Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Recenze (29)

plakát

Krotitelé duchů: Odkaz (2021) 

Přiznám se, že jsem o tomhle filmu ani neměl tucha. Ti "správní" Krotitelé duchů pro mne skončili jedničkou a dvojkou a ta příšerná feministická matlanina (rozuměj sračka) z roku 2016, mě naprosto odradila od toho, abych se pídil po jakýchkoliv dalších pokračováních. Takže když na mě na Netflusu vyběhl tento film, bylo to takové to kliknutí na zkoušku, sázka do loterie. A ejhle - ono to docela zafungovalo! Příjemně to nostalgicky rozehrává ty správný strunky, obsazení infanti až tak neurazí, má to děj a divákovu pozornost to zaháčkuje a nepustí. Ke konci je to už poněkud digitálně přepálený, víc bavila spíše první polovina filmu, ale já bych to odpustil. I to, že je to vlastně trochu vykrádačka prvního filmu. Celkově je to diametrálně odlišné (=lepší) od předchozího díla z 2016 a film rozhodně stojí za shlédnutí.

plakát

Asteroid City (2023) 

Trailer na tento film ve mě vzbudil mylný dojem, že půjde o něco zcela odlišného. Dostal jsem vizuálně překrásnou podívanou, ale bohužel dějově je to nudné, plytké. Odnesl jsem z filmu pocit, jako by se to snažilo hrát na něco, co tam jaksi neumím nalézt. Nuda!

plakát

Trancers 4: Jack of Swords (1994) 

Tak tohle už ne, to už nedávám. Velký špatný. Na první tři díly se dalo podívat, mělo to aspoň stejnou hudbu a obsazení. Zde už ani nehraje Helen Hunt  a celkově vzato, tento snímek působí trapně. Šermovačky s mečem jsou příšerně amatérské a v podstatě takhle vyznívá celý film. Na pátý díl už nemám odvahu, o šestce ani nemluvě.

plakát

To (2017) 

Tohle je těžké objektivně hodnotit. Četl jsem knižní předlohu (a né jednou), takže mám film s čím srovnávat. Také jsem nespočetněkrát viděl původní "It" z roku 1990. Ono vůbec Kinga mám celkem načtenýho. A tak vím, že filmové zpracování jeho knížek většinou troskotají na tom, že se nedá do několikaset stránkového románu vměstnat relativně krátká stopáž filmu - byť v tomto případě rozdělená na dvě části. A také se režiséři jakýmsi způsobem většinou odchýlí od předlohy a převypráví si film po svém. Musím ale celkem ocenit ten retro feel 80 let. Filmové triky jsou geniální a je tu plno úžasně zpracovaných lekavých momentů. Potkat Billa Skarsgårda někde večer na ulici, tak se strachy zcela jistě pos*eru. Nicméně nelze ignorovat fakt, že zde chybí plno detailů, které v knize zazněly a které jsem tu jaksi očekával ve větší míře. Želva se ve filmu objevuje jen náznakově, Patrick Hockstetter a jeho šílenství... OK, uvědomuju si, že by z toho musel být nejméně 6ti dílný seriál, kdyby měly všechny detaily z knihy být i ve filmu. A přece jen, tohleto není Harry Potter, aby na to lidi šli 6x do kina. A to, co udělala v knížce Beverly, když byli všichni děcka, aby se dostali ven z kanálů, kde beznadějně zabloudili, jsem zde z mnoha důvodů ani náznakem neočekával.  Na to je dnešní doba příliš připo*sraná, sluníčková, korektní a nevím co ještě. Aspoňže dětští herci mi až tak nevadili. Narozdíl od těch dospělých ve dvojce - ti už mi tam celkem neseděli a někteří jsou mi vyloženě nesympatičtí (např. Jessica). A taky jsem si - z různých článků, napsaných před vydáním snímků - vysnil, že to bude výrazně pečlivěji kopírovat knižní předlohu. Nu, nestalo se tak. Takže resumé - něco mezi 3 a 4 hvězdami. Je TO dobré, ale ne tak dobré, jak jsem doufal, že by TO mohlo být.

plakát

Tranceři (1984) 

Je to takové rozverné, veselé, úsměvné až infantilní. Ale přitom si to nějakým způsobem ke mě našlo cestu a bavilo mě to. V době, kdy se to nejspíš šířilo po videokazetách, mne to nějak minulo. Vidět to v devadesátkách, asi bych z toho byl paf. Ale takhle mi to přišlo, jakože si to dělá legraci samo ze sebe. Nicméně - určitě se na to dá podívat, a i dalším pokračováním dávám jakous takous šanci na to, že se nejedná o úplný brak. Helen Hunt to tady fakt sekne, kočka. Celkem jsem se bavil a svým kouzlem to na mne dýchlo i díky retro-synth hudbě.

plakát

Není čas zemřít (2021) 

POZOR SPOILERY!!! Tak tohle mě s prominutím fakt nas*ralo. Tahle akční slátanina nemá s bondovkou už absolutně nic společnýho, kromě toho, že tam hraje postava, která se jmenuje James Bond. Tvůrci tohoto snímku zabili základní dogma všech bondovek, na čem stojí základy, totiž že jeho postava je věčná. Že se role předávají dalším hercům a pořád je to "James Bond" a nikdo se nad tím nepozastavuje. Film je dlouhý, dialogy únavné - hlavně pasáže, když se vykecává hlavní záporák. Tvůrci zřejmě chtěli hodně šokovat a tak nechali Jamese nakazit smrtelně nevyléčitelným HIV od Freddieho Mercuryho (Rami Malek), pročež James se hrdinně rozhodnul, že tuhle smrtonosnou zkázu šířit dál nebude a za efektních efektů se nechal odpálit raketama. Bum! Viděl jsem všechny bondovky, považuju se za znalce a milovníka bondovek a ty s Craigem považuju za nejslabší. V tomto filmu byly jediné kladné momenty, když se tvůrci občas snažili brnknout na retro strunky - ať už vizuální nebo audio nebo kombinací obojího...

plakát

Spalovač mrtvol (1968) 

Tak tohle je psychologický horror toho nejhrubšího zrna. Rudolf Hrušínský tu předvádí herecké umění par excellence. Ta jeho obsese s hřebenem, styl jeho monologového vyprávění, jsou naprosto neuvěřitelně přesvědčivé. Velice "silný" film, jen pro silné jedince. Hudba od Zdenka Lišky skvěle (jestli se to tak dá vůbec říct) podkresluje celkový pocit z tohoto filmu. Každopádně tento film si rozhodně nepouštějte, pokud jste v nějaké depresi...

plakát

Den Trifidů (1963) 

Tohle je jedna velká bída. Doporučuji podívat se raději na šesti dílný seriál z roku 1981 "The Day of the Triffids", kde člověk znalý knižní předlohy dostane přiměřenou mírou alespoň zhruba to, co očekává... Toto je bohužel naprostý odpad. Celé je to takové ploché, plytké, snad jakoby tvůrci tohoto snímku vůbec nečetli knižní předlohu. Výsměch, plivnutí do tváře.

plakát

Paprsky smrti z vesmíru (1978) 

Tenhle film nemá zrovna nejlepší hodnocení. Já mu ale musím nadržovat. Viděl jsem jej totiž v době (téměř) poplatné jeho vzniku. Tj. na VHS, v několikáté kopii a bez dabingu. Tehdy jsem hltal každý takový počin a nepřišlo mi to slaboduché nebo dějové řídké. Děj se motá okolo týpka, který najde v poušti laserovou zbraň po sejmutým emzákovi a která se aktivuje speciálním náhrdelníkem. Jenže ten současně svého nositele poněkud ovlivňuje k samým špatnostem, áno. A taková perlička, kterou asi málokdo ví - kapela Static X použila štěbetání alienů do intra v jednom ze svých songů (A Dios Alma Perdida). A já měl po tolik let mozkodlab, kde jsem to, xakru, slyšel. Nedokážete si představit tu úlevu, když jsem si tohle jedna plus jedna konečně dal dohromady!

plakát

Den mrtvých (1985) 

Oproti Dawn of the Dead tomu trošku chybí ten správný "drájf". Je to utahanější, není to tolik lekavé a ani zdaleka tolik šokující, jako předchozí dílko od Romera. Dost se tu "povídá" a něco řeší (byť to má svůj důvod) a to může mnohým jedincům působit tento film nudným. Z mého pohledu kladnou věcí je, že zombíci tu ještě stále neběhají jako hejno vyplašených králíků. Asi nejvýraznějším prvkem tohoto filmu je Bubo, domestikovaný zombík, který nekouše oběti na potkání a dokonce salutuje! Myslím, že je třeba si k tomuto filmu najít cestu, což se né každému může podařit. U mne to na několikeré shlédnutí nakonec zafungovalo, ale zdaleka to není taková pecka, jako Dawn of the Dead. Přiznám se bez pokousání, že zde trošku mistru Romerovi nadržuji. Je to tak 3,5 hvězdiček z 5ti.