílými chodci, která po celou dobu působí celkem nadbytečně a její rozuzlení v poslední sérii je až na pár momentů zklamáním. Ke konci samotné hry o trůny (kromě uspěchanosti posledních dvou sérií) moc výhrad nemám a celý ten hejt mi přijde hodně přehnaný. Náznaky toho, jak to všechno skončí se objevovaly už několik sérií dopředu. Snad jenom příběhová linka Daenerys a Jona by si zasloužila trochu propracovanější konec, ale věřím Martinovi, že to nakonec napíše lépe.

plakát

Chaplin (1992) 

Perfektní film o příběhu muže, který se prakticky z ničeho vypracoval až na samotný vrchol a stal se legendou, kterou lidé milují dodnes. To, a mnohem víc, je Charlie Chaplin. A Robert Downey Jr. v této roli ukázal svůj talent naplno. Vážně jsem si občas nebyl jistý, jestli je na plátně Chaplin nebo Downey, který měl za tuhle roli Oscara bez debat dostat.

plakát

Indian (2008) (pořad) 

Nejlepší pořad o hrách v ČR.

plakát

Indiana Jones a Chrám zkázy (1984) 

Pokud má dobrodružství jméno, musí to být Indiana Jones. Ikonický klobouk, bič a naprosto dokonalý Harrison Ford. Legendární dobrodružná a dnes již i kultovní klasika, která výborně spojuje zajímavý příběh, skvělou akci, romantiku a humor. Indiana Jones vyniká i svým dobovým zasazením. Ona předválečná doba, která byla vrcholem archeologického lovu pokladů a dobrodruhů, sérii v jistém smyslu dodává i nadčasovost a zároveň působí velmi nostalgicky. Druhý díl je mnohem temnější a drsnější, skoro až hororově laděný, přesto si však zachovává vtip a parádní akci. Škoda, že už se takové filmy dnes nedělají. Indy však navždy zůstane nestárnoucí klasikou.

plakát

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) 

Pokud má dobrodružství jméno, musí to být Indiana Jones. Ikonický klobouk, bič a naprosto dokonalý Harrison Ford. Legendární dobrodružná a dnes již i kultovní klasika, která výborně spojuje zajímavý příběh, skvělou akci, romantiku a humor. Místy se sice ztrácí ono kouzlo původní trilogie, CGI je občas nadbytečné a konec je až moc sci-fi, na druhou stranu je však film plný momentů, které jsou klasický Indiana Jones se vším všudy.

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Pokud má dobrodružství jméno, musí to být Indiana Jones. Ikonický klobouk, bič a naprosto dokonalý Harrison Ford. Legendární archeolog se po letech konečně vrátil na ještě jedno poslední dobrodružství. Oceňuju, že pátý Indy se vůbec nesnaží vézt na vlně nostalgie a odkazech na předchozí díly (jako například sedmé Star Wars), ale že přirozeně působí jako prostě další pokračování a další (už definitivně poslední) dobrodružství. Taky CGI omlazený Indy za druhé světové války se velmi povedl. Snad jediné, co bych kromě někdy až moc dlouhých akčních scén vytknul je, že je Indy mnohem pasivnější postavou a to nejen v akčních scénách (kde se s ohledem na Fordův věk není čemu divit). Ústup do pozadí během akčních scén však Ford vynahrazuje svým skvělým hereckým výkonem v celém filmu. Poslední Indiana Jones tak dopadl velmi dobře. Jedná se o solidní zakončení kultovní a nesmrtelné filmové série, důstojné rozloučení Harrisona Forda s touto legendární postavou a konec celé jedné éry.